АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Суддя, який обслуговував режим Януковича, сів на шию платникам податків

Читать на русском
Суддя, який обслуговував режим Януковича, сів на шию платникам податків
Суддя, який обслуговував режим Януковича, сів на шию платникам податків

Сергій Слинько відпускав на волю вбивць і брав участь у розправах над опозицією.

Вища рада правосуддя відправила у відставку з довічним утриманням у сумі понад мільйон гривень на рік суддю Верховного суду Сергія Слинька, повідомляє " Слідства.Інфо ".

Слинько відомий тим, що входив до трійки суддів Апеляційного суду Києва, які відпустили з-під варти вбивцю Георгія Гонгадзе – ексначальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача. Після цього він утік і ховався від правоохоронців майже 6 років, допоки його не зловили в одному із сіл на Житомирщині.

Слинько пішов у відставку з 30-річним стажем. У 2017 році Громадська рада доброчесності дійшла висновку, що суддя не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики, зокрема через свої рішення.

Також відомо, що Слинька був причетний до засудження колишнього генерального прокурора Юрія Луценка під час президентства Віктора Януковича. Тоді міжнародна спільнота виступила із заявою, що в Україні відсутні суди, які дотримуються міжнародних стандартів справедливого, прозорого та незалежного судового процесу.

Луценка засудили 2012 року, але його виправдав Європейський суд із прав людини. ЄСПЛ ухвалив, що під час судового процесу над Луценком було порушено низку статей Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

У квітні 2013 року вже касаційну скаргу Юрія Луценка на свій вирок розглядає колегія суддів, яку очолював Слинько. Незважаючи на рішення ЄСПЛ, судді одноголосно залишають вирок у силі.

У суддівській декларації доброчесності Слинько, попри закон, приховав, що був причетний до цього судового процесу.

Також у цій декларації він приховав, що був причетний до суду над Дмитром Павліченком та його сином Сергієм. Їх визнали винними у жорстокому вбивстві судді у березні 2011 року. Справа мала великий суспільний резонанс через неякісну роботу правоохоронців та суддів. У громадськості складалося враження, що Павличенки є "цапами-відбувайлами" в цій історії, поки справжні вбивці гуляють на волі.

Слинько був у колегії суддів, яка залишила в силі вирок Павліченкам. 2014 року їх амністували як політв’язнів.

Суддя також має проблеми із деклараціями. ОСД виявив, що він купив дачний будинок і два дорогі авто, цінну зброю і приблизно раз на рік усією сім’єю вчотирьох з дітьми подорожують. Проте у деклараціях судді на все це немає грошей.

Незважаючи на всі свої рішення та скандали, Слинько залишився суддею, потрапив до Верховного суду і пішов 18 квітня 2023 року у відставку. Тепер держава зобов’язана йому вже як судді у відставці щомісячно довічно виплачувати близько 100 тисяч гривень із бюджету.

За даними "Слідства.Інфо", можливість піти у відставку після 20 років служіння державі передбачена лише для тих суддів, хто не брав хабарів, судив чесно та не має відкритих дисциплінарних проваджень. Розмір довічної виплати залежить від стажу судді та його зарплати. У середньому судді одержують майже 100 тисяч гривень щомісяця.


Теги: Верховний СудВерховный судКоррупцияКорупціяПавличенко ДмитрийЕСПЧЛуценкоЛуценко ЮрійЛуценко ЮрийЯнукович ВікторЯнукович ВикторЯнуковичСудьисуддіПукач АлексейГонгадзеСлинько Сергей

Дата і час 03 жовтня 2023 г., 21:50     Переглядів Переглядів: 1855
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.088324