В Україні виявили небезпечне тропічне захворювання

Читать на русском
В Україні виявили небезпечне тропічне захворювання
В Україні виявили небезпечне тропічне захворювання

У мешканця Запоріжжя, який відпочивав на острові Балі в Індонезії, виявили рідкісну екзотичну паразитарну хворобу – шистосомоз, від якої щороку помирає приблизно 200 тисяч людей.

Про це повідомили в обласному лабораторному центрі.

“У масштабах планети шистосомоз належить до одного з поширених паразитозів людини – друге місце в світі після малярії. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) зазначає, що кожна 25 людина на планеті заражена шистосомозом, а помирає від нього щороку до 200 000 осіб”, – йдеться у повідомленні.

За даними лабораторного центру, в України за останні 10 років випадків завезення цього захворювання було два.

“Хворий протягом майже року, перебуваючи в Індонезії, купався в прісних водоймах, а саме це основний шлях зараження шистосомозом разом із пранням білизни в них, риболовлею; недотриманням правил особистої гігієни; трудовою діяльністю (робота в сільськогосподарській галузі). У листопаді минулого року у нього з’явився свербіж шкірних покривів, сухий кашель, періодично підвищувалася температура. Згодом збільшилися лімфатичні вузли, з’явилися геморагічні прояви по ходу судин кінцівок, посилився свербіж. Напередодні звернення за медичною допомогою хворий за 2 тижні втратив 3 кг ваги, посилився кашель. Крім того в легенях було виявлено патологічне утворення”, – розповіли експерти.

Як зазначається, після виявлення в хворого збудника шистосомоза він пройшов курс лікування специфічним протипаразитарним препаратом, нині стан хворого дещо покращився, але має бути проведена ще низка досліджень.

Окремо у лабораторному центрі наголосили, що хронічна стадія захворювання може тривати від 3 до 30 років, тож, якщо вчасно не звернутися по медичну допомогу, хвороба може набути незворотного характеру.

Дата і час 20 липня 2018 г., 20:52     Переглядів Переглядів: 2103