Прес-секретар президента Польщі: Варшава не вимагає від Києва чогось надзвичайного

Читати українською
Прес-секретар президента Польщі: Варшава не вимагає від Києва чогось надзвичайного
Прес-секретар президента Польщі: Варшава не вимагає від Києва чогось надзвичайного

Прес-секретар президента Польщі Кшиштоф Лапінський заявив, що вимога Польщі щодо скасування заборони на ексгумацію польських громадян в Україні «не є чимось надзвичайним».

Про це повідомляє Gazeta Prawna.

У п’ятницю, у палаці Королівські купальні в Варшаві відбулася зустріч українського віце-прем’єра Павла Розенка з польським віце-прем’єром-міністром культури Пйотром Глинським, темою якої було обговорення польсько-українських взаємин. Міністерство культури Польщі в заяві, опублікованій після зустрічі, акцентувало на необхідності продовження діалогу з метою створення умов для пошуку та ексгумації польських громадян на території України. Після зустрічі віце-прем’єрів президент Польщі Анджей Дуда висловив своє розчарування, що Україна не розглянула питання ексгумації.

Підсумовуючи зустріч в недільному ефірі Polsat News, прес-секретар польського президента Кшиштоф Лапінський заявив, що очікування польської щодо Україні «не є надзвичайними».

«Це прості очікування розблокування ексгумації польських жертв, щоб мати можливість проводити дослідження, тому в цьому немає нічого незвичайного, нічого такого, що українська сторона повинна розглядати, як щось неможливе для виконання. На жаль, все відбувається як відбувається. Тому ми повинні поставити це питання ясно. Президент заявив, що цю проблему вже раніше обговорювали на рівні президентів. Тоді здавалося, що вже вирішено – це буде перший крок з обох сторін, особливо українська сторона продемонструвала, що цього прагне», – підкреслив Лапінський. 

За його словами, польська сторона повинна «постійно повторити свої постулати».

«Якщо українська сторона не буде цього розуміти, то дуже прикро. Ми не можемо допустити, щоб відносини з Україною були добрими ціною пам’яті про жертв Волинської трагедії чи належної їм правди. Не може бути такої умови, що тоді буде добре, але ви повинні забути, і ми з цим погодимося. Ми маємо право очікувати, а в цивілізованих країнах так є, що проводяться такі дослідження і це очевидне очікування з нашого боку, що ні в якій мірі не є чимось надзвичайним», – підсумував він.

Дата и время 19 февраля 2018 г., 16:15     Просмотров Просмотров: 1794