АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

Бомбосховища будуть у кожному будинку: забудовники попередили про подорожчання квартир

Читать на русском
Бомбосховища будуть у кожному будинку: забудовники попередили про подорожчання квартир
Бомбосховища будуть у кожному будинку: забудовники попередили про подорожчання квартир

Вимога до будівництва бомбосховищ у всіх нових багатоповерхівках України може призвести до подорожчання квартир у середньому на 10%. Водночас будуватимуть не класичні бомбосховища, а захисні укриття на підземних поверхах.

Якщо ж обладнати сховища з особливих матеріалів, подорожчання квадратного метра житла становитиме не менш ніж 20%. Про це розповіли "КП" українські забудовники.

"У нормативному сенсі – це не зовсім класичні бомбосховища, будувати які зараз недоцільно, тому що довго і дорого. Швидше це захисні укриття на підземних поверхах з обов’язковою вентиляцією, електрикою, генератором для виробництва енергії, окремим виходом та санітарно-технічною зоною", – пояснили у компанії KAN Development.

Аналогічні прогнози щодо виду майбутніх сховищ дав і комерційний директор будкомпанії "Атлант" Олександр Павлов. Він уточнив, що добрий підземний паркінг також може бути тимчасовим укриттям.

"Він розташований унизу, там і краще армування, і товсті стіни", – вважає експерт. А ось збудувати по укриттю у кожній квартирі, на думку Павлова, майже неможливо. Також складно та дорого реалізувати класичне бомбосховище на випадок ядерного удару.

Усі інші приміщення не вимагають особливих витрат під час будівництва, вважають у KAN Development. Ба більше, там пропонують використовувати укриття й у мирний час – альтернативними способами.

"Такі приміщення "їсти не просять", не варто їх сприймати як марну витрату ресурсів... У мирний час [їх] можна використовувати під господарські, культурні та побутові потреби. Наприклад, паркінги, кафе, мінікінотеатри, музичні студії тощо. Захисна споруда – не високотехнологічний режимний об’єкт, скоріше об’єкт із посиленим зміцненням та зручностями", – зазначили фахівці.

"Наявність укриттів може збільшити вартість будівництва приблизно до 10%. Усі витрати будуть закладені у вартість квадратного метра", – попередили у "Київміськбуді".

А віцепрезидент Національної спілки архітекторів Сергій Буравченко додав, що подорожчання може сягнути 15%, якщо кожне приміщення обладнати спеціальною системою фільтрації повітря. Якщо це буде класичне бомбосховище, то ціна житла зросте на 20%.

У такому разі нижнє перекриття має будуватися з бомбостійких матеріалів. Такі приміщення, на думку архітектора, потрібно зводити на атомних електростанціях, заводах та інших стратегічно важливих об’єктах.


Теги: подорожчанняПодорожаниеЗабудовникиЗастройщикНедвижимостьНерухомістьбагатоповерхівкимногоэтажкиКвартирыКвартирибомбосховищеБомбоубежище

Дата і час 31 серпня 2022 г., 14:34     Переглядів Переглядів: 1853
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.627611