АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Український пастор дав притулок потенційним «чмобикам», які втекли від війни на Аляску

Читать на русском
Український пастор дав притулок потенційним «чмобикам», які втекли від війни на Аляску
Український пастор дав притулок потенційним «чмобикам», які втекли від війни на Аляску

Їм довелося три місяці сидіти у в’язниці для нелегалів.

Влада США відпустила двох громадян Росії, які втекли від мобілізації, які дісталися Аляски на моторному човні. Історію росіян розповідає The Economist .

Двоє друзів, Сергій та Максим, – мешканці селища міського типу Егвекінот Чукотського автономного округу. 26 вересня до них постукали люди у військовій формі. Двері вони їм не відчинили, припустивши, що до них прийшли з військкомату – принесли повістку та їх збираються мобілізувати. Того ж дня Сергій зателефонував до Максима і попросив його приїхати. Обидва вони вважають війну в Україні не лише безглуздою, а й втіленням зла.

Сергій, як пише видання, далекобійник, власник транспортної компанії. У своєму селищі він виступав проти корупції, звинувачуючи держоргани у розкраданні грошей, призначених для будівництва доріг, а також критикував вчителів та держслужбовців за виправдання війни. У червні 2022 року його зняли з літака і затримали на два дні, поліція запитувала, зокрема, про його діяльність та зв’язки з опозиціонером Олексієм Навальним. У серпні ФСБ звинуватила Сергія в екстремізмі та заборонила залишати місто без дозволу.

До мобілізації він уже намагався бігти на човні до Аляски, але через сильний вітер повернувся додому. Цього разу він вирішив тікати разом із Максимом. На його думку, він міг або померти в Україні, або спробувати втекти до Америки. "Вибору не було", – каже він.

Протягом трьох днів Максим та Сергій готувалися до втечі – їм потрібно було подолати близько 500 кілометрів та дістатися острова Святого Лаврентія. Вони взяли із собою хліб, ковбасу, яйця, чай, каву, печиво, цигарки та паливо, роздали майно та перевели гроші на рахунки друзів та родичів. Про свої плани вони нікому не розповіли, окрім Сергієвої доньки, яка живе в Омську.

29 вересня чоловіки вирушили в дорогу на невеликому рибальському човні Максима з підвісним мотором. Пара росіян спочатку рухалася вздовж узбережжя Чукотки, ночували вони на березі, у своїх родичів та знайомих. Всім вони говорили, що шукають мертвих моржів, щоби продати їх бивні.

Вони подолали сильний шторм та уникли прикордонників та військових, які патрулюють прибережну зону. "Ми навіть не думали розвертатися", - сказав Сергій, згадуючи шторм. За його словами, вони з Максимом знали, що іншого шансу вони можуть і не мати. Після кількох годин шторму вони увійшли до американських вод, після чого висадилися на берег у містечку Гембелл. Десятки людей прийшли подивитися на незнайомців. Спочатку місцеві жителі, розглядаючи їх камуфляжні куртки, питали, чи це не росіяни солдати. Вони пояснили через Google Translate, що просять політичного притулку, і юрба тепло відреагувала, пише видання. "Ласкаво просимо до Америки, - сказали вони, роздаючи піцу і сік. - Тепер ви в безпеці". Однак невдовзі їх затримала поліція, потім їх відправили до в’язниці в Такомі, штат Вашингтон. "Вони навіть не дали нам покурити", – розповідає Сергій.

У в’язниці вони провели понад три місяці. Вони перебували у камері із 70 іншими ув’язненими. Їли квасолю та рис, рис та квасолю та читали книги російською мовою, які могли дістати. Двічі на місяць бібліотекар привозив нові книжки. За словами Сергія, "це було свято".

Із в’язниці вони вийшли під заставу: Сергія звільнили 13 січня, а Максима – 18 січня. Заставу за них внесла, а потім дав притулок українському священику з Такоми.

Максим та Сергій тепер планують знайти роботу. Сергій хоче зайнятися бізнесом: переробкою пластикових та алюмінієвих відходів. Максим хоче повернути свій рибальський човен, пише видання.

Про затримання двох росіян на острові Святого Лаврентія стало відомо на початку жовтня 2022 року. Politico писало, що контакти українського священика Романа Мітіна росіянам дав мешканець Гембелла, біля якого вони висадилися. РИА Новости з посиланням на джерело повідомляло, що жителі Чукотки нібито вирішили втекти з Росії, щоб "уникнути відповідальності".


Теги: ВойнаВійнаСвященникМитин РоманпасторУкраинцыМобилизацияросіяниРоссиянеАляскаСША

Дата і час 27 січня 2023 г., 15:53     Переглядів Переглядів: 2924
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.096988