ISW: ЗСУ провели успішну операцію на Харківщині, а окупанти просунулася на Донбасі


Нещодавно на Харківському напрямку Сили оборони здійснили успішний наступ і захопили сім російських позицій у районі Липців. Водночас у росіян зафіксовані певні просування в районі Вовчанська, а також на Донбасі.

Зокрема, окупанти демонструють успіхи поблизу Кремінної, Торецька та Покровська.

Про ситуацію на полі бою повідомляють в американському Інституті вивчення війни (ISW).

На Харківському напрямку російським окупантам вдалося досягти незначних успіхів у районі Вовчанська. Геолокаційні кадри зафіксували просування загарбників 30 вересня по вулицях Колокольцевої та Пушкінської у центрі міста.

Проте, за даними ОСУВ "Харків", протягом кількох останніх днів росіяни знизили інтенсивність наступальних дій у районі Вовчанська і зосередили зусилля на поповненні штурмових груп шляхом внутрішньої ротації та замін.

На півночі Харківщини також є успіхи у українських військ: згідно з заявою ОСУВ "Харків", нещодавно українські сили провели успішну операцію та захопили сім російських позицій на північ від Липців, хоча деякі російські військові блогери 3 жовтня стверджували, що окупанти відбили українські контратаки в цьому районі.

Також 3 і 4 жовтня тривали російські штурми поблизу Глибокого і Стариці.

Росіяни мають успіхи також у районі Кремінної: геолокаційні кадри від 3 жовтня підтвердили просування на північний схід від Тернів. Проте заяви пропагандистів РФ щодо східних околиць Колісниківки та південного сходу від цього населеного пункту не знаходять підтвердження.

Водночас російські "воєнкори" інформують про спроби окупантів перерізати трасу Р-79 Курилівка-Борова між Колісниківкою та Кругляківкою та вийти до річки Оскіл.

Росіяни намагаються також наступати у районі Куп’янська: біля Першотравневого та Синьківки, поблизу Петропавлівки, біля Курилівки та Піщаного, а також у районі Стельмахівки, Лозової, Андріївки та Вишневого. Загарбники також зберігають активність у районі Кремінної: біля Дружелюбівки, Греківки, Макіївки, Невського, Новосадового, поблизу Торського і біля Дронівки.

У районі Невського діють підрозділи російської 144 мотострілецької дивізії.

Наступальні дії росіян у районі Сіверська наразі залишаються безуспішними - біля Верхньокам’янського та Спірного.

Також без підтверджених успіхів тривали 3 і 4 жовтня атаки загарбників у районі Часового Яру, а саме поблизу міста, а також біля Білої Гори, Ступочок та Андріївки.

Однак на південь від Торецька у ворога зафіксовано просування. Зокрема, геолокаційні кадри підтверджують рух російських військ на захід від Неліпівки.

Наземні атаки окупантів продовжувалися останні два дні поблизу самого Торецька, а також біля Дачного, Неліпівки, у районі Щербинівки і Сухої Балки. Також українські воїни продемонстрували кадри комбінованих механізованих і піхотних штурмів росіян поблизу Нью-Йорка.

Постійні наступальні дії росіян у районі Покровська наразі не принесли їм успіхів. Лише у заявах пропагандистів окупанти нібито домоглися просування на захід від Новогродівки.

3 і 4 жовтня тривали бої на схід від Покровська в районах населених пунктів Промінь, Воздвиженка, Новоолександрівка, Новоторецьке, Цукурине, Лисівка, Крутий Яр, Гірник, Миколаївка та Селидове. Біля Гродівки російські пропагандисти стверджували, що українські воїни здійснили контратаку, яку нібито було відбито.

За геолокаційними кадрами, окупанти також мають просування на захід від Донецька: у межах Максимільянівки, на схід від Острівського та на захід від Гострого. Максимільянівка, як зазначили в ISW, ймовірно, була повністю захоплена російськими військами.

3 і 4 жовтня продовжувалися російські штурми під Гострим і Георгіївкою.

На Курахівському напрямку діють підрозділи російського 33-го мотострілецького полку.

Крім того, російські пропагандисти без жодних доказів стверджують про просування окупантів на північ від Вугледара.

Останні два дні росіяни продовжували наступ у районі Антонівки, Катеринівки, Костянтинівки, Богоявленки та Вугледара, а також у напрямку Трудового (на північ від Вугледара) і Максимівки (на північний захід від Вугледара). У цьому районі діють підрозділи російської 5-ї танкової бригади, біля шахти №3 "Південнодонбаська" –  підрозділи російської 57-ї окремої мотострілецької бригади  і 200-ї артилерійської бригади, а на Пологівському напрямку – підрозділи 35 загальновійськової армії.

На стику Донецької та Запорізької областей про бойові зіткнення 4 жовтня жодна зі сторін не повідомляла.

Натомість 3 і 4 жовтня на Запоріжжі тривали позиційні бої – у районі Роботиного, Малих Щербаків, Кам’янського та Новоданилівки – без підтверджених змін на лінії фронту. Попри те, що українська розвідка попереджала про підготовку російськими окупантами наступальних операцій на Запоріжжі найближчим часом, значних скупчень військ на півдні України наразі не спостерігається.

Обидва, російські та українські джерела, не повідомляли про бої на лівобережжі Херсонщини 4 жовтня.


Теги статті: боевые действияфронтНападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаЗСУВСУ
Останні новини