В Європі та Україні за шпигунство та диверсії затримано агентів Лукашенка

Читать на русском
В Європі та Україні за шпигунство та диверсії затримано агентів Лукашенка
В Європі та Україні за шпигунство та диверсії затримано агентів Лукашенка

У великому обміні ув’язненими між Росією та країнами Заходу брала участь і Білорусь, видавши засудженого до розстрілу та помилуваного громадянина Німеччини Ріко Крігера. Пізніше Світлана Тихановська зізналася, що не знала про переговори, а представники демсил стверджували, що й не могли в них брати участь, оскільки політв’язнів нема на кого міняти.

«Шпигували на користь Росії»

У грудні 2023 року Люблінський окружний суд ухвалив вирок 14 обвинуваченим, які «готували диверсії та шпигували» на користь Росії. У групі із 16 осіб були троє білорусів.

За версією слідства , групою керував «Андрій», який платив по $5 за розклеювання листівок та стікерів « антиукраїнського та антинатовського характеру» у громадських місцях, $400 — за розміщення вебкамери або GPS-передавача у «стратегічно важливих місцях».

Якби учасникам групи вдалося зірвати рух поїзда з військовою чи гуманітарною допомогою, то вони отримали б $10 000. Агенти відвідували аеропорти та вокзали, встановлювали камери на залізничних коліях, за допомогою яких можна було спостерігати за транспортом.

Білоруса Михайла А. засудили до 2 років в’язниці, 20-річну Марію Медведєву – до 13 місяців. Медведєву звільнили з-під варти, але у червні 20204 року заарештували на 3 місяці. Суд над її хлопцем Владиславом Посмітюхою вивели в окреме провадження, оскільки він не визнав провини. Результат суду невідомий.

Білоруські пропагандисти повідомляли про затримання Миколи Москаленка в рамках цієї справи, однак у списку засуджених його немає. «Кіберпартизани» зауважили, що в викраденій базі даних прикордонників у нього є позначка «МЕД. КДБ» — це означає, що він обслуговувався у поліклініці для працівників Комітету. Така сама позначка є і в його батька, громадянина Росії.

«Проводили розвідку польських військових та цивільних об’єктів»

Суд у Познані засудив до 3 років в’язниці колишнього військового Андрія Рачкевича за звинуваченням у шпигунстві на користь Білорусі. Два роки Рачкевич провів у СІЗО. Зі зливу звернень до КДБ стало відомо , що його дружина писала до комітету з проханням про те, щоб «військово-дипломатичний корпус» вжив заходів та допоміг її сім’ї.

Знімав на фото військові об’єкти у Латвії

Ім’я білоруса, засудженого в Латвії до 8 років за шпигунство на користь білоруської розвідки, у відкритих джерелах не називається. На думку слідства, засудженого завербували та навчили на території Білорусі.

У Латвії він фотографував об’єкти оборонної системи, цивільної інфраструктури та електропостачання – загалом 17 локацій. За оцінкою Служби державної безпеки, така інформація могла бути корисною Білорусі та Росії у разі можливого конфлікту з НАТО.

Коригував повітряні атаки Росії по енергосистемі України

В Україні на 15 років засуджено білоруса Івана Ярового з ПВК «Вагнер», який готував диверсії на Рівненщині. Ярового звинуватили у тому, що російська військова розвідка закинула його в Україну для коригування повітряних атак по енергетичній системі. 

Його судили за статтями про диверсію та участь у терористичній групі.

Білоруса затримали, коли він кріпив GPS-трекери на опори ліній електропередач. СБУ писало, що Яровий з 2014 року брав участь у боях проти сил АТО, після повномасштабного вторгнення вступив до ПВК «Вагнер», повернувся до Білорусі, де й отримав завдання з підготовки диверсій.

Автор: Михайло Полозняков

Джерело: МЕДІАЗОНА

Дата і час 22 серпня 2024 г., 16:47     Переглядів Переглядів: 2230