АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Білорусь торгує з терористами “ЛДНР”, – ЗМІ

Читать на русском
Білорусь торгує з терористами “ЛДНР”, – ЗМІ
Білорусь торгує з терористами “ЛДНР”, – ЗМІ

За повідомленнями ЗМІ, товари з Білорусі масово потрапляють до окупованих Донецька й Луганська, а на білоруських заводах виробляють алкоголь під торговими марками фірм, що фінансують терористів.

Офіційно торгівлі між Білоруссю і “ЛДНР” немає. Мінськ не визнає незалежності окупованих територій, а значить, в економічних відносинах з суб’єктами господарювання угруповань «ЛНР» і «ДНР» білоруські підприємства знаходитися не повинні. Однак насправді товари з Білорусі масово вирушають до Донецька та Луганська, а на білоруських заводах виробляють алкоголь під торговими марками фірм, що фінансують бойовиків, – повідомляє Радио Свобода.

Горілка преміум-класу для терористів

У міському селищі Шуміліно (Вітебська область Білорусі) розташований невеликий приватний завод «Славпродукт», його засновник – російське ТОВ «Нортімер». У 2016 році експорт підприємства різко виріс: з 38,6 тисячі дал (1 дал = 10 літрів) до 46,7 тисячі.

Саме з минулого року на «СЛАВПРОДУКТ» почали виробляти і розливати горілку преміум-класу під торговою маркою Belsweet на замовлення донецької компанії ТОВ «Белсвіт», яка, за даними бізнес-порталу «DNR-Live» є найбільшим постачальником білоруського алкоголю в «ДНР». А в якості імпортера на етикетках зазначено ПП «Сприяння», зареєстроване у підконтрольному бойовикам Торезі.

“У 2016 році у нас зріс експорт на “ДНР”. Спочатку вони закуповували нашу горілку «Сяброўка», а потім вирішили, чому б не розкрутити власний бренд. У принципі, це сталося з нашої подачі. Горілка продається на “ура”, іноді навіть не встигаємо виробляти у потрібних обсягах”, – розповіла головний технолог “Славпродукту” Валентина Солдатова.

За її словами, «Белсвіт» наймає білоруського перевізника, який везе партію алкоголю через Росію до окупованого Донецька. Найближчим часом за маршрутом Шуміліно-Донецьк повинні відправитися шість машин з горілкою від “Славпродукту”, проте поставка затримується – ПП «Сприяння» зараз проходить «перереєстрацію».

ПП «Сприяння» (Торез) було засновано ще в 1999 році Ігорем Автономовим. Сьогодні його син Дмитро Автономов – впливова фігура в угрупованні «ДНР». У нього великий вугільний бізнес, він керує підприємствами «Донбассуголь» і «Востокуглемет», очолює благодійний фонд «Відродження Донбасу».

У визначенні Жовтневого районного суду Маріуполя від 11 серпня 2015 року говориться, що Дмитро Автономов забезпечує до 20% надходжень до «бюджету» угруповання «ДНР». Разом з Дмитром у фінансуванні тероризму СБУ підозрює і його матір Тетяну Автономову – керівника ПП «Сприяння» (Костянтинівка).

Як зазначено в ухвалі суду, фінансування «ДНР» здійснюється Дмитром Автономовим «з використанням комплексу суб’єктів підприємницької діяльності, зареєстрованих як в Україні, так і за кордоном». Всі ці фірми фактично належать Автономову, але оформлені на підставних осіб. Як випливає з відповіді СБУ на запит журналістів, в цей комплекс входить і ПП «Сприяння» з Тореза, яке імпортує білоруську горілку.

 eiqridtqiqdhant

«Слідчими УСБУ в Донецькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 1 квітня 2015 року, в рамках якого перевіряються факти фінансування зазначеним підприємством (ПП« Сприяння »в Торезі – ред.) Діяльності терористичної організації« ДНР», – заявили в СБУ.

«Стоматолог» і «Криніца»?

Якщо невеликий приватний завод «Славпродукт» в білоруській глибинці робить для «ДНР» ексклюзивну лінійку горілки, то одне з найбільших підприємств пивоварної галузі Білорусі ВАТ «Криніца» виробляє для сепаратистів власну марку пива.

Пиво «Юзбір» – це торгова марка, що належить ТОВ «Майстер-торг» (Донецьк). Як і горілка Belsweet, воно не потрапляє на білоруський ринок, а йде безпосередньо в окупований Донецьк.

Донецька компанія «Майстер-торг» є найбільшим дистриб’ютором продуктів харчування в «ДНР» і «ЛНР», а також поставляє продукцію своїх торгових марок в окупований Росією Крим. З Білоруссю фірма працює з початку 2015 року – про це повідомляється на їхньому сайті.

Крім алкоголю, Білорусь постачає сепаратистам широкий асортимент продуктів харчування.

Білоруською молочною продукцією, кондитерськими виробами, консервами завалені прилавки магазинів в ОРДЛО. Йдеться про продукцію кількох десятків підприємств.

Також в Донецьку і Луганську оптом і в роздріб продається білоруська косметика, трикотаж і побутова техніка. У більшості випадків білоруські виробники не афішують свій бізнес з підприємствами на окупованій частині Донбасу.

Офіційні ж особи Білорусі заперечують факт торгівлі з терористами.


Теги: АлкогольГорілкаБілорусьЛНРДНР

Дата і час 24 липня 2017 г., 20:17     Переглядів Переглядів: 2094
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
4.15811