АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 19°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

"Розтрубить скрізь: майор застрелив солдата!"

Читать на русском
"Розтрубить скрізь: майор застрелив солдата!"
"Розтрубить скрізь: майор застрелив солдата!"

 УЖАСОфіцер 72-ї бригади убив багатодітного батька, який пішов на АТО добровольцем.

Окрема механізована бригада №72 останнім часом на слуху. Її бійці побували під градом вогню на кордоні в Луганській області, частина військових змушена була перейти до Росії, щоб врятуватися. Серед військових ледь не піднявся бунт, коли їм - змученим, засмиканим не хотіли дати одноденну відпустку.

А поки відбувалися ці події, у військовій частині був скандал, яка не розголосили: майор Джуманьязов застрелив солдата Володимира Шестопала.


Це сталося 5 серпня. "Комсомолка" провела своє розслідування.

Заступився за рядового 

Про те, як загинув Володимир Шестопал, першої нам розповіла сестра одного з бійців 72-ї бригади.

- Мені подзвонили хлопці з блокпоста "Солнцево", що під Амвросіївка. Вони кричали: "розтрубить скрізь - п’яний майор застрелив солдата!" - Розповідає Оксана. - Загиблого звали Володею, він заступився за товариша по службі, і майор за це в нього вистрілив. Цього майора там всі бояться і ненавидять. Посилки у хлопців відбирає, а тим, хто обурюється, стріляє під ноги! Якби не міліція, то за смерть солдата його б там хлопці самі, напевно, убили б.

Це здалося неймовірним: військові і так гинуть, хіба можуть вони стріляти один в одного? Але Оксана назвала ім’я винуватця трагедії - Сергій Джуманьязов. А командир 72-ї бригади Андрій Грищенко підтвердив, що все це правда. За словами полковника, нещастя сталося не в зоні АТО, а в Запорізькій області.

- Група бійців їхала отримувати техніку під Бердянському. Джуманьязов був п’яний, може, вперше за два останні роки. Йому взагалі пити не можна - "зриває дах". Ось і тут ... Між військовими виникла перепалка. Чому - з’ясовує слідство. Начебто вони заблукали, один із солдатів пішов дізнаватися дорогу і за спиною почув постріл. Обернувся і побачив, що це Джуманьязов вистрілив в обличчя солдату, - розповідає комбриг.

В голосі полковника співчуття змішалося із зрозумілим бажанням зберегти репутацію частини.

- Справою займається міліція. Джуманьязов стверджує, що нікого не вбивав, але випадковостей не буває.

Полковник підтвердив, що репутація у затриманого майора дійсно не вельми. Пару років тому напився так, що його знайшли під парканом в снігу. Кілька разів перекладався з частини в частину. А конфліктів з солдатами за 15 років служби не злічити.

 eiqxiqeuiqxant

                                 Людмила залишилася одна з трьома дітьми. Фото: Михайло Бакуза

Вдові не сказали, як загинув чоловік 

Сім’я Шестопал живе на окраїні Фастова (Київська область) в одноповерховому будиночку з вицвілій побілкою. У дворі довгий стіл, лавки під старою клейонкою і маленький садок. Цей будинок знімний, свого у родини немає. Вдова - маленька повна жінка в чорній хустці з опухлим від сліз обличчям ледь говорить, ковтаючи клубок у горлі.

- Я навіть не знала, що Володя був у зоні АТО. Кум сказав: вибач, Володя дуже просив тебе не турбувати, - Людмила Шестопал судорожно стискає в руках дешевий мобільник.

У двір вбігає худенький хлопчина з великими очима - це 10-річний Мишко. За ним поспішають 12-річна Настя і 4-річний Сашко. Сумною виглядає тільки дівчинка. Хлопчаки ще не усвідомили, що тата більше немає.

Нас запрошують в будинок. Кімната простора, чиста, але все тут говорить про крайній нужді: пофарбовані блакитною фарбою стіни, тріщини на стелі, єдина лампочка в люстрі, стару шафу, вузьке ліжко. На столі дві ікони, свічка, накритий хлібом стакан з горілкою і шість рожевих хризантем.

- Коли я йому дзвонила, Володя говорив, що все нормально і більше ніяких подробиць, - схлипує вдова.

