Лондонський міст упав: як ховатимуть королеву


Вдень 8 вересня з Букінгемського палацу прийшли тривожні новини про те, що стан 96-річної королеви суттєво погіршився, а принц Чарльз та принц Вільям терміново вирушили до Балморалу (Шотландія), де знаходилася монарх.

Тим часом передовиці британських таблоїдів вийшли з фото Єлизавети II та побоюваннями щодо її стану, а до палацу в Лондоні потягнулися піддані Її Величності.

На жаль, найстрашніші побоювання підтвердилися: Її Величність померла. Тепер запущений план під назвою "Операція Лондонський міст", в якому детально розписано порядок дій у разі смерті Єлизавети II, оновлений під час пандемії коронавірусу. Він був оприлюднений у Мережі, завдяки витік інформації ще кілька місяців тому виданням Politiko.

Вперше він був написаний у 1960-х роках, але ніколи не публікувався з такими подробицями.

День смерті (D-Day)

Згідно з даними, першою людиною за межами Букінгемського палацу, якому повідомлять сумні новини про смерть королеви, стане прем’єр-міністр. Йому зателефонує особистий секретар королеви перед тим, як повідомити інших членів уряду, членів Таємної ради, найвище керівництво країни, у тому числі й у Збройних силах. Останні планують салюти по всій країні через кілька годин.

Всі вони отримають те саме послання: "Нам щойно повідомили про смерть Її Величності Королеви. Потрібна обачність". При цьому незрозуміло, чи буде Букінгемський палац використовувати код: "Лондонський міст звалився", але про це ходили чутки з того часу, як план було складено вперше.

Міністрам і державним службовцям надішлють електронного листа від секретаря Кабінету міністрів зі словами: "Дорогі колеги! Я пишу з сумом, щоб повідомити вас про смерть Її Величності Королеви".

Далі королівська сім’я офіційно оприлюднить сумну новину через ЗМІ. Церемонія відспівування відбудеться через 10 днів після смерті монарха у Вестмінстерському абатстві, перш ніж її поховають у сімейному склепі поряд із її чоловіком Філіпом у Віндзорському замку.

До цього її тіло лежатиме протягом трьох днів у Вестмінстерському абатстві, відкритому 23 години на добу, щоб представники громадськості могли прийти та висловити свою повагу.

Документи Кабінету міністрів, які потрапили у розпорядження журналістів видання, показують, що уряд стурбований тим, щоб усі прапори були приспущені протягом десяти хвилин, щоб уникнути розпалювання "хвилі суспільного гніву".

Департамент транспорту також попередив, що Лондон буде "переповнений" вперше в історії, коли поїзди та автобуси будуть забиті людьми, які хлинуть до столиці, щоб оплакувати королеву, а потім вишикуються вздовж вулиць для похорону. Готелі та пансіонати також будуть заповнені.

Оновлена "Операція Лондонський міст" має плани і для соціальних мереж. Так, сайт королівської сім’ї буде замінено повністю чорною сторінкою з короткою заявою, яка підтверджує смерть Її Величності. На всіх сайтах GOV.UK додадуть чорний банер, а фотографії у профілі зміняться на герб відомства. Документом забороняється публікувати нетерміновий контент, а ретвіти суворо заборонені, якщо це не дозволено головою відділу комунікацій центрального уряду. Будь-які твіти урядових облікових записів у соціальних мережах та міністрів мають бути підписані політтехнологами, і жодні публічні заяви не допускаються доти, доки прем’єр-міністр не виступить першим.

Після смерті королеви парламент буде відкликано, а законодавчі органи Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії закриються.

Міноборони організовує салюти на всіх вітальних пунктах. Буде оголошено хвилину мовчання по всій країні. Потім прем’єр-міністр проведе аудієнцію з новим королем, а о 18.00 король Чарльз виступить по телебаченню перед нацією.

У соборі Святого Павла в центрі Лондона пройде поминальна служба, на якій будуть присутні прем’єр-міністр і невелика кількість високопосадовців.

День перший після смерті королеви (D-Day+1)

Згідно з планом операції, наступного дня після смерті монарха о 10 годині ранку Рада з приєднання, до якої входять високопосадовці, збереться в палаці Сент-Джеймс, щоб проголосити короля Чарльза новим сувереном. Потім проголошення буде прочитане в палаці Сент-Джеймс і на Королівській біржі в лондонському Сіті, підтвердивши тим самим, що Чарльз став королем.

