АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 20°C
Харьков: 21°C
Днепр: 23°C
Одесса: 23°C
Чернигов: 20°C
Сумы: 20°C
Львов: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцк: 13°C
Ровно: 15°C

Боротьба з вітряками: влада вперто не бажає встановлювати межі Біличанського лісу

Читати українською
Боротьба з вітряками: влада вперто не бажає встановлювати межі Біличанського лісу
Боротьба з вітряками: влада вперто не бажає встановлювати межі Біличанського лісу

Вже понад рік ані центральні, ані місцеві органи влади  не бажають встановлювати межі Біличанського лісу. Натомість уперто гальмують процес. А встановити межі  потрібно насамперед для того, щоб захистити ліс від вирубки. Що заважає чиновникам – брак часу, відсутність політичної волі чи економічна зацікавленість певних бізнесменів під крилом влади, з’ясовував «Ні корупції!».

Біличанський ліс, розташований між Ірпенем і Коцюбинським, нині під загрозою вирубки через потенційне розширення житлової забудови. Особливо, якщо Коцюбинське та Ірпінь об’єднаються, бо саме між цими населеними пунктами знаходиться ліс. А така можливість теоретично існує, бо вже одна спроба була.

Нагадаємо, що 20 травня 2015 року депутати Коцюбинської селищної ради прийняли рішення про приєднання до міста Ірпеня. Але наприкінці травня 2016 року Київський апеляційний адмінсуд визнав протиправним приєднання Коцюбинського до Ірпеня без належного проведення громадських обговорень.

 eiqruiddhiqehant

Між тим, як стверджувала народна депутатка Ольга Червакова, Біличанський ліс тим більше під загрозою вирубки, бо він перебуває у зоні особистих інтересів Ірпінського міського голови Володимира Карплюка.

Рік тому на своїй сторінці у Фейсбук нардеп написала: «Мер Ірпеня Володимир Карплюк, що дістав прізвисько Вова-67 за кількість квартир у декларації, є забудовником. Ці квартири - саме зі зведених ним багатоповерхівок, які побудовані на місці зелених насаджень, незаконна вирубка яких розслідується прокуратурою.

Отже, виступи Карплюка про те, як йому дороге Коцюбинське, є абсолютною правдою! Воно йому дійсно дуже дороге, бо без Коцюбинського у Ірпеня не буде лісу, за рахунок якого мер і забудовник в одній особі не зможе розширювати межі населеного пункту і будувати далі свій бізнес».

За інформацією «ЧЕСНО», у Карплюка дійсно є кілька ділянок у Національному парку - Біличанському лісі.


Водночас, як повідомляв «Ні корупції!», торік у травні народний депутат Ольга Червакова повідомила про беззаперечні успіхи - до кінця 2016 року мають бути завершені процеси, що захистять від вирубки Біличанський ліс, розташований між Коцюбинським та Ірпенем. Тоді народна депутатка посилалась на відповідь на своє депутатське звернення із Кабінету міністрів України, в якій ішлося про те, що Мінекології мало розробити та погодити зміни до Проекту організації території Національного природного парку «Голосіївський» до кінця 2016 року».

За словами Червакової, вже на той час Київська міськдержадміністрація мала почати готувати матеріали лісовпорядкування та таксації лісових насаджень, розташованих у межах Парку.

«Це дасть змогу забезпечити віднесення Біличанського лісу до відповідної функціональної зони Парку та встановити режим його охорони, відтворення і використання з урахуванням вимог ст. 7 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», - йшлося у тодішній відповіді з КМУ на депутатське звернення.

За словами О.Червакової, Біличанський ліс став частиною Нацпарку «Голосіївський» відповідно до Указу Президента України від 01.05.2014 № № 446/2014 «Про зміну меж національного природного парку «Голосіївський».

«Протягом листопада-грудня 2015 року мною було направлено 3 депутатських звернення: два - до Мінекології (щодо винесення меж Біличанського лісу в натурі) та одне - на Кабмін - щодо необхідності передбачити фінансування даного природоохоронного заходу в Держбюджеті-2016. З відповідей мені стало зрозуміло лише те, що процес виконання Указу Президента гальмується за допомогою технології «італійського страйку»: то грошей немає на природоохоронні заходи, то керівництво Парку не надало належним чином оформленого запиту, то якась фірма-прокладка зірвала тендер на здійснення природоохоронних заходів через Антимонопольний комітет.

