Лукашенко підписав закон про SMS-повістки

Читать на русском
Лукашенко підписав закон про SMS-повістки
Лукашенко підписав закон про SMS-повістки

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон про поправки до законодавства з питань забезпечення національної безпеки, який у тому числі запроваджує можливість SMS-повісток у військкомат. Закон за підписом президента опубліковано на національному правовому інтернет-порталі країни.

Документ було прийнято нижньою палатою парламенту 28 лютого, схвалено верхньою палатою – 20 березня.

Як пояснювали раніше в парламенті, закон спрямований на комплексне вдосконалення правовідносин у сфері забезпечення нацбезпеки з метою підвищення ефективності реагування на виклики та загрози, що виникають. Він передбачає коригування законодавства в галузі оборони та нацбезпеки, про працю, про правове становище іноземних громадян та осіб без громадянства, про державне соціальне страхування, про адміністративні правопорушення, а також процесуально-виконавчого законодавства про адміністративні правопорушення.

Зокрема, законом передбачаються встановлення можливості інформування громадян щодо необхідності явки до військового комісаріату, органу держбезпеки за допомогою SMS-повідомлень. Причому, як раніше повідомляли в Міноборони, у період мобілізації у воєнний час таке повідомлення буде аналогом звичайної повістки. Отримання SMS-повідомлення в мирний час є додатковим джерелом оповіщення.

Передбачається також наділення військових комісарів правом обмежувати виїзд за межі Білорусі громадян, які порушують обов’язки з військового обліку та ухиляються від призову.

Законом передбачено посилення відповідальності за скоєння адміністративних правопорушень проти порядку приписки громадян до призовних дільниць, призову на військову службу та військового обліку, надання громадянам додаткових гарантій та компенсацій у зв’язку з їхнім призовом чи надходженням на військову службу.

Документ передбачає оптимізацію порядку оцінки стану здоров’я призовника для визначення його придатності до військової служби, правові засади добровільної участі громадян у роботах оборонного характеру у мирний час, актуалізацію переліку заходів щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Також визначено компетенції та функції уповноваженого державного органу з мобілізаційної підготовки економіки, уточнено перелік категорій громадян, які мають право на відстрочку від призову на військову службу з мобілізації.

Основні положення закону набирають чинності після офіційного опублікування.

Дата і час 06 квітня 2024 г., 08:55     Переглядів Переглядів: 1979