АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 20°C
Харьков: 20°C
Днепр: 22°C
Одесса: 21°C
Чернигов: 18°C
Сумы: 19°C
Львов: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцк: 12°C
Ровно: 13°C

Тендери МОЗу зірвали, щоб замість ліків завезти в Україну таблетки з крейди

Читати українською
Тендери МОЗу зірвали, щоб замість ліків завезти в Україну таблетки з крейди
Тендери МОЗу зірвали, щоб замість ліків завезти в Україну таблетки з крейди

Уряд Арсенія Яценюка пролобіював зміни до закону «Про лікарські засоби», які дозволяють ввозити в Україну таблетки, виготовлені з крейди, а не лікарського препарату. Про це написав колишній глава Держкомпідприєменцтва Михайло Бродський у статті на його сайті «Обозреватель», редакційну раду якого він і очолює.

Відповідні зміни до закону були прийняті у серпні. Авторами законопроекту виступили народні депутати із різних фракцій Дудка, Бахтєєва, Тігіпко, Литвин, Сушкевич, Спірна, Фабрикант, Іонова.

Змінами до закону було дозволено скасувати сертифікацію GMP для препаратів, що ввозяться в Україну для потреб бійців АТО.

За словами Бродського, цей законопроект лобіював уряд Арсенія Яценюка.

«Під шумок обов’язкову сертифікацію скасували і для препаратів, які застосовуються в лікуванні соціально небезпечних і важких захворювань – таких, як туберкульоз, ВІЛ-СНІД, гепатити, онкозахворювання та рідкісні (орфанні) хвороби. Саме ці фарммгрупи найбільше закуповуються на тендерах Міністерства охорони здоров’я», – пише Бродський.

На думку екс-голови Держкомпідприємництва, відміна прийнятої у всьому світі сертифікації GMP означає, що українцям «вже ніхто не може гарантувати, що вони приймають дійсно якісні та ефективні ліки, а не таку само дорогу, але абсолютно некорисну товчену і спресовану в таблетки крейду».

«Існує думка, що саме історія з відміною GMP-сертифікації стала причиною зірваних тендерів: тим, хто за цим стоїть, просто знадобився час, щоб привезти з країн відверту гидоту замість препаратів, які могли б врятувати життя тисячам людей», – вважає Бродський, якого було звільнено з посади саме урядом Яценюка.

Михайло Бродський відносить до урядової групи, що контролює ринок лікарських препаратів, народного депутата Миколу Мартиненка, чий протеже Руслан Салютін півроку очолював тендерний комітет МОЗ.

Нагадаємо, МОЗ цього року успішно провело перший тендер лише у серпні, а основна маса закупівель почала завершуватись укладанням угод наприкінці вересня (див графік). Стандартна процедура «відкритих торгів» займає близько двох місяців.

При цьому щорічна закупівельна компанія МОЗу зазвичай у жовтні вже має бути завершена. Однак цього року з запланованих 2 млрд грн. станом на 28 жовтня проведено тендери лише на 612,30 млн грн.

Наши Гроши


Теги: ТендериТендерыТендерМОЗ

Дата и время 07 ноября 2014 г., 09:17     Просмотров Просмотров: 3895
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
3.595579