Рідкісний безпілотник-невидимка впав в Україні, — Forbes


Російським ВКС не в новинку відправляти випробувальні літаки в зону бойових дій для збору даних, зазначає видання. Однак втрата рідкісного і дорогоцінного апарату під час випробувань у бою стане серйозним ударом по зусиллям розробки.

Українські війська на сході України отримали несподівану знахідку, коли рідкісний безпілотник-невидимка російських ВКС С-70 "Охотник" впав з неба над містом-фортецею Часів Яр.

Про це пише Forbes.

У Росії є всього кілька подібних реактивних безпілотників, і тепер один з них — або принаймні його уламки — знаходиться в руках України та її союзників.

Незрозуміло, пише видання, що саме спричинило падіння. Відео, зняте з землі, показує, як БПЛА димить, падаючи на землю, що означає, що він був пошкоджений. Однак пошкодження були явно менш значними, ніж можна було б очікувати від ракети класу "повітря-повітря" або "земля-повітря".

Одна з імовірних причин у тому, що "Охотник" міг зіткнутися з потужними радіоперешкодами вздовж цієї ділянки лінії фронту. Дрон, можливо, не володіє повною автономією і натомість залежить від постійного з’єднання з операторами на землі. Ця деталь конструкції, яку українські та союзні аналітики тепер можуть підтвердити або спростувати, досліджуючи уламки "Охотника".

Видання зазначає, що це ганебна втрата для змучених російських ВКС, які списали понад 100 бойових літаків, включаючи щонайменше один винищувач-невидимку Су-57, через українські гармати, ракети і безпілотники.

Про "Охотник" стало відомо ще в 2019 році, і через 5 років після його дебюту незрозуміло, чи побудував "Сухой" достатньо таких апаратів для оснащення ними частин на передовій, пише видання, не виключаючи, що це міг бути БПЛА для випробувань.

І хоча російським ВКС не в новинку відправляти випробувальні літаки в зони бойових дій для збору даних, втрата рідкісного і дорогоцінного апарату під час випробувань у бою стане серйозним ударом по зусиллям розробки.

Чому ЗС РФ випустили рідкісного "Охотника" на лінію фронту

Тим не менш, очевидно, чому російські ВКС були змушені розгорнути "Охотника", пише Forbes. ЗС РФ втрачають свої стандартні розвідувальні безпілотники з великою швидкістю.

За словами аналітика Ендрю Перпетуя, російські сили здійснюють близько 300 розвідувальних вильотів безпілотників щоденно протягом 31 місяця масштабної війни в Україні. Останнім часом майже третина цих вильотів закінчувалися тим, що безпілотник збивався.

Можливо, передбачаючи дефіцит в спостереженні, росіяни пішли на великий ризик зі своїм новітнім, і все ще не повністю готовим дроном. І "Охотник" міг стати жертвою тієї ж української оборони, яка вже зробила небо над лінією фронту небезпечним навіть для менш досконалих типів дронів.

Технічні характеристики і можливості БПЛА

"Охотник-Б" здатний нести широкий асортимент озброєнь, включаючи керовані і некеровані бомби масою до 1000 кг, а також різні ракети класу "повітря-земля" і "повітря-повітря". На апараті встановлений реактивний двигун АЛ-31, який використовується на винищувачах Су-27. Агрегат дозволяє розвивати швидкість до 1000 км/год і досягати дальності майже 6 000 км.


Теги статті: Часов ЯрНападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаБПЛАС-70Воздушно-космические силы РФ (ВКС РФ)ВКС РФ
Останні новини