АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 24°C
Дніпро: 25°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 22°C
Суми: 23°C
Львів: 20°C
Ужгород: 21°C
Луцьк: 20°C
Рівне: 21°C

Суддя Олена Кузьмишина - як пам’ятник корупції в Україні

Читать на русскомRead in English
Суддя Олена Кузьмишина - як пам’ятник корупції в Україні
Суддя Олена Кузьмишина - як пам’ятник корупції в Україні

Телеграм-канал Harley Quinn звернув увагу на розкішне вбрання голови Шостого апеляційного адміністративного суду Олени Кузьмишиної, яке явно не відповідає рівню її заробітної плати. І задався одвічним питанням – звідки гроші?

Справді, якщо порівняти декларацію Олени Кузьмишиної та вартість дорогих італійських шмоток, які одягнені на ній одночасно, то вбрання майже перевищує річний дохід пані судді. Адже це ще не все – як повідомляє Антикор, нещодавно Кузьмишина витратила 35 тисяч доларів на відпочинок у найдорожчому готелі Сицилії – San Domenico Palace, Four Seasons Hotel. Що становить майже півтора мільйона гривень за нинішнім курсом та рівно половину річної зарплати Кузьмишиної. За цим фактом НАБУ розпочало розслідування, тим паче, що, згідно з документами, суддя перебувала у цей момент у відрядженні.

Якщо вірити декларації, то живе суддя Кузьмишина на одну зарплату. За 2024 рік вона заробила 2978529 гривень. Хороша зарплата, ніхто не сперечається. Більше, ніж у солдата на передовій, майже втричі. Але суддя має добре заробляти, аби судити чесно. Проте, навіть вивчення декларації викликає очевидні питання.

2024 року Олена Кузьмишина подала декларацію про суттєву зміну матеріального стану, з якої випливає, що вона комусь подарувала 1 996 025 гривень.

Адже є ще машина, будинки, земля, квартири. Все це – в елітних районах. Втім, не повторюватимемося – докладно почитати про це можна в матеріалі "Київська суддя Олена Кузьмишина красується в брендових речах і полюбляє дорогий відпочинок". Там докладно описано її майно та є порівняння його розміру з доходами. Висновок, звісно, очевидний – доходи судді Олени Кузьмишиної в рази менші, ніж витрати. На те, що вона заробила, купити стільки елітної нерухомості просто неможливо. Не кажучи вже про брендові шмотки, в яких вона любить красуватися.

Як згадувалося, Олена Миколаївна Кузьмишина – голова Шостого апеляційного адміністративного суду. Його юрисдикція поширюється на місто Київ, Київську, Чернігівську та Черкаську області. Головою цього суду Олена Кузьмишина стала у 2021 році, а в судовій системі вона працює понад 20 років.

За цей термін суддя Кузьмишина, як ми бачимо, обросла дуже непоганою колекцією нерухомості, чималими запасами коштів (у декларації зазначено, що вона зберігає готівкою 1 700 000 гривень та 100 000 доларів) та визначною колекцією брендового одягу та взуття. Висновок звідси також дещо однозначний – Олена Кузьмишина живе далеко не на одну зарплату. Хто доплачує судді та за які послуги – невідомо. Але здогадатися теж нескладно – ці послуги надаються за місцем роботи, а  оплачуються вони неофіційно.

На цьому тлі виглядає досить дивним той факт, що за всю кар’єру пані Кузьмишина жодного разу не фігурувала в корупційних скандалах. Але ця загадка розгадується досить просто. І заразом дає відповідь на запитання, чому дорогими звичками Олени Кузьмишиної не зацікавилися відповідні органи.