Після цього парламент збереться, щоб погодити послання співчуття. Решту парламентських справ буде припинено на 10 днів. О 15:30 прем’єр-міністр та Кабмін проведуть аудієнцію у нового короля, при цьому членам уряду не можна брати із собою на зустріч дружин чи чоловіків.

День другий (D-Day+2)

Оскільки королева померла в Балморалі (Шотландія), то активується операція "Єдиноріг", тобто її тіло доставлять до Лондона королівським потягом, якщо це можливо. В іншому випадку буде запущено операцію Overstudy, тобто труну перевезуть літаком. Прем’єр-міністр та міністри візьмуть участь у прийомі з нагоди зустрічі труни.

День третій (D-Day+2)

Вранці король Чарльз прийме співчуття у Вестмінстер-холі. У другій половині дня він вирушить у турне Сполученим Королівством, яке розпочнеться з відвідування шотландського парламенту та служби в соборі Святого Джайлса в Единбурзі.

День четвертий (D-Day+3)

Король Чарльз прибуде до Північної Ірландії, де прийме співчуття у замку Хіллсборо та відвідає службу у соборі Святої Анни у Белфасті. Цього ж дня відбудеться репетиція операції "Лев" – ходи труни з Букінгемського палацу до Вестмінстерського палацу.

День п’ятий (D-Day+4)

Хода від Букінгемського палацу до Вестмінстерського палацу пройде церемоніальним маршрутом через Лондон. Після доставки труни у Вестмінстер-холі відбудеться служба.

День шостий (D-Day+5)

Корольова перебуватиме у Вестмінстерському палаці протягом трьох днів під час операції під кодовою назвою "Перо". Її труну поставлять на піднесенні в центрі Вестмінстерської зали, яка буде відкрита для публіки 23 години на добу. VIP-персонам нададуть квитки для приватного прощання.

На шостий день після смерті монарха відбудеться репетиція державної похоронної процесії.

День сьомий – дев’ятий (D-Day+6 – D-Day+9)

На сьомий день новий король Великобританії вирушить до Уельсу, де прийме співчуття у місцевому парламенті, а потім відвідає службу в соборі Ліандафф у Кардіффі.

Як пише Politiko з посиланням на отримані дані, на всі урядові відомства буде покладено величезну роботу з підготовки до похорону. Незважаючи на те, що, судячи з документів, Кабінет міністрів вважає себе здатним провести все успішно, обсяг того, що необхідно зробити, залишається колосальним.

Найбільші труднощі чекають на міністерства закордонних справ, внутрішніх справ і транспорту.

Так, МЗС доручено організувати прибуття глав держав та високопосадовців з-за кордону. Додатковою проблемою може стати наплив туристів, які захочуть приїхати на похорон.

МВС відповідає за заходи безпеки, а державний секретаріат національної безпеки та розвідувальні служби будуть у стані підвищеної готовності у разі посилення терористичної загрози.

Міністерство транспорту висловило стурбованість тим, що кількість людей, які захочуть поїхати до Лондона, може спричинити серйозні проблеми для транспортної мережі та призвести до перенаселеності столиці.

Свого часу прем’єр-міністр та королева домовилися, що день державного похорону буде "Днем національної жалоби", що також викликало проблеми з плануванням. Фактично цей день буде вихідним днем, хоча він не називатиметься таким. Якщо похорон припаде на вихідні або вже існуюче державне свято, додатковий вихідний не надаватиметься, а якщо на будній день, то Кабмін не змушуватиме роботодавців давати працівникам вихідний.

День десятий (D-Day+9)

Державний похорон королеви пройде у Вестмінстерському абатстві. Опівдні по всій країні буде двохвилинна мовчанка.

Наприкінці у каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку відбудеться урочиста служба, а Єлизавета II буде похована у меморіальній каплиці короля Георга VI у замку.

Коли відбудеться коронація принца Чарльза, невідомо. Але його мати коронували через чотири місяці після смерті Георга VI. Було припущення, що Чарльз може стати королем Георгом VII, використовуючи своє друге ім’я як данину поваги до свого діда, але після смерті королеви стало відомо, що він взяв ім’я Карл III.


Теги статті: ЛондонШотландияпринц УильямПринц ЧарльзБукингемский дворецКоролева Елизавета
Останні новини