Мобілізація в Україні: чи можуть видавати повістки на роботі — відповідь юристів

Читать на русском
Мобілізація в Україні: чи можуть видавати повістки на роботі — відповідь юристів
Мобілізація в Україні: чи можуть видавати повістки на роботі — відповідь юристів

Військовозобов’язані, які відмовилися від отримання повістки або не з’явилися до ТЦК та СП, нестимуть адміністративну відповідальність. Утворення акту кримінального правопорушення можливе після висновку ВВК, кажуть адвокати.

В Україні через роботодавця можуть реалізувати оповіщення військовозобов’язаних про виклик до ТЦК та СП. Про це розповіла адвокатка Марина Бекало у коментарі ТСН.

За її словами, у такому разі порядок дій роботодавця щодо оповіщення свого працівника передбачено пунктом 47 Постанови КМУ №1487, зокрема він має:

Якщо військовозобов’язаний не з’явився до ТЦК та СП без поважних причин, то відповідальність за це несе працівник. Адже роботодавець не може відповідати за дії своїх працівників щодо військового обов’язку. Важливо лише, щоб роботодавець виконав усі вищезгадані правила щодо оповіщення.

Також роботодавець повинен зафіксувати, якщо працівник відмовляється підписувати наказ про сповіщення про виклик та повістку. Зокрема, за словами Бекало, це може бути складений акт керівника, який засвідчує відмову працівника від підпису. Однак у такому разі повістка все одно вважатиметься врученою.

"За неявку по повістці або за відмову отримувати повістку військовозобов’язаний працівник нестиме лише адміністративну відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію у вигляді штрафу від 3 400 до 5 100 гривень згідно зі ст. 210-1 КУпАП", — пояснила вона.

Своєю чергою, складу кримінального правопорушення ст. 336 Кримінального кодексу за ухилення від призову на військову службу з мобілізації не буде, якщо військово-лікарська комісія (ВЛК) визнає військовозобов’язаного не придатним до військової служби. Оскільки військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності, придатних до неї за станом здоров’я та віком громадян України згідно зі ст. 2 Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу".

"Поки ВЛК не визнає громадянина придатним до військової служби за станом здоров’я, закликати його на військову службу з мобілізації ТЦК та СП не має підстав", - заявила адвокатка.

Тому для утворення складу кримінального злочину має бути висновок ВЛК про придатність до військової служби та документально підтверджений факт неприбуття військовозобов’язаного до ТЦК та СП по повістці без поважних причин. Марина Бекало наголосила, що важливо перевіряти, чи правильно заповнені всі дані в повістці, адже якщо повістка відповідає встановленій формі згідно з Постановою КМУ 1487 (Додаток 11), то військовозобов’язаний не має права не отримувати повістку.

Тоді як юрист заявив, що у разі відмови працівника отримувати повістку від керівника потрібно скласти відповідний акт і повідомити про це ТЦК, який може скласти ухвалу про адміністративне правопорушення на працівника через порушення умов військового обліку або мобілізації. Тоді як працівник може оскаржити цю ухвалу в суді.

"Якщо на цьому етапі буде порушено кримінальну справу, то органам досудового розслідування буде дуже важко довести, що дії були навмисними. До відповідальності притягають за ухилення від мобілізації, а не за отримання повістки", - додав адвокат.

Дата і час 07 серпня 2023 г., 21:42     Переглядів Переглядів: 2322