Нескладний пошук у мережі видає посилання на цікавий документ. Це – декларація сімейних зв’язків судді Кузьмишина Віталія Миколайовича за 2015 рік. Віталій Кузьмишин тоді працював головою Вінницького апеляційного суду. І був одружений (зараз, судячи з декларації Олени Кузьмишиної, вони розлучені) з нашою героїнею, яка працювала суддею Київського апеляційного адміністративного суду. Але суть в іншому – у цій декларації розкриваються всі родинні зв’язки Віталія Кузьмишина. І заразом – Олени Кузьмишиної. Нічого незаконного, звісно, у тому, що вся родина Кузьмишиних працює в правоохоронних та судових органах, немає, але висновок тут теж дещо очевидний – це справжній сімейний клан суддів, прокурорів та ментів.

Ось короткий перелік родинних зв’язків лише самої Олени Кузьмишиної станом на 2015 рік:

- сестра Нікітенко Юлія Миколаївна – нотаріус Київського нотаріального округу;
- брат Поночовний Ігор Миколайович – заступник начальника прокуратури Києва;
- двоюрідний брат Поночовний Євген Володимирович – заступник начальника Білоцерківської податкової;
- двоюрідна сестра Поночовна Наталія Петрівна – головний спеціаліст Департаменту контролю за наркотиками у місті Київ;
– двоюрідний брат Поночовний Вадим Петрович – співробітник КМДА.

Як там у класика: «Хто ж її посадить, вона ж пам’ятник!». Адже з того часу минуло майже десять років, усі ці люди робили кар’єру, робила кар’єру і сама Олена Кузьмишина. З’являлися нові люди, з’являлися нові зв’язки, з’являлися гроші.

Є ще один натяк на причину, чому Олену Кузьмишину ніхто не чіпав. Вона слухняно виконувала вказівки влади. Причому завжди, хто б цією владою не був. Ось цитата з рішення Вищої ради правосуддя за скаргою представників Чернігівської міської ради на дії судді Кузьмишиної:

Справа давня, тоді п’ятий президент теж за щось «щемив» Чернігівського мера Атрошенка. І суддя Кузьмишина слухняно виконала вказівку Банкової. Чи брала вона участь у дуже сумнівному усуненні з посади того ж таки Атрошенка у 2023 році, невідомо. Але те, що виконувала волю Банкової і після зміни влади, підтверджується простим фактом – датою призначення на посаду голови Шостого апеляційного адміністративного суду. А призначили Кузьмишину на цю посаду, як ми пам’ятаємо, у вересні 2021 року. Просто так такі призначення не робляться. Не в цій країні, принаймні. Значить - було за що.

Тому й далі Олена Кузьмишина заробляла свої гроші. Власне, саме ці гроші привели пані Кузьмишину в герої цієї та інших публікацій. Точніше – необхідність декларувати нажите непосильною суддівською працею. У цьому плані пані Кузьмишиній та іншим державним діячам чудово підгадили «папірєднікі», які ухвалили закон про декларування. Спроба його скасувати під соусом війни успіху не мала. Тому доводиться декларувати.

Питання, чому НАЗК не бачить ці декларації, ставити навряд чи варто – всі розуміють, що рука руку миє. Єдиний шлях – вивчати ці декларації та спосіб життя наших «можновладців» і розголошувати інформацію про їхнє розкішне життя та закордонні вояжі під виглядом відряджень. Що й сталося у випадку із суддею Оленою Кузьмишиною. В якої явно знесло дах від кількості бабла, зв’язків та безкарності. Ну а з іншого боку – адже гроші теж хочеться витрачати. Гарно одягатися, гарно жити, гарно відпочивати. Що ж – побачимо, що з цього буде. Мучать туманні сумніви, що нічого. Тому що вона ж пам’ятник. Пам’ятник всьому жахіттю, яке коїться в Україні.


Теги: Атрошенко ВладиславПоночовный ВадимПоночовный ЕвгенийПоночовная НаталияПоночовный ИгорьНикитенко ЮлияКузьмишин ВиталийДеклараціядекларацияНАБУКузьмишина ЕленаКоррупцияКорупціяСудьисудді

Автор статті:
Максим Прохоренко
Всі статті автора

Дата і час 20 вересня 2024 г., 14:46     Переглядів Переглядів: 5760
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
4.175295