АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

Колишній голова Луганської ВЦА розповів про ситуацію на окупованій Луганщині

Читать на русском
Колишній голова Луганської ВЦА розповів про ситуацію на окупованій Луганщині
Колишній голова Луганської ВЦА розповів про ситуацію на окупованій Луганщині

На Росії готуються до так званих виборів Путіна 17 березня. Російські окупанти всіляко намагаються одержати і голоси жителів окупованих українських територій – когось заохочують взяти участь у цих псевдовиборах, а до когось приходять військові, і люди змушені голосувати фактично під дулом автомата. Разом з тим, пропагандисти, які приїжджають у захоплені і фактично знищені росіянами міста – жахаються від побаченого.

Про ситуацію на окупованій Луганщині, рейди російських добровольців на територію РФ і "віджимання" окупантами житла у захоплених містах і селах – у проєкті "Руно.Війна" на "Апостроф TV" розповів голова Луганської ВЦА у 2019-23 роках Сергій ГАЙДАЙ.

– Чи думали ви рік-два тому, що у березні 2024 року ви прокинетесь і будете читати новини, що якийсь там корпус зайшов у якесь там Тьоткіно Курської чи ще якоїсь області РФ, стріляє і знищує російську техніку?

– Під час моєї каденції було стільки викликів і завдань, що таких думок точно не було. Тоді перед нами були три конкретних завдання – допомога вйськовим, евакуація цивільного населення і відновлення критичної інфраструктури, наскільки це можливо.

Ці новини приємно дивують і додають впевненості у тому, що не все так погано з росіянами. Бо у нас багато було прикладів навіть про тих же лібералів, які ходять на мітинги і знімають на відео, як їхніх колег пакують в автозаки. І при цьому згадую наші майдани, коли кожного українця намагались відбити і захистити.

– А хто найбільше розчарував серед так званих лібералів, які хизуються своїми мітингами і опозиційністю?

– Від російських лібералів абсолютне розчарування. Всі ж розумні люди бачать, що відбувається у них в країні. І якщо вони як барани мовчки йдуть на забій. На жаль, це вся Росія на сьогоднішній день. Ті, хто більш-менш при пам’яті, всі повтікали, ті, хто можуть десь думати інакше – вони вже бояться навіть висловлювати думки. З останніх прикладів – хтось назвав свій wi-fi "Слава Україні", то його одразу заарештували.

На жаль, Росія – це вектор тупикової цивілізації.

Останній, хто був готовим на певні радикальні речі – це Нємцов. Він висловлювався досить щиро і чесно про ту владу. Він не просто кіно знімав, а був достатньо налаштованим політиком. Коли його вбили, то стало зрозуміло, що розраховувати там на щось немає сенсу.

Єдине, що може відбутись в Росії – це голодні бунти. Але кремлівський режим не допустить до цього. Вони будуть намагатись хоча б трішечки підтримувати мінімальні потреби людей, яким цього буде достатньо. Бо ж росіяни весь час живуть тим, що треба трошки потерпіти.

– Що відбувається на окупованій Луганщині напередодні виборів Путіна? Вони імітують якусь діяльність?

– Картинка є і вона страшна для нормального цивілізованого світу. Озброєні люди ходять по квартирах і будинках, і змушують людей голосувати. Звісно, коли біля тебе стоїть декілька людей з автоматами і тобі пропонують волевиявлення, то це навіть не смішно, а якась трагікомедія. І в той час Пєсков говорить, що більшої демократії, ніж на Росії – немає ніде.

І вони ці кадри, коли над бабцею стоїть амбал з автоматом, і пропонує проголосувати – поширюють на федеральних каналах. Вони вже нічого не бояться. Можна уявити, що буде після переобрання Путіна. Це будуть останні цвяхи в труну навіть не демократії, а базових свобод, які можуть бути.

Згадаймо кандидатів, які номінально були конкурентами путіна. Коли підходять до людини і кажуть: "Ви ж розраховуєте на перемогу". Ті у відповідь перелякано посміхалися і казали: "Ви що, яка перемога, ми вийшли просто пройтися, бо нам сказали". Сміх та й годі.

Це буде КНДР номер два, тільки все буде набагато гірше. Бо й країна більша і фінансові можливості інші. Гіршою буде ситуація у тому, що вони як скажені пси будуть кидатися на інші країни.

– Щодо територій, які навіть важко назвати містами, то навіть їхні пропагандисти, які приїздять у "звільнені" міста, то дивуються і з жахом у себе відкрито розповідають, у якому жахливому стані знаходяться ці міста. Вони жахаються від того, у що перетворився навіть той же Донецьк. До якого стану можна було довести ці міста, що жахаються навіть вони?