Про саботаж і безвідповідальність щодо виконання Указу Президента я доповіла Петру Порошенку. З початку цього року Адміністрація Президента України взяла це питання на контроль, було проведено низку нарад за участі Мінприроди і Держгеокадастру та виявлені проблемні місця. В Указі чітко вказано: протягом 2015-2016 року здійснити заходи. В 2015 році ЖОДНИХ заходів не було здійснено, і тепер всі держоргани надолужуватимуть за один рік те, що мали зробити за два», - повідомила народний депутат і роз’яснила ст.7 ЗУ «Про природно-заповідний фонд України», ч. 3 якої говорить про те, що «до встановлення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду в натурі їх межі визначаються відповідно до проектів створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду».

«Тобто, незалежно від того, чи буде визначена межа чи ні, незалежно від того, кому належить ліс - Києву чи області, незалежно від того, чи вже розпайовані ділянки в лісі, чи по них іде судова тяганина і чи є прокурорські протести, цей ліс визначається як Нацпарк - і крапка.

Винесення меж в натурі - наступний крок, але навіть без нього ліс буде захищено. Чому винесення меж не можна зробити одразу? Бо цей процес ускладнюється вимогою закону погодити межі з суміжними власниками і землекористувачами. А ними є корумповані ради Коцюбинського й Ірпеня, депутати яких, будучи власниками незаконно розпайованих ділянок у Біличанському лісі, заблокують цей процес назавжди», - написала тоді Червакова, сподіваючись на близьку перемогу.

Одначе… Уже добігає свого кінця 2017 рік, а меж Парку досі немає. Та й звідки їм узятися?..

Як випливає із звернення народного депутата Ольги Червакової від 7 листопада 2017 року, проект землеустрою щодо визначення меж Національного природного парку "Голосіївський" досі не розроблений, бо ні профільне Міністерство екології, ні Київська міська державна адміністрація його навіть не замовляли.

Щоб винести в натурі межі для НПП "Голосіївський", потрібно лише знайти підрядника і розробити відповідний проект землеустрою. Але Мінекології не квапиться цього робити начебто через брак фінансування.

А «відсутність встановлених меж заповідника негативно впливає і на результати розгляду судами спорів за позовами органів прокуратури щодо повернення незаконно відчуженої землі, а також значно утруднює збір доказів та послаблює позицію держави у справах», йдеться у депутатському зверненні.

Своєю чергою, директор Нацпарку «Голосіївський» Борис Дробот у коментарі «Громаді Приірпіння» зазначив, що безпосередньо міністр екології блокує процес винесення меж в натурі:

«У міністерстві блокує безпосередньо міністр, не виділяючи фінансування, прикриваючись робочою группою, що розподіляє бюджет. Щодо КМДА, то там всі знають, що землі не вистачає, і якщо почнуть робити проект землеустрою, то це вилізе і нікому не потрібно. Тому в КМДА вирішили профінансувати не проект землеустрою, а інвентаризацію земель ЛПГ. Цього та минулого року це не зробили через «підковьорні» ігри, довівши фінансування до ЛПГ в жовтні, коли фізично неможливо встигнути виконати роботи. У зеленбуді є маса більш ефективних джерел використання коштів, як то парк Наталка, висадка трави в лісі та інше».

«Якби межі лісопаркового господарства були встановлені, то залишилось би встановити тільки одну межу в середені ЛПГ, поділивши на частину, що увійшла в Нацпарк, та інше, а це в рази дешевше. Це по-перше. По-друге, КМДА може профінансувати будь-які роботи, що замовить балансоутримувач, ЛПГ в данному випадку», – сказав Дробот.

Між тим наступ на Біличанський ліс продовжується з усіх сторін. Як вже повідомляв «Ні корупції!», у Новобіличах поблизу Біличанського лісу триває незаконне будівництво.

Місцеві мешканці, «шоковані зухвалістю забудовника та злочинною бездіяльністю влади та поліції», самі знесли будівельний паркан.

"Будівельна мафія за головування мера Кличка просто процвітає. Попри протести громади і знесення паркану, забудовник продовжує роботи на самозахопленій земельній ділянці та з підробленими документами.

Написано чисельні депутатські звернення до контролюючих органів з вимогою зупинити незаконне будівництво біля Біличанського лісу, але роботи продовжуються. Колись терпець киян увірветься", – зауважив депутат Київради Прохор Антоненко.

Валентина Новицька, «Ні корупції!»


Теги: КорупціяКМДАвирубка лісуДержлісагенствоЧиновникиБіличанський ліс

Дата и время 18 декабря 2017 г., 17:30     Просмотров Просмотров: 3931
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.140417