АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Київський інститут “Енергопроект” допомагає “Росатому” будувати АЕС для Орбана

Читать на русском
Київський інститут “Енергопроект” допомагає “Росатому” будувати АЕС для Орбана
Київський інститут “Енергопроект” допомагає “Росатому” будувати АЕС для Орбана

Днями “Росатом” узгодив з Угорщиною будівництво атомної електростанції “Пакш-2”, яка працюватиме на російських енергоблоках ВВЕР-1200. Попри антиукраїнську зовнішню політику угорців та війну, яку Росія веде проти України, у проектуванні цієї АЕС задіяний Київський інститут "Енергопроект" (КІЕП), що належить сім’ї колишнього нардепа Олександра Дубового.

Про це йдеться у статті на сайті Comments.ua.

КІЕП – одна з ключових на пострадянському просторі організацій, що займається проектуванням блоків АЕС із використанням технології ВВЕР. Інститут і досі є носієм стратегічної інформації – технічної документації, за якою будуються атомні енергоблоки радянського зразка. 

“За наявною інформацією, яку в КІЕПі намагаються приховати, інститут забезпечує своїми розробками будівництво угорської АЕС “Пакш-2”. Причина – у проросійському менеджменті “Енергопроекту””, – сказано у матеріалі.

Згідно з даними державних реєстрів, 25% акцій КІЕП належить державі в особі Міненерго. А 71% – ПрАТ “Міжнародна енергетична компанія” (МЕК), яка належить членам родини колишнього нардепа Олександра Дубового.

Але раніше 50% акцій “Енергопроекту” належали росіянам. 25% – російському ВАТ “Група Е4”, ще 25% мала кіпрська фірма “Antosen Ventures Ltd”. “Ці структури входять до складу російської групи “RU-COM” Михайла Абизова, який зараз працює міністром по справам “відкритого уряду” Росії”, – повідомляли “Наші гроші” у 2016 році.

“У 2017 році частки, що належали росіянам, викупила "Міжнародна енергетична компанія" Дубових. Проте є всі підстави вважати, що це був не “жест доброї волі” з боку кремлівського управлінця, а призначення ним номінальних керівників для свого бізнесу, щоб він не потрапив під антиросійські санкції. Ніхто ж не вірить, що Росія так просто відмовилася від контролю над стратегічним підприємством атомної галузі з проектного інжинірингу?”, – йдеться у статті.

Допомога “Росатому” з боку “Енергопроекту” у будівництві “Пакш-2” є свідченням того, що росіяни лише формально втратили контроль над українським інститутом. Тоді як проросійський менеджмент КІЕП і далі виконує його вказівки та співпрацює з “Росатомом”.


Теги: RU-COMАбизов МихаилМеждународная энергетическая компанияКиевский институт Энергопроект (КИЭП)Дубовой АлександрАЭС Пакш-2РосатомУгорщинаВенгрияОрбан ВикторВВЭР-1200

Дата і час 21 листопада 2023 г., 18:44     Переглядів Переглядів: 1943
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.732547