Біженці з України в Угорщині втрачають житло через рішення уряду країни


Уряд Угорщини, порушуючи законодавство ЄС, ухвалив «драконівську постанову», що скасовує державне фінансування притулків для біженців із західної України, внаслідок чого багато з них залишились без даху над головою.

Про це повідомляється у звіті Human Rights Watch.

Згідно з інформацією Угорського Гельсінського комітету, який стежить за ситуацією з українськими біженцями, під дію цього документа потрапили близько 3 000 біженців з України, більшість з яких - жінки та діти.

«Уряд Угорщини досяг нового низького рівня, ухваливши це жорстоке рішення, що викидає на вулицю тисячі людей, які втекли від війни в Україні. Європейська комісія повинна використати всі доступні їй інструменти, щоб змусити Будапешт скасувати цю постанову і виконати свої зобов’язання як країни-члена ЄС», - заявила старший дослідник Human Rights Watch з питань Європи та Центральної Азії Лідія Галл.

Як повідомлялося, постанова угорського уряду обмежує доступ до державного житла для українських біженців, надаючи таке право особам, які зареєстровані в регіонах, що угорська влада вважає охопленими війною. Українські біженці, які зареєстровані на територіях, визнаних угорським урядом безпечними для повернення, позбавляються права на державне житло в Угорщині.

В організації нагадали, що постанова порушує Директиву ЄС про тимчасовий захист 2001 року, яка стала чинною у березні 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну і яка зобов’язує країни-члени ЄС забезпечувати тимчасовий захист і допомогу всім біженцям з України. Документ також суперечить рекомендаціям Управління Верховного комісара ООН з прав людини, які не роблять різниці між регіонами України при визначенні того, чи потребує особа захисту.


Теги статті: Human Rights WatchЛидия ГаллУкраїнціУкраинцыВенгрияУгорщинабеженцыБіженці
Останні новини