Для Путіна використання ядерної зброї не принесе бажаного, - Ганно Певкур

Читать на русском
Для Путіна використання ядерної зброї не принесе бажаного, - Ганно Певкур
Для Путіна використання ядерної зброї не принесе бажаного, - Ганно Певкур

Міністр оборони Естонії Ганно Певкур вважає, що вигоди використання Путіним ядерної зброї були б набагато меншими, ніж ціна, яку він заплатив би за це.

Таку думку Певкур висловив в інтерв’ю німецькому виданню Welt.

Політик наголосив, що є тільки одна людина, яка веде ескалацію в Україні: це Путін. До погроз, зокрема, ядерних, очільника Кремля треба поставитися серйозно, але не варто перебільшувати, вважає Певкур.

«Я не бачу жодної вигоди, яку Путін міг би отримати від застосування тактичної ядерної зброї. Він ризикував би лише смертю десятків тисяч людей. Це не зламає моральний дух українців. І використання Росією ядерної зброї було б червоною лінією не лише для багатьох союзників по НАТО, а й для багатьох партнерів Росії, таких як Китай. Ціна використання ядерної зброї для Путіна була б набагато вищою, ніж користь», - сказав глава Міноборони.

Говорячи про перспективи перебігу війни в Україні, він зауважив, що за півроку фактично не було значних проривів Росії. Водночас Певкур сказав, що є ознаки того, що Росія готує нову хвилю мобілізації, яка, можливо, почнеться на початку осені.

«Тому так важливо, щоб Захід зараз нарощував поставки озброєнь і продовжував навчання українських військових… Україна терміново потребує більшої та більш швидкої зброї Заходу: боєприпасів, ППО, ракет і високоточної зброї», - підкреслив Певкур.

Політик закликав визначитися, чи хоче Захід допомогти Україні перемогти, чи просто боротися.

«Якщо ми просто хочемо, щоб Україна продовжувала боротися, то ми маємо продовжувати, як і раніше. Але якщо Україна хоче перемогти, їй потрібно більше зброї», - додав він.

Глава естонського МО бачить сенс у тому, щоби українські солдати навчалися не лише в ЄС, а й на своїй території. Але це питання має отримати підтримку консенсусом, адже «ніхто не повинен без координації кидатися вперед і намагатися поводитися як ковбой; від цього виграє лише одна сторона - Росія».

Певкур також нагадав, що Естонія з 2026 року витрачатиме на оборону близько 4% свого валового внутрішнього продукту, нещодавно було схвалено новий «податок на безпеку». Політик переконаний, що дуже скоро всім країнам НАТО буде недостатньо вкладати лише 2% економічного виробництва в оборону, ця мета, визначена 10 років тому, є застарілою.

«Необхідно зробити інвестиції зараз, щоб забезпечити достатній потенціал стримування та оборони. Росія нападе на Захід, якщо він не зможе адекватно себе захистити», - заявив міністр.

Як повідомлялось, коаліційний уряд Естонії запровадив наприкінці липня оборонний податок та найбільшу в країні хвилю скорочень бюджету з часів світової фінансової кризи. Такі кроки означають, що Естонія з населенням 1,3 мільйона стане другою серед 32 країн-членів НАТО за показником співвідношення оборонних витрат до ВВП.

Дата і час 11 серпня 2024 г., 18:11     Переглядів Переглядів: 1923