АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Замість Дня перемоги: Зеленський встановив на 9 травня нове свято

Читать на русском
Замість Дня перемоги: Зеленський встановив на 9 травня нове свято
Замість Дня перемоги: Зеленський встановив на 9 травня нове свято

Президент України Володимир Зеленський пропонує перенести День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні із 9 на 8 травня. У той же час 9 травня святкуватиметься День Європи, який раніше відзначався у третю суботу травня.

Про це йдеться в указі президента.

"Встановити в Україні День Європи, який щорічно 9 травня відзначатиме спільно з державами Європейського Союзу", - йдеться в документі.

Як зазначив президент, це буде День Європи, який підтримуватиме українців усі дев’ять років агресії і вже 439 днів повномасштабного вторгнення.

"Це буде День Європи, який допомагає нам боротися у всіх напрямках: на полі бою зброєю, на дипломатичній передовій - рішучістю, проти ракетного терору та зимового блекауту, в економіці та на юридичному фронті. Це буде День Європи - нашої союзниці. Дає притулок українським жінкам та дітям, яка не зазіхає на наш суверенітет і не ставить під сумнів наше право на власний вибір національного шляху, яка ніколи не називає Україну "вигаданою" чи "штучною" освітою, яка дає нам свою зброю, щоб ми могли захистити себе та її - нашу Європу! - сказав він.

Зеленський заявив, що подав до Верховної Ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Зеленський нагадав, що саме 8 травня велич перемоги над нацизмом згадує більшість народів світу і саме 8 травня 1945 року набув чинності акт про беззастережну капітуляцію вермахту.

"Ми не дозволимо присвоїти спільну перемогу народів антигітлерівської коаліції і не дамо брехати, ніби перемога могла відбутися і без участі будь-якої країни чи народу. Зло ми знищували разом! Так само, як разом протистоїмо зараз аналогічному злу", - сказав він.

Зеленський зазначив, що "згадуючи героїзм мільйонів українців у тій війні проти нацизму, ми бачимо такий самий героїзм у діях наших воїнів зараз - нащадків переможців - капітуляцію нацизму того дня, 8 травня 45-го року".

"І так само, як і у Другій світовій війні, ми зараз не наодинці проти зла. Ми б’ємося проти нього разом так само - з усім вільним світом. З державами та народами, які творили тоді спільну перемогу. Які, пам’ятаючи страшні роки тієї війни, не кажуть "Можемо повторити!", а захищають сенс слів "Ніколи знову!" які не зрадили пам’яті своїх героїв і зберігають силу наших спільних цінностей - людського життя і свободи, рівності та гідності та миру без ксенофобії та антисемітизму, без расизму та нетерпимості, без ідеології ненависті", - сказав президент.

Як заявив президент, "ми поки що не знаємо дати нашої перемоги, але знаємо, що це буде свято для всієї України, усієї Європи, всього вільного світу".

"Буде свято всіх наших героїв - наших захисників і захисниць, усіх наших людей, які воюють і працюють заради нашої перемоги, всіх наших союзників і партнерів, які прагнуть нашої перемоги так само, як і ми. І буде у нашої перемоги символ - синьо- жовта стрічка, наш український прапор. Скрізь, де він має бути по праву. Скрізь, де наші національні кольори будуть також як символ поваги до нашого народу", - сказав Зеленський.

Зазначимо, до цих пір в Україні відзначалися дві дати, пов’язані з Другою світовою війною - День пам’яті та примирення 8 травня і День перемоги над нацизмом 9 травня (залишається офіційним святом і вихідним).


Теги: УкраїнаУкраинаЗеленскийПрезидентДень ПеремогиДень Победы

Дата і час 08 травня 2023 г., 10:08     Переглядів Переглядів: 2746
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.164719