АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

У польських ЗМІ аналізують можливі сценарії дій "вагнерівців" проти Польщі

Читать на русском
У польських ЗМІ аналізують можливі сценарії дій "вагнерівців" проти Польщі
У польських ЗМІ аналізують можливі сценарії дій "вагнерівців" проти Польщі

У польських ЗМІ вже аналізують можливі сценарії дій "вагнерівців", які осіли в Білорусі, проти Польщі.

Журналіст OKO Press Вітольд Гловацький вважає загрозу "ралі "300 хлопців із гвинтівками в руках у умовний Замбрув" (місто неподалік кордону Польщі з Білоруссю) абсурдним насамперед із суто військових причин.

"Якщо припустити, що в один пікап поміститься цілих шість бійців "Вагнера", для них у будь-якому випадку знадобиться не менше 50 автомобілів. Це велика колона - при мінімальній відстані між машинами в 20 метрів караван розтягнеться на 2,5 км.

Польсько-білоруський кордон наразі дуже ретельно охороняється патрулями прикордонної служби та ВОТ (війська тероборони), безпілотниками та електронними пристроями, які дозволяють вести спостереження за прикордонною смугою та реєструвати рух та теплові сліди. Немає жодного шансу, що 300 осіб на 50 великовантажних автомобілях зможуть потай його перетнути. Тим більше, це неможливо, якщо вони оберуть варіант атаки через один із прикордонних переходів.

І те, й інше було б відкритим нападом на Польщу - достатньо, щоб визнати, що війна почалася, і звернутися до статті 5 Північноатлантичного договору, яка зобов’язує наших союзників надавати допомогу.

Що відбудеться найближчими хвилинами і годинами після того, як "300 хлопців з гвинтівками на пікапах" зрештою прорвуться через кордон?

Сили прикордонних військ і СОТ, що знаходяться на кордоні, у зв’язку з численністю угруповання вторгнення, ймовірно, отримали би наказ уникати бойового контакту і зосередитися на спостереженні.

Для охорони кордону в дію могла б вступити чергова пара винищувачів F-16. Десь у районі в’їздів на трасу С-8 під Білостоком шлях "вагнерівцям" зрештою перегородили би дислоковані в цьому районі частини Війська Польського.

Першим із них, швидше за все, стане 18-й Білостоцький розвідувальний полк, який є одним із трьох таких елітних підрозділів польської армії, які безпосередньо підпорядковуються головному пологам військ. Білостоцький полк має великий афганський досвід, добре навчених бійців та відносно важке для розвідувального підрозділу озброєння. Крім того, специфіка підготовки цього підрозділу включає боротьбу зі озброєними групами, що проникають на територію Польщі в умовах нерегулярних операцій. Чисельність полку цілком достатня для боротьби з 300 "хлопцями на пікапах". У Білостоку формується нова польська дивізія, частково на основі існуючих частин - 1-а піхотна дивізія легіону. Там чимало військ.

"Набіг на Замбрув" насправді, швидше за все, закінчився би десь на схід або північний схід від Білостока коротким запеклим боєм у лісах Книшинської пущі. Враховуючи, що в результаті Росія і Білорусь можуть опинитися у стані відкритої війни з НАТО, неможливо уявити, щоб і Володимир Путін, і Олександр Лукашенко віддали би такий наказ - без найменшого шансу досягти будь-якої військової вигоди", - вважає Гловацький.

Він упевнений, що Польща має достатньо сил, щоб впоратися з можливим порушенням кордону країни "вагнерівцями".

Однак реальна ймовірність того, що щось подібне може статися, на його думку, дуже мала.

"Вагнерівці" ідентифікуються НАТО як частина російської військової машини, тож їхній можливий напад на польський кордон буде достатньою підставою для активації статті 5 Північноатлантичного договору, тобто початку конфлікту глобального масштабу. Отже, Замбрув може спати спокійно", - упевнений Гловацький.


Теги: НАТОБілорусьБелорусьПольщаПольшабойовикиБоевикиЧВК Вагнера

Дата і час 28 липня 2023 г., 19:03     Переглядів Переглядів: 2064
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.377938