Франція та Молдова підписали оборонну угоду

Читать на русском
Франція та Молдова підписали оборонну угоду
Франція та Молдова підписали оборонну угоду

Документ передбачає відкриття найближчими місяцями постійної оборонної місії Франції в Кишиневі, заявив Макрон.

Париж та Кишинів на тлі загрози з боку Москви підписали договір про співпрацю у сфері безпеки. Про це лідери Франції та Молдови Емманюель Макрон та Майя Санду оголосили під час спільної прес-конференції у четвер, 7 березня.

Документ уклали під час візиту президента Молдови до Парижа. Підписували його міністри оборони — Себастьєн Лекорню та Анатолій Носатий.

За словами президента Франції, угода серед іншого передбачає "відкриття найближчими місяцями постійної оборонної місії (Франції, — ред.) у Кишиневі". Макрон додав, що "це лише перший крок".

Крім того, лідери обох держав опублікували спільну заяву, в якій закликали Росію "вивести свої сили, незаконно розміщені на території Молдови".

У свою чергу офіційний Париж заявив, що готовий "внести свій внесок, коли настане час, у міцне та мирне врегулювання цього конфлікту".

Також Санду та Макрон обговорили підтримку України.

"Сьогодні наші дискусії були зосереджені на безпеці Молдови та Європи, нагальній необхідності підтримати Україну та на розширенні ЄС - ключовому для забезпечення миру в Європі", - написала лідер Молдови у соцмережі Х.

Від’єднали до повернення в Парижі при відвіданні @EmmanuelMacron , одного з сильних підтримувачів Moldova.

Сьогодні, наші розмови фокусуються на Moldova’s and Europe’s security, urged need to support Ukraine, and on EU enlargement – key for securing peace in Europe. pic.twitter.com/e75QwwAllR

- Maia Sandu (@sandumaiamd) March 7, 2024

Крім угоди про співробітництво у сфері оборони між двома країнами, сторони підписали економічну угоду. Це "двостороння дорожня карта, яка визначає майбутні проєкти, які розроблятимуться спільно", повідомив Макрон.

Дата і час 07 березня 2024 г., 21:10     Переглядів Переглядів: 2146