АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 20°C
Харьков: 20°C
Днепр: 22°C
Одесса: 21°C
Чернигов: 19°C
Сумы: 19°C
Львов: 11°C
Ужгород: 13°C
Луцк: 12°C
Ровно: 13°C

Через "примхи" Росії цього року Україна купить 60% газу в Європі – Коболєв

Читати українською
Через "примхи" Росії цього року Україна купить 60% газу в Європі – Коболєв
Через "примхи" Росії цього року Україна купить 60% газу в Європі – Коболєв

Уже відзавтра, 24 січня, Україна має можливість постачати більше газу з Європи через Словаччину. Це стало можливим після реконструкції газотранспортної системи. "Оператор газотранспортної системи України готовий забезпечити збільшення поставок газу зі Словаччини до 40 млн куб. м щодоби.

Починаючи з вчорашнього дня до 5 лютого 2015 року оператор словацької газотранспортної системи компанія Eustream проводить процедуру бронювання додаткових потужностей ("Open Season") - 8,5 млн куб м на добу. Станом на 21 січня, добове надходження газу з території Словаччини складає 30,7 млн куб. м", - ідеться в повідомленні "Укртрансгазу". Водночас керівник "Нафтогазу України" Андрій Коболєв наголосив в інтерв’ю агентству Reuters, що цього року частка імпорту газу з Європи в Україну складе 60%. Решту постачатимуть із Росії, якщо домовляться. Коболєв заявив, що за кілька років поставки газу з Росії можуть скоротитися до третини від усього українського імпорту, бо Україна планує імпортувати більше блакитного палива з лібералізованих європейських ринків.

Ще кілька років тому РФ була основним імпортером газу в Україну і постачала понад 50 мільярдів куб. м від загального споживання більш ніж 70 млрд куб. м. Торік Україна імпортувала лише 21 млрд куб. м, з яких 5 млрд куб. м надійшло з Європи. Це пояснили погіршенням стосунків із Росією, а також тим, що чимало підприємств України перейшли на вугілля або ж на інші види палива. Цього року імпорт скоротиться до близько 20 млрд куб. м, з яких лише 40 відсотків надійде з Росії, а 60– від європейських постачальників, таких як RWE, GDF та Statoil. Імпорт газу з Європи розлютив російський "Газпром", який повідомляв, що його європейські покупці перепродають російський газ Україні всупереч існуючим контрактам. Але Україна переконує, що європейські газові ринки є вільними. "Європейський ринок дуже змінився.

Спроби монополізувати ринки більше не спрацьовують", – зазначив Коболєв. Він підкреслив, що пропускна здатність трубопроводів, якими газ може постачатися з Європи, останніми місяцями збільшилася настільки, що теоретично Європа може задовольнити 90 відсотків потреб України в імпорті. Протягом наступних кількох років Україна сподівається ухвалити закони, які б обмежили імпорт від єдиного постачальника до рівня 33 відсотків від загального обсягу, відповідно до існуючих обмежень у деяких країнах ЄС. Із 1 квітня Україні знадобиться нова угода з "Газпромом" щодо ціни на газ, коли спливе термін дії пропозиції знижки від Росії.

І, як заявив Коболєв, він хотів би, щоб ця угода базувалася на поєднанні договірних цін та традиційних принципах ціноутворення, прив’язаного до ціни на нафту. Нагадаємо, Євросоюз допоміг укласти останню угоду про постачання газу після того, як Росія припинила поставки в Україну через спір щодо ціни, спричинений політичними заворушеннями у Києві. Коболєв сказав, що хотів би, щоб нові переговори за участю ЄС почалися цього місяця. Тим часом Росія заявила, що переписувати діючи контракти з Україною не буде і з 1 квітня скасовує 100-доларову знижку на газ для Києва.

ТСН


Теги: КоболевГаз

Дата и время 23 января 2015 г., 17:20     Просмотров Просмотров: 2692
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.138051