АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 20°C
Дніпро: 22°C
Одеса: 21°C
Чернігів: 18°C
Суми: 19°C
Львів: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 13°C

У ЗС РФ металобрухт пішов у хід: "Повільна канібалізація"

Читать на русском
У ЗС РФ металобрухт пішов у хід: "Повільна канібалізація"
У ЗС РФ металобрухт пішов у хід: "Повільна канібалізація"

Російські склади військової техніки продовжують порожніти, непридатна техніка йде на запчастини.

На початку липня "Радіо Свобода розповідало", як у міру втрат і поступового спустошення сховищ військової техніки до російських військ надходять дедалі старіші її зразки, а на складах залишається переважно те, що перед відправкою на фронт потребує серйозного ремонту. Нові дані показують, що цей процес триває, а якийсь час тому стали порожніти і ті частини складів, де зберігалися розукомплектовані бойові машини піхоти.

У деяких із них не вистачало башт, двигунів і навіть частин броньованого корпусу, зазначає OSINT-аналітик, який пише в соціальній мережі X під ніком @Jonpy99 .

Якщо рахувати разом з танками, говорить у своєму новому відео військовий експерт, що веде блог на YouTube під ім’ям Covert Cabal, то в Росії залишилося 12,5 тисячі одиниць бронетехніки з 22 з лишком тисяч, які були до початку війни.

Супутникові знімки, які є у розпорядженні "Радіо Свобода№, дозволяють побачити, що понад половину цієї кількості перебуває в жалюгідному або щонайменше далекому від ідеального стані, а отже, такі машини або зовсім не можуть бути відправлені на фронт, або вимагають перед цим дорогого ремонту .

Відео з аналізом кількості техніки, яка залишилася на російських базах зберігання, що базується на супутникових знімках (доступні російські субтитри):

 eiqdiqzhiqktant
 

Про канібалізацію (тобто використання некомплектної техніки як донора запчастин) говорять як її зникнення з одних складів, так і навпаки, збільшення напіврозібраних машин на інших. Наприклад, на 349-й Центральній базі зберігання танків у Топчисі (Алтайський край) число бронемашин піхоти на супутникових знімках зростає - але при найближчому розгляді всі вони виявляються в непридатному для експлуатації стані.

З 2023 по середину 2024 року, випливає з аналізу супутникових знімків, найчастіше зазнавали канібалізації БМП. Автори дослідження зазначають, що якась кількість зниклої зі знімків некомплектної техніки могла бути переправлена на ремонтні заводи.

“У Росії в сховищах залишилися практично лише старі БМП-1, тоді як в Україні, судячи з відео з фронту, вона втрачає в основному БМП-2 – тому що запчастини від БМП-1 використовуються для ремонту БМП-2” , - Каже @Jonpy99.

Як спорожніло після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну місце зберігання некомплектної техніки на 1295 Центральній базі резерву та зберігання бронетанкової техніки в Арсеньєві, Приморський край. Порівняння супутникових знімків за 5 листопада 2022 року (ліворуч) та 22 липня 2024 року (праворуч) дозволяє побачити, що більша частина напіврозібраних бронемашин за цей період часу зникла з бази:

 

“Темпи канібалізації продовжують зростати, але деяких видів техніки у Росії на складах і так уже залишилося дуже мало. Можливо, на запчастини розібрали майже все, що для цього годилося”, – додає OSINT-аналітик. Зокрема, як випливає з підрахунків, у Росії в сховищах на початок літа залишалося близько 22% від передвоєнного числа МТ-ЛБ (багатоцільовий транспортер-тягач легкий броньований, у просторіччі "мотолига". - РС). Нині їхня кількість зменшилася до 14% від передвоєнних запасів. БМД (бронемашин десанту) залишилося 33% кількості, що зберігалася на базах до повномасштабного вторгнення в Україну. При цьому аналітики відзначають, що супутникові знімки не дозволяють зазирнути всередину критих приміщень, де також зберігається техніка, але припускають, що там були бронемашини в кращому стані і вони вже давно були відправлені на фронт.

З нових супутникових знімків випливає, що тільки з січня по липень 2024 року кількість бронемашин на російських базах зберігання зменшилася на 11%, а у випадку з МТ-ЛБ - на 51% (від передвоєнних запасів цих машин і взагалі залишилося лише 14%).

Порівняння довоєнного числа бойових машин піхоти на основних російських базах зберігання військової техніки із ситуацією станом на середину 2024 року (за винятком танків):

“Росія, ймовірно, вже пройшла пік розконсервації бойових машин піхоти і бронетранспортерів, що зберігаються. Більшість БМП, що залишилися на складах, – це іржаві та порожні корпуси, які стоять там роками, і вони починають витягувати зі сховищ ще старіші бронемашини, які досі відмовлялися використовувати, але зараз інших варіантів у російської армії, судячи з усього, просто немає” , - каже @Jonpy99.

Що це означає для Росії та війни в Україні?

“Цікаво поглянути на темпи скорочення кількості техніки та екстраполювати отримані дані, щоб зрозуміти, коли вона закінчиться. Минуло майже 900 днів з початку повномасштабної війни, і якщо Росія безповоротно втратила 2/3 одиниць броньованої техніки, що була в хорошому стані, це передбачає, що склади повністю спорожніють приблизно через 450 днів, до кінця жовтня 2025 року.

Насправді все набагато складніше. Хоча ми для простоти розбиваємо стан цих машин на 2 або 3 категорії, насправді цей діапазон набагато ширший. Деяким машинам у пристойному стані може знадобитися 1 тиждень на ремонт, іншим – 1 місяць.

Частина техніки може бути в хорошому стані, але вимагати кількох конкретних запчастин, яких немає. Іноді вони можуть вивести дві машини зі зберігання, щоб узяти потрібні деталі та зібрати одну робочу. Машина, що зникла зі складу, не дорівнює її втраті на полі бою. Росія створила величезну кількість нових з’єднань для продовження війни, і їх оснащення потребує багато техніки”, – каже Covert Cabal.

6018-а Центральна база зберігання танків у Камишлові, Свердловська область. Зліва – довоєнний супутниковий знімок, праворуч – спорожніле місце зберігання некомплектної техніки на супутниковій фотографії, зробленій у 2024 році:

“Намагатися передбачити, коли Росія може повністю вичерпати запаси військової техніки, складно та не зовсім правильно, – продовжує аналітик. – Більшість машин, навіть у гіршому стані, можуть бути відремонтовані та відновлені, просто це вимагатиме величезної кількості роботи. Такою мірою, що це буде неекономічно і не коштуватиме вкладених грошей та зусиль. Проте дефіцит доступних “тут і зараз” машин зростатиме”.

Автор: Марк Крутов

Джерело: Радіо Свобода


Теги: Нападение России на УкраинуНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаВоенная базаВійськова базаБМП-2БМП-1Міноборони РФМинобороны РоссииВоенные складывійськові складиРосіяРоссияВС РФ

Дата і час 08 серпня 2024 г., 16:06     Переглядів Переглядів: 2035
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
4.10027