АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 22°C
Харьков: 24°C
Днепр: 25°C
Одесса: 23°C
Чернигов: 22°C
Сумы: 23°C
Львов: 20°C
Ужгород: 21°C
Луцк: 20°C
Ровно: 21°C

Чому ЄС не платитиме за газ рублями, а Росія не перекриє поставки

Читати українською
Чому ЄС не платитиме за газ рублями, а Росія не перекриє поставки
Чому ЄС не платитиме за газ рублями, а Росія не перекриє поставки

ЄС та росія залежать один від одного. Європейському союзу знадобиться до п’яти років для переходу на альтернативні джерела енергії, водночас росія не зможе спрямувати такі обсяги газу в ринки Азії через відсутність газопроводів такої потужності.

Президент росії путін 31 березня підписав указ про переведення покупців трубопровідного газу з недружніх країн на розрахунки в рублях.

Водночас сам механізм переходу на рублі виконаний у властивій росіянам дивні манері, який насправді не передбачає переходу на рублі.

Справа в тому, що після розпорядження путіна почати підготовку до переходу на розрахунки за газ рублями з "недружніми країнами", Європейський союз та країни G7 офіційно заявили, що не платитимуть за газ російської валютою, оскільки це суперечить діючими контрактами, в яких зафіксована валюта платежу - євро або долар США.

У випадку відмови путін пообіцяв зупинити продаж газу в ці країни. Однак ЄС та інші споживачі російського газу не погодились на умови диктатора та почали готувати свої економіки до роботи в умовах відсутності російського газу.

До недружніх країн росія записала 50 держав, в тому числі: держави-члени Європейського Союзу, Австралія, США, Великобританія, Канада, Норвегія, Республіка Корея, Сінгапур, Швейцарія та Японія.

Зрозумівши, що ЄС не вдасться зламати в цьому питанні, путін дав задню. Диктатору не вистачило сміливості перекрити росії ключовий канал валютної виручки в країну і він видав указ, який для європейський споживачів майже нічого не змінює, а для внутрішнього споживача - росіян демонструє перемогу свого лідера.

При цьому не згодним з новою схемою оплати за газ кремль продовжує припинити постачання, однак не відразу, а з другої половини квітня і у травні, коли настане час сплати за газ за деякими контрактами.

Що передбачає указ путіна? Коротко основні положення.

Іноземні покупці газу мають відкрити у банку-агенті Газпромбанку одночасно валютні та рублеві рахунки.

Далі покупець газу перераховує гроші на спеціальний валютний рахунок у зазначеній в контракті валюті, а Газпромбанк (на підставі доручення цього іноземного покупця газу) здійснює продаж цієї іноземної валюти на торгах Московської біржі і зараховує конвертовані рублі на спеціальний рублевий рахунок.

Операція з постачання газу вважатиметься оплаченою після того, як Газпромбанк спише рублі з рахунку покупця на рахунок Газпрому.

При цьому в указі прописано виняток, коли покупець матиме право не брати участь у цьому фарсі. Урядова комісія з контролю за інвестиціями росії отримала право звільняти окремих покупців від нової схеми оплати. Цей пункт вписали на випадок відмови Німеччини, Австрії чи Франції.

Тобто європейці як і раніше платитимуть за газ в євро та в доларах США, а на виході росіяни бачитимуть оплату в рублях.

При цьому путін переслідує іншу мету. Змушуючи покупців газу працювати через Газпромбанк, він намагається уникнути розрахунків за газ через російські банки, в тому числі центральний банк рф, які потрапили під санкції США та ЄС. Окрім того, зменшуються шанси Газпромбанку, у випадку переходу на запропонований механізм, потрапити під нові санкції.

Тобто кремль намагається захистити від санкцій ключовий канал, по якому йде валюта, оскільки розуміє, що ЄС не наважиться позбавити себе поставок газу, ввівши санкції проти головного розрахункового центру за паливо.