– Заводи пограбовані і не відновлюються. Те обладнання, яке там більш менш працювало, давно вивезено. Критична інфраструктура у жахливому стані.

Якщо говорити про великі міста, які російська армія розбила – до прикладу, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне – то там страшна антисанітарія, немає нормального вивозу сміття. Тому пацюки і щури там бігають натовпами.

Медицина в жалюгідному стані. Обладнання демонтували і вивезли у Луганськ у якесь медичне містечко. Вся спортивна інфраструктура занедбана, шахти зачиняються.

Все повернулося у початок 80-х років. Наприклад, щоб отримати якусь довідку, треба їхати до Луганська, відстояти там кілька черг, у кожній з яких отримати якийсь підпис чи печатку, щоб повернутися у попередню чергу. Тобто це жахливий "совок".

Розбиті села не відновлюються. З продуктами ситуація така собі, бо російські продукти неякісні, а виробництво українських позакривалося. І все потрохи руйнується.

Люди просто в шоці і залякані. А рівень життя дуже поганий. У квартирах 9-поверхових будинків люди опалюють дровами. Ми собі такого навіть не могли уявити – щоб у 9-поверхівку завозити дрова і там робити якесь опалення, щоб зігрітись взимку.

До речі, зараз людей заохочують проголосувати тим, що їм зроблять безкоштовну медичну діагностику. Тобто ви прийдіть, ми вам зробимо діагностику, що у вас все погано, а ви проголосуєте за Путіна.

– А що з цією діагностикою потім робити, якщо немає лікарні?

– Нічого. Величезна проблема в тому, що людина, яка не має російського паспорту, не може своєчасно отримати інсулін. Люди просто вимирають – і це біда.

Так само величезна проблема пересування по регіону, поганий зв’язок. Тобто це величезний набір проблем, і коли ті ж пропагандисти туди приїжджають, то бачать, що все розбито, знищено, зруйновано.

Маріуполь, Попасна, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Авдіївка і ще багато інших міст і сіл. Російська сарана все зруйновує на своєму шляху, на жаль.

– Що стосується житла, то недавно запорізький зрадник Балицький заявляв, що "ми просто українців виселяли з квартир, а наші люди туди заселялися". Я так розумію, що цей рецепт був універсальним і діяв не лише там, де сидів Балицький.

– Абсолютно. Всюди одна й та сама схема. Навіть мені люди писали, що виїхали від війни, але раз на 3-4 місяці хтось з жінок все ж приїжджав в окуповане місто, щоб просто перевірити, чи цілий будинок або квартира. І дуже багато випадків, коли люди не можуть відчинити двері власного будинку через змінені замки. Натомість їм відчиняють двері якісь чужі люди, дуже часто не слов’янської зовнішності і кажуть "все, це наша квартира, ось папірець від нашої влади". Викликати поліцію – марна справа.

Тобто це стандартна практика окупантів, коли вони просто виселяють людей або забирають житло, і віддають його або військовим, або бурятам, удмуртам, чи хто там ще приїжджає.

– Важко уявити, як це все буде виправлятися після війни. Це будуть КаМАЗи справ. Як потім всю ту нечисть звідти евакуювати. Дуже багато питань.

– Це дуже серйозне питання після деокупації. Тому що якщо держава чітко не візьметься і не пропише жорсткі, але демократичні правила... Без суда і слідства нікого на місці ми розстрілювати, звісно ж, не будемо. Але якщо правоохоронні органи не візьмуть під жорсткий контроль цю ситуацію, то я впевнений на 100 відсотків, що люди почнуть робити самосуд.

Має бути чітко прописано, хто саме і яке покарання має понести за те, що вони допомагали колаборантам, самі стали колаборантами, допомагали проводити чи працювали на псевдовибори, працювали на тих чи інших посадах.

Є дуже багато прикладів, коли приходили сусіди, які там залишились, показували на квартири і казали, що це житло проукраїнськи налаштованих людей, або у цих людей дитина служить в ЗСУ. І таких прикладів є дуже багато. Тож якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча.


Теги: выборы в РоссииВыборыВыборы ПрезидентаВибори президентаВибори в РосіїВибориокупаціяОккупацияЛуганська областьЛуганская областьГайдай Сергей ВладимировичГайдай Сергей

Дата і час 16 березня 2024 г., 11:15     Переглядів Переглядів: 1890
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.015457