Найстрашніше, що вона ще не знає, як загинув чоловік. У військкоматі сказали - в ході військових дій, колона солдатів, мовляв, потрапила в засідку. З документів видали тільки свідоцтво про смерть. В графі "причина" зазначено: загинув внаслідок сліпого кульового поранення. Це коли куля залишається в тілі. Довідку про те, що Володимир служив в АТО, родина не отримала. Як і компенсацію.

                                        Сім’я солдата знімає цей будинок. Свого немає. Фото: Михайло Бакуза

Труну товариші по службі купили самі 

Дізнавшись про наш візит, до Людмили прийшли друг сім’ї Дмитро, який служив у тій же 72-й бригаді, але в іншому місці, і депутат райради Василь Юр’єв. Він представився членом штабу з координації допомоги військовослужбовцям Фастівщини, які знаходяться в зоні АТО, і пообіцяв, що допомога сім’ї буде.

- Ми привезли форму і труну, але хлопці з частини Володі захотіли, щоб його поховали в труні, який вони купили за свої гроші, - каже Юр’єв.

Володимир вивчився на газозварника, останнім часом був різноробочим. Служити пішов 20 березня. 1200 гривень зарплати за перший місяць, 2400 гривень за другий, а коли направили в зону АТО - 5200 гривень переслав родині, тільки гроші вже закінчилися. Депутати райради виділили Людмилі 3000 грн. на підготовку дітей до школи; на черговій сесії збираються розглянути питання про виділення осиротілим дітям земельної ділянки. Поки це все.

Намагаємося розговорити Дмитра. Він теж був у зоні АТО, де підірвався на міні. Тільки недавно з палати госпіталю пораненого перевели в денний стаціонар.

- Ми з Володею пішли добровольцями, - зізнається Дмитро. - Дивилися по телевізору новини і випробовували провину через те, що вдома сидимо. Двічі нам відмовляли, а потім взяли.

- Правда, що солдатські посилки командири можуть красти?

- Правда. Витягують телефони, навіть хрестики натільні, речі, їжу. Добре, якщо пара шкарпеток до солдата дійде, - морщиться Дмитро.

Розповідає, що про смерть друга дізнався від товаришів по службі, коли лежав у госпіталі.

- Хлопці розповіли, що Володя заступився за солдата, майор у нього і вистрілив. Ось сюди, - показує на праву щоку біля носа. Думаєш, відмажуть його? Замнуть все? - На обличчі мелькає злоба, потім її змінює біль. - Я коли почув, не повірив спочатку, пішов до військкомату, там підтвердили. Добре, що таблетками в лікарні напихають, а то б зовсім звихнувся ...

Володимира Шестопала поховали 9 серпня в Фастові. Щоб годувати дітей, Людмила з ранку до вечора торгує на місцевому ринку. За молодшими братиками доглядає Настя. Вони з мамою вірять, що влада не залишать їх у біді.

P.S. Редакція "КП" приносить вибачення за те, що обставини загибелі чоловіка Людмила Шестопал може дізнатися з нашої публікації. Але правду не приховаєш. Не можна допустити, щоб справу зам’яли. А головне - ній, що залишилася без годувальника, потрібні кошти на життя.

ОФІЦІЙНО 

Підозрюваний у лікарні 

Справою майора Джуманьязова займається міліція Приморського району Запорізької області. Кримінальне провадження відкрито за статтею "Умисне вбивство". За офіційною інформацією він застрелив Володимира Шестопала на автодорозі Бердянськ - Токмак.

- Підозрюваний у лікарні. Коли його до нас привезли, він ледве тримався на ногах, питати було неможливо. А потім медики прийняли рішення його госпіталізувати. Офіційно - у зв’язку з серцево-судинним захворюванням. З тих пір спілкуватися з ним слідчим заборонено, - сказав начальник прес-служби міліції Запорізької області Олександр Вовкодав.

Коли номер готувався до друку, ми дізналися, що тільки 14 серпня затримання Джуманьязова оформили офіційно - на три доби. Санкцію має обрати суд. Слідство клопотатиме про арешт.

http://sveola.blogspot.com/


Теги: АТО72 ОМБр

Дата і час 17 серпня 2014 г., 19:06     Переглядів Переглядів: 10252
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.300273