Як зазначають журналісти, ці зміни можуть внести на випадок перемоги Дональда Трампа у президентських перегонах. У виданні посилаються на трьох чиновників із Європи та одного зі США.

Захист від Трампа

Журналісти поспілкувалися з чиновниками напередодні зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Брюсселі, яка відбудеться 3 – 4 квітня. Під час неї планують обговорювати, щоб формат "Рамштайну" поступово переходив під контроль Альянсу.

Як уточнило одне з джерел Politico, мета – завершити відповідний процес на саміті лідерів НАТО, який у липні відбудеться у Вашингтоні. За словами чиновника з Європи, відповідний крок дасть можливість іншим країнам-членам НАТО більше впливати на процес роботи "Рамштайну", якщо переоберуть Дональда Трампа.

Американський чиновник зазначив, що ведуться на "дуже високому рівні" дискусії щодо переходу відповідної групи під контроль НАТО. Мета – формалізувати підтримку України як з боку Європи, так і Альянсу. Це дасть змогу зробити "більш довговічною" контактну групу.

"Передача цього проєкту під управління НАТО ізолює його від президентства Трампа або навіть від США, які можуть відволіктися на Китай і не зможуть продовжувати його або не зможуть налагодити власне фінансування", – наголосив Джим Таунсенд, колишній співробітник Пентагону та НАТО.