Якщо іноземні клієнти відмовляться розраховуватись з Газпромом за газ по новій процедурі, то росія погрожує припинити постачання палива цій країні або компанії. Однак не забуваймо, що в указі прописані винятки і тому росія, як завжди застосує вибіркове право, щоб розділити країни ЄС. Приклад, для Німеччини нічого не зміниться, а для Словаччини, яка залежить від російського газу, перехід на розрахунки з Газпромом через Газпромбанк буде обов’язковим. У випадку відмови - словакам можуть припинити постачання.

Чи зможе росія зупинити постачання газу до ЄС?

В минулі році російський Газпром контролював 40% імпортних поставок газу в Європейський союз. Наразі його частка знижується, адже країни ЄС поступово відмовляються від російського газу, однак залежність від кремля все ще висока.

Однак росія також залежить від європейського ринку газу.

В 2021 році росія всього експортувала 203,5 млрд куб м газу, отримавши за нього $55 млрд. В тому числі в ЄС було імпортовано 155 млрд кубометрів газу (трубопровідний та LNG - танкерний).

З цих обсягів Газпром трубопроводами поставив в ЄС 145 млрд куб м газу. Через Україну було прокачано 42 млрд куб м, через Балтійське море по "північному потоку-1" ще 55 млрд куб м, через Білорусь (газопровід Ямал-Європа) - 33 млрд, а 15 млрд куб м було поставлено в ЄС по Турецькому потоку. Ще близько 10 млрд кубометрів танкерами поставила компанія НОВАТЕК міхельсона та тімченка - олігархів наближених до путіна.

Тобто на даний момент в питаннях поставок газу ЄС та росія залежать один від одного. Європейському союзу знадобиться до п’яти років для переходу на альтернативні джерела енергії, водночас росія не зможе спрямувати такі значні обсяги газу на ринки Азії через відсутність газопроводів відповідної потужності. Потужність газопроводу в Китай - всього 38 млрд куб м газу на рік.

Наразі ЄС не коментував, чи буде працювати по оплаті російського газу через Газпромбанк. Канцлер Німеччини Олаф Шольц 31 березня підтвердив відмову Німеччини платити в рублях, нагадавши, що контракти на закупівлю російського газу передбачають оплату в євро чи доларах.

Напередодні путін в телефонній розмові з Шольцом намагався пояснити логіку чергового кульбіту, однак канцлер Німеччини заявив, що не давав російському диктатору згоди на оплату газу по новій схемі.

При цьому не виключено, що деякі країни ЄС і самі компанії-покупці газу погодяться на роботу через Газпромбанк з двома рахунками. Водночас країни, які не підуть на нову угоду з кремлем і яким росія перекриє постачання газу, звернуться в Стокгольмський арбітраж, де з великою ймовірністю переможуть.

"(Припинення поставок газу до ЄС) це колосальної сили удар по федеральному бюджету росії. Газ у нас за доходами випередив нафту, зараз це головний експортний товар. І погрожувати головному експортному ринку газу відключенням від постачання це як відморозити собі вуха на зло бабусі. Це удар по Росії. Ніхто путіна не попередив, що ЄС відмовиться, він не зрозумів, що є контракти, які зафіксовані у євро. (У контрактах) є ланцюжок, за яким потрібно платити: в якому банку та в які строки, аж до штрафних санкцій. А у разі відмови однієї зі сторін виконувати контракт – у справу вступає Стокгольмський арбітраж", – розповідає російський аналітик нафтогазової галузі Михайло Крутіхін.

Автор: Юрій Віннічук


Теги: Крутихин МихаилНімеччинаШольц ОлафВалютаСанкції проти РосіїГазпромГазпромбанкЕкономікаДиктаторПутинРубльгазопровідГазРосіяЄвросоюз

Дата и время 02 апреля 2022 г., 07:16     Просмотров Просмотров: 2111
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
7.791