Скільки РФ витрачає на телевізійну брехню та чому це не працює

Читать на русском
Скільки РФ витрачає на телевізійну брехню та чому це не працює
Скільки РФ витрачає на телевізійну брехню та чому це не працює

Щотижня російські платники податків платитимуть 2,6 мільярда рублів на державну пропаганду. Проте, попри астрономічні кошти, державні ЗМІ продовжують втрачати свою аудиторію.

Про це пише російська преса. Кремль не звертає уваги на проблеми власної країни та звичайних громадян, зосереджуючи зусилля на фінансуванні пропагандистських телеканалів та медіапроєктів, що заповнюють ефір неправдою про "успіхи" держави та заклики до війни із Заходом.

У 2025 році ці витрати досягнуть нового історичного рекорду – 137,2 мільярда рублів. Згідно з проектом бюджету на 2025 рік, витрати на "засоби масової інформації" збільшаться на 15,9 мільярда рублів або на 13% порівняно з поточним роком.

Ця сума перевищує річні бюджети цілих регіонів Росії, таких як Калінінградська область чи Пермський край. Однак гроші йдуть не на розвиток інфраструктури чи підтримку соціальних програм, а на посилення державної пропаганди.

Щомісяця пропагандистська машина поглинатиме з російського бюджету 11,4 мільярда рублів, або 2,6 мільярда рублів на тиждень. Основними бенефіціарами цих величезних коштів залишатимуться державні телевізійні канали, які продовжують виробляти сотні годин неправдивих шоу та новин.

Хто отримає ці мільярди

Додатково, у 2025 році держфінансування отримають видання, які раніше не мали доступу до бюджетних коштів: "Регіонум" (152 мільйони рублів) та "Комсомольська правда" (438,7 мільйона рублів). Окремим рядком бюджету йдуть витрати на пропаганду на окупованих територіях України. На створення цієї системи в 2025 році Кремль виділить 7 мільярдів рублів, а ще 8,4 мільярда рублів витратять на медійні проекти адміністрації Путіна, спрямовані на просування його ініціатив в інтернеті.

Незважаючи на безпрецедентні вклади, держпропаганда не приносить очікуваних результатів. Російське суспільство, хоч і піддається масовій дезінформації, починає втрачати інтерес до державних ЗМІ. За даними Mediascope, влітку 2024 року аудиторія державних телеканалів різко зменшилася. Частка глядачів "великої трійки" – Першого каналу, "Росії 1" і НТВ – зменшилася на 12% порівняно з першим роком війни.

Найбільших втрат зазнав Перший канал, кількість його глядачів впала на 22% за рік і на 30% у порівнянні з літом 2022 року. Частка аудиторії Першого серед усіх телеглядачів знизилася до 6,8%. "Росія 1" також втратила кожного сьомого глядача (-15%), хоч і залишається найпопулярнішою серед усіх телеканалів країни. Тільки НТВ, що належить холдингу "Газпром медіа", змогло трохи збільшити свою частку – з 7,9% до 8,7%.

Незважаючи на потужний фінансовий інструментарій, державна пропаганда не може компенсувати реалії життя в Росії. Бідність, економічні проблеми, зростання репресій та затяжна війна, яку Кремль намагається прикрити гаслами про "захист батьківщини", викликають все більше запитань у населення. Прості росіяни, навіть ті, хто досі вірить державним ЗМІ, вже не можуть не помічати розрив між телевізійними "успіхами" та своєю щоденною боротьбою за виживання.

Дата і час 08 жовтня 2024 г., 23:44     Переглядів Переглядів: 1810