АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

Новий президент Ірану Пезешкіан очолює прозахідну фракцію в керівництві країни

Читать на русском
Новий президент Ірану Пезешкіан очолює прозахідну фракцію в керівництві країни
Новий президент Ірану Пезешкіан очолює прозахідну фракцію в керівництві країни

Проте вона поки що не готова відмовитися від відносин із Росією та Китаєм.

Про це повідомляє The Atlantic.

Видання формулює позицію фракції Пезешкіана таким чином: ми хотіли б зміцнити зв’язки зі США та Європою, щоб зняти санкції з нашої економіки, але не будемо жертвувати відносинами з Росією та Китаєм — країнами, які нас підтримують.

Ця фракція також не відмовиться від підтримки «Осі опору» — групи арабських антиизраїльських воєнізованих формувань.

На першій пресконференції як президент Пезешкіан прямо сказав, маючи на увазі Захід: «Ці хлопці наклали на нас санкції».

«Ці хлопці допомогли нам», — додав він, говорячи про Росію та Китай. Тим не менш, він обіцяв мирний підхід до Заходу і навіть припустив, що Сполучені Штати і Іран можуть стати «братами».

Кілька днів тому Арагчі в телеінтерв’ю заявив: «Ми підходимо до відносин з Європою з новим кутом зору», однак «наш пріоритет знаходиться в іншому місці».

При цьому Пезешкіан ясно дав зрозуміти (як і верховний лідер аятолла Алі Хаменеї), що головним пріоритетом Тегерану є вирішення його економічних проблем.

Для цього необхідно залучати іноземні інвестиції та виключити Іран з чорного списку Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, що базується в Парижі.

Але цього не станеться, якщо Іран не досягне домовленості із західними державами щодо своєї ядерної програми, підтримки «осі» і постачання озброєнь Росії в контексті конфлікту в Україні.

Сходження Пезешкіана на пост президента стало тривожним сигналом для Москви, оскільки дипломати з його оточення скептично налаштовані до зв’язків Ірану з Москвою та Пекіном.

Колишній міністр закордонних справ Джавад Заріф, нині обіймає пост віце-президента з стратегічних питань, відкрито критикує тих, хто занадто тісно пов’язує Іран з Росією, вважаючи, що такі відносини обмежують можливості Тегерану.

Західна фракція в Ірані знову в активній ролі. Звичайно, ніхто з цих людей не веде ініціативу; це робить Хаменеї. Але той факт, що верховний лідер дозволив Пезешкіану висунути свою кандидатуру і перемогти на виборах, підтверджує, що Хаменеї теж вважає за необхідне налагодити діалог із Заходом.

Що це означає для Москви, менш очевидно. Новий уряд зробив кілька гучних заяв про дружбу з Росією, але, схоже, це частково зроблено для заспокоєння Володимира Путіна, а частково — для загравання із Заходом.

Пезешкіан також намагався задобрити Кремль, призначивши колишнього посла в Росії Мехді Санаї заступником голови адміністрації. Санаї вільно володіє російською мовою та має ступінь доктора філософії престижної Академії наук.

Тим не менше, всередині владної структури критики відносин Ірану з Росією стали більш сміливими після приходу нового уряду. Деякі стверджують, що в останні роки частина Корпусу вартових ісламської революції підтримувала політику, орієнтовану на Росію, під назвою «Дивися на Схід», і отримала значну вигоду від військових угод із Китаєм і Росією.


Теги: РоссияРосіяКНРКитайІранИранПезешкиан Масуд

Дата і час 24 вересня 2024 г., 00:06     Переглядів Переглядів: 1911
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.089334