Туреччина підтримує українську "формулу миру", — глава МЗС Чавушоглу

Читать на русском
Туреччина підтримує українську "формулу миру", — глава МЗС Чавушоглу
Туреччина підтримує українську "формулу миру", — глава МЗС Чавушоглу

Туреччина заявила про підтримку "формули миру", запропонованої президентом України Володимиром Зеленським. Анкара оголосила, що прагне досягнення миру в Україні якомога швидше.

Про це, як повідомляє турецьке видання Anadolu, заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. Водночас він нагадав про "миротворчі зусилля" своєї держави і заявив, що Анкара "взаємодіє з обома сторонами".

Так, у ході спільної з міністеркою міжнародних відносин і співробітництва Південно-Африканської Республіки Наледі Пандор очільник МЗС Туреччини торкнувся й питання війни Росії проти України.

Чавушоглу зауважив, що Туреччина доклала великих зусиль щодо завершення війни, а президент Реджеп Таїп Ердоган від початку працював як над припиненням вогню, так і над досягненням тривалого миру.

"Безумовно, наша мета – міцний мир і взаємоприйнятне рішення. Ми віримо, що ця війна закінчиться за столом переговорів. Чим швидше це станеться, тим краще", – зазначив він.

При цьому він висловився щодо підтримки Анкарою "мирного плану" президента Зеленського, про який той оголосив у листопаді 2022 року.

"Але існують нові умови й реалії. Росія зараз висловлює готовність до переговорів, а Зеленський запропонував мирний план із десяти пунктів. Ми, Туреччина, підтримуємо цей план і продовжуємо нашу роботу", – додав Чавушоглу.

Також глава турецької дипломатії підкреслив, що попри війну, перемовини тривають у багатьох вимірах - і вони начебто вже продемонстрували свою ефективність.

"Ми проводимо переговори в Стамбулі. Йде війна, але ми взаємодіємо, і взаємодіємо з обома сторонами. Намагаємося покінчити з цією війною якнайшвидше", - заявив він.

Нагадаємо, презентована Зеленським формула миру  передбачає 10 ключових складових:

1. Радіаційна та ядерна безпека;

2. Продовольча безпека;

3. Енергетична безпека;

4. Звільнення всіх полонених і повернення депортованих;

5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку;

6. Виведення російських військ і припинення бойових дій;

7. Повернення справедливості: трибунал для винних в агресії та компенсація збитків;

8. Протидія екоциду;

9. Гарантії безпеки для України, щоб не допустити ескалації;

10. Фіксація закінчення війни.

Дата і час 10 січня 2023 г., 18:28     Переглядів Переглядів: 2108