АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

Самі себе переграли. Через втрату європейського ринку «Газпром» хоче підняти ціни для росіян

Читать на русском
Самі себе переграли. Через втрату європейського ринку «Газпром» хоче підняти ціни для росіян
Самі себе переграли. Через втрату європейського ринку «Газпром» хоче підняти ціни для росіян

Експорт російського газу до Європи впав у чотири рази.

Європейський Союз перевершив навіть власні плани щодо скорочення споживання газу. У зв’язку з відмовою від російського газу 2022 року європейська влада поставила амбітну мету — знизити споживання на 15% у середньому на території політичного об’єднання. Однак ЄС вдалося не лише виконати, а й перевиконати цей план, скоротивши споживання на 17,7%, пише Financial Times із посиланням на дані Євростату, передає The Insider .

Видання зазначає, що, незважаючи на бажання деяких експертів ув’язати скорочення споживання з теплою зимою в Європі, реальна причина скорочення — це перехід на альтернативні джерела енергії, причому зазвичай екологічно чисті. Значна частина скорочення припала на економію енергії та підвищення енергоефективності з боку підприємств, бізнесу та домогосподарств.

«Справа не лише у погоді. Енергоємні підприємства скоротили виробництво, домогосподарства економили енергію, відбувся перехід на інші джерела палива», — пояснює успіх головний економіст німецького інвестиційного банку Berenberg Хольгер Шмідінг.

Його слова підтверджуються даними Федерального мережевого агентства Німеччини, згідно з якими домогосподарства та малий бізнес знизили споживання газу приблизно на 17,2%, а промисловість взагалі на 18,8%. За оцінками консалтингової компанії Eurasia Group, перехід на альтернативні види палива та енергії становив приблизно 60% від загального обсягу скорочення споживання газу, решта розподілилася приблизно порівну між скороченням споживання бізнесом і домогосподарствами і, звичайно, м’якою зимою.

Представник консалтингової компанії Хенніг Голстейн у коментарі виданню зазначив, що тренд збережеться і в 2023 році: Євросоюз продовжить скорочення споживання газу, щоправда, очікувати такого драматичного зниження все ж таки не варто. За оцінками Eurasia Group, цього року скорочення становитиме в районі 3–5%, основна причина скорочення буде незмінною — перехід на екологічно чисті джерела енергії як альтернативу. При цьому від деяких заходів щодо скорочення споживання, на думку Голстейна, бізнес та домогосподарства можуть відмовитися.

Лідерами скорочення споживання газу у 2022 році стали Фінляндія, Литва та Швеція. Не змогли досягти таргету в 15% Бельгія, Словенія, Польща, Іспанія та Словаччина, а Мальта взагалі стала єдиною країною ЄС, яка примудрилася наростити споживання газу минулого року приблизно на 14%. Скорочення споживання позитивно вдарило по ринкових цінах. Якщо ще в серпні на тлі зупинки російських поставок ціни в енергетичному еквіваленті злітали до €343 за МВтч, у пік опалювального сезону вони вже впали до €75 за МВтч, а зараз взагалі торгуються на рівні €40 за МВтч. Щоправда, ціни все ще далекі від звичного рівня €15 МВтч, які були в Європі до повномасштабного російського вторгнення.

Перспективи проходження майбутнього опалювального сезону експерти поки що оцінюють позитивно, оскільки на початок квітня газові сховища Європи були заповнені на 55,7%, що на 20 процентних пунктів вище за середній показник за останні п’ять років. Частина аналітиків та російський державний монополіст « Газпром » неодноразово заявляли, що за підсумками опалювального сезону Європа не зможе заповнити необхідний обсяг газу у сховищах, проте ЄС вийшов.

"Газпром" зараз просить "відпустити" внутрішні ціни для промисловості в РФ, щоб збільшити доходи від внутрішнього ринку на тлі падіння експорту до Європи вчетверо. Про це повідомляє російський Коммерсант із посиланням на матеріали засідання держради з енергетики, передає Економічна правда .

"Газпром" просить уряд лібералізувати оптові ціни на газ для промислових споживачів, запровадити сезонну диференціацію оптових цін на газ та запустити систему комерційного балансування.

Цю ідею на засіданні висловив заступник голови "Газпрому" Віталій Маркелов. Він зазначив, що газова галузь Росії "має змістити фокус із експортно орієнтованої моделі на внутрішній ринок". Почати пропонується з кількох пілотних регіонів.

На населення та комунально-побутових споживачів припадає близько 19% від загального споживання в країні, відповідно понад 80% – промислові споживачі.

Наразі приватні російські виробники газу, такі як "Роснефть" та НОВАТЕК, можуть пропонувати цінові знижки і тим самим переманювати великих споживачів. Натомість "Газпром" працює за встановленими Федеральною антимонопольною службою (ФАС) тарифами, у тому числі в регіонах, де тариф не покриває витрати.

Приватні виробники газу раніше стверджували, що, перш ніж запроваджувати вільні ціни всередині країни, потрібно лібералізувати доступ до експорту та запровадити прозорі тарифи на транспортування ГТС "Газпрому". Але зараз питання доступу до експорту до Європи, після його падіння практично вчетверо, стало менш актуальним.

"Газпром" останніми роками наростив свої видобувні потужності приблизно до 560-580 млрд кубометрів на рік, але через падіння експорту на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну видобуток компанії минулого року впав на 20%, до 412,6 млрд кубометрів.

crime-ua


Теги: Маркелов ВиталийГазпромЦіниЕвросоюзЕвропаРосіяГазРоссия

Дата і час 21 квітня 2023 г., 00:05     Переглядів Переглядів: 1983
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.108842