Путін разом із Китаєм "заробить" на війні Ізраїлю проти ХАМАС, — ЗМІ

Читать на русском
Путін разом із Китаєм "заробить" на війні Ізраїлю проти ХАМАС, — ЗМІ
Путін разом із Китаєм "заробить" на війні Ізраїлю проти ХАМАС, — ЗМІ

Президент Росії Путін зустрічається з главою КНР саме тоді, коли Джо Байден їде до Ізраїлю та направив до Середземного моря два авіаносці. Обидві політики сподіваються, що війна в Ізраїлі скомпрометує США.

17 жовтня президент Росії Володимир Путін прибув до Китаю, щоб взяти особисту участь у форумі "Один пояс, один шлях". Офіційна мета зборів – об’єднання 130 країн для участі у розвитку економіки Китаю. Втім Путіна та Цзіньпіна можуть цікавити не лише економічні переговори, а й політична змова для протидії впливу США. Про можливі плани обох диктаторів йдеться у статті The Economist.

Видання нагадало, що лише 16 жовтня, на дев’ятий день після вбивства 1200 людей терористами ХАМАСу, Кремль зміг "підняти трубку" та поспілкуватися з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Офіційно пролунали слова співчуття через загиблих людей, серед яких 16 росіян. Проте так і не пролунало засудження терористів.

При цьому коли вирішується питання про війну в Ізраїлі, демонстративно збігаються в часі два візити. 17 жовтня Путін прибув до Китаю, а президент США Джо Байден 18 жовтня прибуде до Ізраїлю, раніше направивши туди два авіаносці. Президент Росії та голова КНР сподіваються побачити, як США "ув’язнуть у регіоні": очікують, що авторитет Штатів впаде, пишуть автори видання.

"Як і Росія, Китай буде радий бачити, що Америка загрузла в регіоні, а її авторитет ставиться під сумнів. Китай допоміг досягти зближення між Іраном і Саудівською Аравією, сподіваючись підірвати світовий порядок під керівництвом Америки. Можливо, він і не підозрював про плани ХАМАСу, але навряд чи шкодував про заворушення, які виникли", – підсумували журналісти The Economist.

Війна в Ізраїлі: інтереси Росії та Китаю

Видання провело паралелі між діями Росії та Китаю у зв’язку з подіями в Ізраїлі та реакцією США.

Кілька десятиліть тому попередник російського режиму — СРСР — тренував палестинських бойовиків, які пізніше воювали в Палестині, пояснили автори статті. За часів Путіна Росія діяла та спілкувалася з країнами, які є противниками існування держави Ізраїль. Зокрема, вона приймала у себе лідерів ХАМАСу, воювала в Сирії, де діють ісламісти з поглядами ХАМАСу, купувала зброю в Ірану, керівники якого не бажають бачити Ізраїль на карті світу. Крім того, від РФ Іранський режим отримає гелікоптери та системи ППО, які посилюють загрозу.

Тим часом Путін, говорячи про Сектор Гази та Ізраїль, не згадує про свої дії. Натомість звинувачує у подіях у Газі політику країн Заходу та США: "звинуватив у кризі Америку", – написали журналісти.

Китай намагався посилювати вплив на Близькому Сході. Зокрема, вдалося налагодити переговори між Іраном та Саудівською Аравією. Коли ж стався напад ХАМАСу, Сі Цзіньпін висловив стурбованість з приводу "поточної ескалації напруженості та насильства". При цьому китайські ЗМІ, публікуючи кадри з Ізраїлю та Сектору Гази, намагалися ставити поряд фотографії з американськими авіаносцями, натякаючи на причетність до подій уряду США.

США планує підтримувати одночасно і Ізраїль, і Україну, нагадують аналітики ЗМІ. Однак, при цьому Україна точно матиме менше снарядів, що вигідно Путіну. Також зросте ціна на нафту та газ, що вигідно Путіну та Ірану. Водночас американці мають захистити ізраїльтян від атак з інших фронтів, наприклад з Лівану, де бойовики "Хезболли" зібрали з невідомих джерел 150 тис. ракет.

Отже, "планом Путіна є заробляння на війні Ізраїлю та ХАМАСу", – підсумували аналітики The Economist.

Дата і час 18 жовтня 2023 г., 07:41     Переглядів Переглядів: 2274