Сергій Пустовий, який влаштував танці на Мальдівах, – політична повія з Дніпра?


Як повідомив «Інсайдер», троє депутатів із найближчого оточення мера Дніпра Філатова влаштували собі відпустку на Мальдівах, на елітному курорті Vakkaru Maldives.

Канал також розмістив відео вечірки, де видно, як депутати міської ради Дніпра весело розважаються на пляжі під пісні Ані Лорак. Інсайдер називає імена людей, яким так весело під час війни – це голова фракції Філатова «Пропозиція» Сергій Пустовий, депутат від тієї ж таки «Пропозиції» Євген Кривошеєв та депутат Дніпровської міськради Каміль Примаков від «Євросолідарності». Усі вони мали брати участь у міжнародній конференції з відновлення міста, але поїхали на Мальдіви.

З усієї трійці народних обранців найбільший інтерес викликає Сергій Пустовий, який є заступником однієї з найжирніших комісій будь-якої місцевої ради – земельної («Комісія міської ради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин»), у віданні якої знаходяться питання виділення та відведення земель міста як під бізнес, і під індивідуальне житлове будівництво. Це навіть у маленькому місті найкорупційніша комісія, а вже в мільйоннику – просто мрія будь-якого депутата. Зрозуміло, що до цієї комісії зазвичай включають лише своїх, а керівна трійця – голова, заступник і секретар – однозначно люди мера чи того ОЗУ, який контролює відповідна міська рада.

Що цікаво у цьому плані – Сергій Пустовий був у цій самій комісії й в минулому скликанні, і теж на керівній посаді – він був її секретарем. Щоправда, обирався він до Дніпропетровської міської ради тоді, 2015 року, від Опоблоку, але оперативно перефарбувався, втікши до «Пропозиції».

У зв’язку з цим фактом цікаво заглянути до його декларації. Звідти можна дізнатися, що після 2015 року у володінні родини Пустових з’явилася ціла колекція нерухомості та землі у місті Дніпро. Особливо щедрими були 2019-20 роки – тоді до цієї колекції додалися п’ять нежитлових приміщень загальною площею 444,4 квадратних метра (88,3 метра, 91,9 метра, 157,4 метра, 36,8 метра та 70 метрів відповідно); сім земельних ділянок загальною площею 2 613 квадратних метрів (880 метрів, 196 метрів, 77 метрів, 365 метрів, 765 метрів, 225 метрів та 105 метрів відповідно); торговий центр площею 499,5 квадратних метрів, куплений дружиною Пустового Іриною Зелінською за 5 706 000 гривень; павільйон очищеної води площею 16,3 квадрата, куплений Іриною Зелінською у 2021 році за 24 490 гривень (це навіть не смішно, тож обійдемося без коментарів).

Більшість цих об’єктів оформлено на Ірину Зелінську, уся земля знаходиться в оренді. Звісно, той факт, що у дружини Сергія Пустового інше прізвище, нівроку допомагає при виділенні земель міста, але, на жаль, декларацію треба здавати і тут нічого не вдієш. Щодо самого Сергія Пустового, то за час депутатства він обзавівся лише однією квартирою, яку купив у 2021 році за 1 978 800 гривень. Щоправда, відповідність заявленої у декларації ціни та реальної ціни на ринку цієї квартири викликають сумніви, але залишимо це на совісті Сергія Володимировича.

Утім, із формального погляду все чисто – громадянка Зелінська Ірина Сергіївна, як і будь-який інший громадянин України, має право подавати до міської ради Дніпра заяви з проханням надати в оренду будь-яку земельну ділянку, що сподобалася. Після розгляду цієї заяви комісією із земельних відносин міська рада має право як задовольнити її прохання (як і будь-якого іншого громадянина України), так і відмовити. Закон не забороняє дружині громадянки Зелінської бути членом цієї комісії, ба більше – він, як депутат та заступник голови цієї комісії, зобов’язаний брати участь у її засіданнях. Тож ніякого криміналу, чистий збіг. Щоправда, виділення цих земель викликали скандали, проте тим усе й закінчилося.

Так само, як і купівля квартири – громадянин України Сергій Володимирович Пустовий має повне право купити собі житло, тим більше, що його доходи це цілком дозволяють – у тому ж 2021 році, коли купувалась квартира, він задекларував 8 301 486 гривень лише від занять професійною діяльністю як нотаріус. Тож тут усе чисто, і можна лише порадіти за доходи українських нотаріусів.

Щодо депутатської діяльності, то Сергій Пустовий голосував не лише за виділення землі своїй дружині та оточенню. Він голосував, наприклад, за реорганізацію та скорочення соціальних об’єктів міста. Серед таких – Будинок вчителя, дома якого буде торговий центр; дитяча лікарня №5 біля парку Шевченка; поліклініка №2 на Європейській,14, яку завдяки Пустовому та його колегам було продано за 400 000 гривень (10 тисяч доларів). Сергій Пустовий – один із тих, хто голосував за знесення історичної будівлі лікарні Червоного хреста. На її місці почали будувати ЖК «Женева».

Якщо повернутися до політичної біографії Сергія Пустового, слід ще згадати той факт, що у 2010-2015 роках він був депутатом Дніпропетровської обласної ради від «Партії регіонів», після втечі Януковича теж оперативно перефарбувався та ввійшов до фракції партії «Наш край» Андрія Деркача.

Таке політичне хамелеонство не має дивувати. Це спадкове – мати Сергія Пустового, Марія Пустова, 2006 року стала депутатом Дніпропетровської облради від Партії регіонів, а 2010-2012 року була заступником голови ОДА Вілкула.

А 2020 року Марія Пустова обралася до Дніпропетровської облради вже від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Тож нічого дивного у поведінці Сергія Пустового немає. Як щодо зміни вивісок, під якими він входить у владу з 2010 року, так і в танцях на Мальдівах під пісні Ані Лорак. Усе це дозволило йому стати одним із найбагатших депутатів Дніпровської міської ради, де він відзначився в низці вельми сумнівних голосувань. Чому б і не відпочити після цього? Може собі дозволити. Щоправда, класик називав таких «політичними повіями», але не зараз інші часи.

Автор статьи:
Максим Прохоренко
Все статьи автора


Теги статті: ОПЗЖМедведчук ВікторМедведчук ВикторВилкул АлександрПустовая МарияПартія регіонівПартия регионовЯнукович ВікторЯнукович ВикторПартия Наш крайДеркач АндрейЗелинская ИринаФилатов БорисПустовой СергейДніпроДнепрМальдівиМальдивы
Останні новини