АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

У яких випадках в Україні можна оформити ДТП за європротоколом

Читать на русском
У яких випадках в Україні можна оформити ДТП за європротоколом
У яких випадках в Україні можна оформити ДТП за європротоколом

В Україні щороку трапляються десятки тисяч ДТП. У деяких випадках оформити дорожньо-транспортну пригоду можна самостійно за європротоколом, без виклику поліції. Сьогодні ми розповімо, у яких випадках це можна зробити.

Європротокол в Україні запровадили у 2011 році перед проведенням у нашій країні чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. Існує чотири умови, за яких можна самостійно, без поліції, оформити ДТП за європротоколом.

Перша умова – серед людей ніхто не загинув та ніхто не отримав травми. Друга умова – якщо обоє водіїв мають діючий страховий поліс. Третя умова – якщо обоє водіїв не мають ознак алкогольного сп’яніння. Четверта умова – якщо водії дійшли згоди про те, хто винен у ДТП. У всіх інших випадках виклик патрульних поліцейських є обов’язковим.

Як оформляється європротокол? Відповідно до українського законодавства, водій, який потрапив у ДТП, має дві години, щоб зателефонувати до страхової компанії і повідомити про те, що сталося. Якщо страхова компанія вирішує надати послугу, тоді на місце ДТП приїжджає експерт-оцінювач (аварійний комісар). Він оглядає місце ДТП, опитує водіїв.

Під час війни із російськими окупантами в Україні продовжує діяти європротокол. Поліція рекомендує водіям якнайшвидше прибирати з дороги автомобілі, які потрапили в аварію.

У яких випадках в Україні можна оформити ДТП з європротоколу eiqrridrridtzant

Нагадаємо, влітку 2022 року Нацбанк України збільшив ліміт відповідальності страхової компанії під час складання європротоколу з 50 000 до 80 000 гривень. Ліміт за відшкодування збитків майна із звичайним полісом без складання європротоколу тоді збільшили із 130 000 до 160 000 гривень. Нині, у 2023 році, середня виплата всіх страхових компаній становить 25 000 гривень.

Слід зазначити, що автомобіль (автомобілі), який потрапив у ДТП, не можна переміщувати до прибуття поліції. Але в умовах воєнного стану, якщо автомобіль потрапив у ДТП, його потрібно сфотографувати. Також потрібно обов’язково сфотографувати ушкодження. Після цього машину потрібно прибрати, щоб вона не заважала дорожньому руху. Таку рекомендацію надав заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.


Теги: ЕвропротоколДТПУкраїнаУкраина

Дата і час 16 жовтня 2023 г., 10:23     Переглядів Переглядів: 2369
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.115453