АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Розкрито головні фейки пропаганди РФ на тлі поїздки Зеленського у Європу

Читать на русском
Розкрито головні фейки пропаганди РФ на тлі поїздки Зеленського у Європу
Розкрито головні фейки пропаганди РФ на тлі поїздки Зеленського у Європу

Президент України Володимир Зеленський здійснив візити в низку країн: у Велику Британію, Францію, Бельгію і Польщу. Проросійські telegram-канали, які зазвичай є анонімними, створили безліч маніпуляцій на цю тему, аби нав’язати людям свою правду.

Про це написали аналітики "Детектора медіа".

Зокрема, однією із найпоширеніших стала маніпуляція щодо того, що своїм візитом у Європу Зеленський хоче прикрити програш у Бахмуті. Тобто під час поїздки Бахмут нібито мають здати російським військам, а потім президент у цьому звинуватить Головнокомандувача української армії Валерія Залужного і звільнить його. За версією пропаганди – Зеленський і Залужний мають давній конфлікт, тож для нього це було б вигідно і він отримає більше зброї від партнерів. Однак, як можна побачити, Бахмут досі під контролем ЗСУ. А ось в наративі пропаганди можна побачити одразу низку маніпуляцій: послаблення підтримки Заходу, "гра" Зеленського в героя тощо.

Деякі канали також стверджують, що поїздкою Зеленського по Європі "гасять" корупційний скандал в Україні щодо закупівель в Міноборони. Пропагандисти вважають, що це зможе замінити шпальти західної преси і зупинить підрив іміджу України. Проте слід розуміти, що тут немає ніяких причинно-наслідкових зв’язків. Те, що президент прибув в Європу, не означає, що скандал гарантовано зникне з поля зору медіа і посприяє зміні відношення до України.

Ще одна перлина анонімних telegram-каналів – Зеленський перестав бути "бункерним правителем" після того, як дізнався, що Володимир Путін не хоче його вбити. Такі повідомлення з’явилися на тлі нещодавнього інтерв’ю екс-прем’єр-міністра Ізраїля Нафталі Беннета, яке пропаганда використала для просування власних наративів. Зокрема, пропагандисти кажуть, що Путін начебто проявив милосердя і пообіцяв не вбивати Зеленського. Разом із цим вони використовують термін "бункерний дід" щодо українського президента. При чому не тільки українцям, а й росіянам і білорусам відомо, що його використовують щодо самого Путіна.

Також в каналах пишуть, що поїздками в Європу Зеленський починає готуватися до передвиборчої кампанії. Українців хочуть переконати, що влада турбується тільки за себе, а точно не за народ чи війну. Однак, ймовірно, пропагандисти Кремля не знають, що в умовах воєнного стану вибори не проводяться і поки він не закінчиться (а це не раніше 20 травня, до якого продовжили воєнний стан), розраховувати на будь-які вибори не можна.

Цікаво, що передання Україні танків російські пропагандисти також заперечують. Вони пишуть, що Зеленський сфотографувався на тлі британського танка в рамках реклами в медіа. Однак це нібито максимум, який він може отримати від поїздки. Насправді вже офіційно відомо, що українські військовослужбовці тренуються у Великій Британії на танках. Британський прем’єр Ріші Сунак, у свою чергу, запевнив Зеленського, що все потрібне обладнання відправляють в Україну надзвичайно швидко. Для цього потребуються не місяці чи роки, а дні та тижні.

Ще однією популярною маніпуляцією став наратив про те, що візит до Європарламенту не має користі для України. Пропаганда стверджує, що Зеленському поаплодували, сфотографувалися з ним та і все. Цим вкотре намагаються довести, що Європа начебто нікчемна і безпорадна. Однак, наприклад, очільниця Європарламенту Роберта Мацола зауважила, що ЄС має перейти до наступного кроку і розглянути можливість передання винищувачів Україні.

У багатьох інших фейках просто відкрито висміюють Зеленського, аби дискредитувати його, і знецінюють результати його закордонного візиту. Цей візит навпаки став історичним – президента України вшанував аудієнцією британський монарх. Також Британія ввела нові санкції проти РФ. Президент Франції нагородив Зеленського найвищою нагородою у Франції, яку можна отримати за цивільні заслуги – орденом Почесного легіону.


Теги: Сунак РишиПутинПропагандаЗалужный ВалерийПольшаБельгияФранцияВеликобританияЗеленскийУкраинаФейк

Дата і час 13 лютого 2023 г., 22:55     Переглядів Переглядів: 1905
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.130767