Європа блокує платежі українському бізнесу із Запоріжжя, Херсона та Донбасу


Нацбанк заявив про блокування в Європі платежів українських компаній із фронтових областей — Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської (з відповідною реєстрацією). Іноземні банки не розуміються, де саме знаходиться наш бізнес - на захоплених РФ територіях або на підконтрольних Україні, - і загортає платежі експортерів/імпортерів без розбору. Офіційну причину таких дій підприємствам ніхто не пояснює, але її називає НБУ через те, що компанії провалили фінансовий моніторинг у Євросоюзі.

Про все це НБУ пише у своєму листі №25-0005/59329, який опинився у розпорядженні «Країни».

Регулятор пояснює провал фінмоніторингу у своєму документі секторальними санкціями Євросоюзу щодо непідконтрольних територій України.

Західні банки автоматично вважають, що бізнес вже захоплений РФ, тому і блокує всі його проведення, не вникаючи, в якій частині фронтової зони він зареєстрований. Нацбанк наводить у документі приклад двох міст - Херсон та Запоріжжя, і називає такий підхід необґрунтованим.

«Здебільшого іноземні банки не деталізують підстави для блокування/відмови з посиланням на вимоги їхньої внутрішньої політики та процедур комплаєнсу. На думку Національного банку, невиконання платежу може бути пов’язане із санкційними обмеженнями (зокрема, секторальними санкціями Європейського Союзу щодо непідконтрольних уряду України територій у Донецькій, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях), а також вимогами міжнародних стандартів та національного законодавства інших країн з питань фінансового моніторингу, управління ризиками тощо. Вважаємо, що такий де-рискінг з боку іноземних банків щодо українських суб’єктів господарювання не обґрунтований», - йдеться у листі №25-0005/59329.

У результаті страждає не лише сам цей бізнес, а й українська економіка загалом. Адже в Україну не надходить валютний виторг, а наш фінансовий ринок зараз особливо потребує долара та євро. А також гальмуються імпортні поставки, оскільки за них не надходить оплата з України.

Зазвичай, проблеми з проходженням фінансового моніторингу лягають на плечі самого бізнесу — коли наші компанії провалюють його на батьківщині, їм не намагаються допомагати. Але в цьому випадку НБУ зажадав від українських банків, через які йдуть зовнішньоекономічні платежі компаній, впритул взятися за вирішення проблеми та домогтися розблокування проводок експортерів/імпортерів. Від наших фінансистів потрібно, по-перше, заздалегідь (перед проведенням зовнішньоекономічного платежу) зв’язуватися з іноземним банком-кореспондентом, через який він іде, та проводити додаткові роз’яснення щодо кожної компанії та доводити легітимність її роботи за допомогою відповідних даних — у тому числі даних Мінреінтеграції яка регулярно оновлює список окупованих територій (для цього міністерство створено на сайті відповідну англомовну сторінку).

По-друге, українські банкіри повинні детально описувати кожен зовнішньоекономічний платіж під час його здійснення (з усіма даними щодо місця реєстрації та ситуації з поточною окупацією).

По-третє, якщо блокування платежу таки трапиться, то український банк має зв’язатися із західним банком-партнером, з’ясувати причини та надати всю інформацію для розблокування. По суті, це зробили його обов’язком, чого раніше не було.

НБУ зажадав від наших банків все це зробити і відзвітувати перед ним протягом найближчого місяця з точною деталізацією. А саме, зі списками конкретних українських підприємств із заблокованими платежами, причинами блокувань та статусами щодо вирішення проблеми.


Теги статті: ЄвропаЕвропаБизнесБізнесЗапоріжжяЗапорожьеДонбассДонбасХерсонНацбанкНБУ
Останні новини