Латвійська православна церква офіційно вийшла з-під влади Московського патріархату

Читать на русском
Латвійська православна церква офіційно вийшла з-під влади Московського патріархату
Латвійська православна церква офіційно вийшла з-під влади Московського патріархату

Сейм Латвії у терміновому порядку підтримав законопроєкт про виведення Латвійської Православної церкви з-під влади Московського Патріархату. Ініціативу про відокремлення ЛПЦ подав до парламенту президент Латвії Егілс Левітс.

Про це повідомило видання Delfi. Зазначається, що церква до 31 жовтня має узгодити свій статут з новими вимогами закону.

Прийнятий закон встановлює порядок утвердження та усунення митрополита, архієпископів та єпископів. При цьому юридичні зміни не стосуються канонічних питань, зазначається в інструкції до закону.

"Прийняття закону закріпить історичну самостійність і незалежність Латвійської Православної церкви і запобігатиме впливу чи владі Російської Православної церкви над нашою церквою", — заявив голова Комісії Сейму з прав людини та громадських справ Артусс Кайміньш.

Латвійська православна церква офіційно вийшла з-під влади Московського патріархату  eiqrkirhirqant

Президент Латвії в анотації до законопроєкту зазначив, що новий порядок відновить історичний статус ЛПЦ та виключить будь-яку владу над нею патріарха Московського. Егілс Левітс наголосив, що його ініціатива пов’язана з тим, що Московський Патріархат підтримує панівний у Росії путінський режим та війну, яку РФ веде проти України.

"Відмова від будь-якого зв’язку з Патріархом Московським є важливим питанням для наших православних, всього латвійського суспільства та національної безпеки", - наголосив законопроєкту президент.

Дата і час 08 вересня 2022 г., 19:31     Переглядів Переглядів: 2114