WSJ виявили схеми заробітку РФ на краденому українському зерні

Читать на русском
WSJ виявили схеми заробітку РФ на краденому українському зерні
WSJ виявили схеми заробітку РФ на краденому українському зерні

Іран імпортує у Росії зернову продукцію за ціною, що становить лише третину від ринкової, пояснили розслідувачі. У той же час російські бізнесмени стверджують, що змогли налагодити ефективні схеми експорту зерна, незважаючи на всі міжнародні санкції.

З моменту вторгнення у 2022 році Росія вивезла з України близько 4 млн тонн зерна та іншої сільськогосподарської продукції. Кілька країн, включно з Іраном і Єменом, купили крадене зерно, оплативши його, якщо можна так сказати, засобами, які росіяни використовували для продовження війни проти українців. Про те, які схеми розробили російські компанії для торгівлі українським зерном, повідомило видання The Wall Street Journal (WSJ).

Слідчі WSJ звернулися до даних кількох аналітичних центрів (SeaKrime, Texty, Project Expedite Justice), які аналізують незаконну діяльність Росії, поспілкувалися з представниками Офісу Генпрокурора та самостійно дослідили переміщення зерна, вкраденого росіянами на території України. Згідно з попередніми оцінками, протягом майже трьох років війни РФ незаконно вивезла понад 4 млн тонн зерна. За це російські компанії отримали від 800 млн до 6,4 млрд доларів. Основними покупцями є Іран, Ємен, Сирія, а також Єгипет, Коста-Ріка та інші країни. Вони використовували спеціальні схеми, щоб обійти санкції. Серед них — приховування документації на кораблях, які заходили в кримські порти, змішування краденого зерна з легальним, пошук посередників у Туреччині й Об’єднаних Арабських Еміратах, готових до операцій. Крім того, один з напрямків дій РФ — це атаки на кораблі, що вивозять зерно з українських портів.

РФ і зерно

У розслідуванні WSJ згадується російська компанія United Shipbuilding Corp., яка виробляє військові та цивільні кораблі, ТОВ "Агро-Фрегат" (з окупованого Криму), Helios Plus (діяла на окупованій частині Харківської області), іранська компанія Pars Holding та Islamic Republic of Iran Shipping Lines (які контролюються Корпусом вартових ісламської революції).

Про деякі деталі угод з Іраном у соцмережах розповів російський підприємець Ігор Рудецький, зазначається в статті. В одному з його постів він стверджує, що вільно спілкувався з керівниками компанії, безпосередньо пов’язаної з іранським лідером Алі Хаменеї. Він також написав, що працює над налагодженням схем торгівлі з Китаєм, Індією, Африкою. З його слів, наведених WSJ, слідує, що їм заважають міжнародні санкції, і що він отримав необхідні умови "за реальні гроші" в угоді, яка була "юридично бездоганною".

Водночас Катерина Яресько, аналітик SeaKrime, повідомила, що Москва продає Тегерану ячмінь за 140 доларів за тонну, що становить лише 34% ринкової ціни. Західні спецслужби регулярно повідомляють про нові види зброї (дрони, балістичні ракети тощо), які збройні сили РФ отримують від іранських партнерів.

"Схоже, що війна підтримує сама себе. Незаконна торгівля приносить прибуток спонсорованій Кремлем системі, яка, своєю чергою, сприяє продовженню війни та окупації", — зазначив Паскаль Турлан, керівник правозахисної організації Project Expedite Justice, яка допомагає Україні у розслідуванні злочинів РФ.

Дата і час 16 вересня 2024 г., 11:21     Переглядів Переглядів: 1533