У Telegram знайшли бот, який вербує європейців із проросійськими поглядами


Міжнародний консорціум журналістів OCCRP, а також видання Delfi, Paper Trail Media, ZDF і Der Standard представили спільне розслідування, в якому йдеться про залучення громадян Європи для здійснення диверсій, підпалів і вбивств.

Журналісти звернули увагу на аккаунт privet bot, який, згідно з даними розслідування, протягом року не менше восьми разів рекламувся в телеграм-каналі Grey Zone, пов’язаному з ПВК «Вагнер».

Бот також рекламувался в інших телеграм-каналах, а крім того, на Facebook, «Вконтакте» і на ігровій платформі Steam. У рекламних постах європейцям пропонували брати участь у боротьбі проти союзників України.

У рамках розслідування журналісти створили фальшиву особу 26-річного Валерія Іванова з Естонії, від імені якого велося листування з ботом. У ході спілкування йому запропонували винагороду за шпигунство на військових базах, підпал техніки НАТО та вбивства.

У розслідуванні зазначається, що його авторам не вдалося встановити зв’язок між аккаунтом privet bot і конкретними диверсіями в Європі. Проте співробітники служб безпеки декількох європейських країн підтвердили, що спілкування бота схоже на інші випадки вербування європейців.


Теги статті: російська пропагандароссийская пропагандаЧВК ВагнераЧВК ВагнерЄвропаЕвропаВербовщикиTelegram
Останні новини