АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

СБУ про Кримський міст: будуть сюрпризи, він приречений

Читать на русском
СБУ про Кримський міст: будуть сюрпризи, він приречений
СБУ про Кримський міст: будуть сюрпризи, він приречений

Україна змогла двічі уразити Кримський міст – у жовтні 2022 року та у липні 2023 року. Завдяки інженерам та військовим Україна й надалі влучатиме по конструкціях мосту.

Про це розповів голова СБУ Василь Малюк.

"Це справжній ляпас Путіну, це новий ступінь в історії військово-морських сил. Як тільки його почали будувати, ми вже тоді розуміли, що у разі повномасштабного вторгнення він буде основною логістичною артерією для ворога. Власне, так воно і сталося. Ворожі війська на півдні України одержують озброєння, підживлюється за рахунок Кримського мосту", – заявив Малюк.

Руйнування Кримського мосту дозволило обмежити Росії транспортування військової техніки та палива на південь захоплених територій.

"Це законна ціль. Згідно з нормами Женевської конвенції, інших норм міжнародного права, чинного законодавства чи традицій ведення війни - це законна ціль, адже це незаконна побудова на території України", – розповів Малюк.

Підготовка операції

Зокрема, за даними СБУ, для підготовки атак Кримським мостом було використано відео та фото самих же росіян, які публікували їх у своїх соцмережах. Так для одного з ударів використали відео росіянки, яка знімала свій відпочинок на яхті – там було видно нижні конструкції мосту.

Саме тому було ухвалено рішення про створення морських дронів Sea Baby. Спочатку було створено прототип, який завантажували мішками з піском та перевіряли на маневреність.

 

 

У липні СБУ доповіла президенту про готовність використання морських дронів і одразу отримали указ атакувати Кримський міст. В операції з атаки на міст брали участь п’ять бойових надводних дронів. Вони рухалися вперед та розвідували шлях для основної групи. Дронами, що рухалися до мосту, керували фахівці у Києві. Кожен із морських дронів віз на собі близько 300 кілограмів тротилу і рухався зі швидкістю 80 кілометрів на годину.

Однак безпосередньо до самого мосту дійшли лише два морські дрони, саме вони й уразили його у липні 2023 року. Перший із двох дронів знеструмив міст, а під час атаки другого мостом рухався потяг із цистернами, що вибухнув разом із дроном – це збільшило руйнування мосту.

Майбутні атаки Кримським мостом

"Далі буде багато сюрпризів. І не тільки щодо Кримського мосту. Міст – приречений", – заявив Малюк.

Як вдалося з’ясувати СБУ, їм вдалося знищити 6 із 8 "підопорників" мосту, а решту два було пошкоджено.

Кримський міст досі повноцінно не функціонує, тож російські війська на півдні України залишились без постійного підкріплення.


Теги: Напад Росії на УкраїнуВойнаВійнаМалюк ВасилийМалюк ВасильСБУКримКрымский мостКрым

Дата і час 04 січня 2024 г., 07:31     Переглядів Переглядів: 1933
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.065236