АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

WSJ: У КНР затонув новітній атомний підводний човен

Читать на русском
WSJ: У КНР затонув новітній атомний підводний човен
WSJ: У КНР затонув новітній атомний підводний човен

Навесні цього року в Китаї біля пірса суднобудівного заводу затонув новітній атомний ударний підводний човен ВМС КНР.

Про це з посиланням на власні джерела в уряді США повідомляє The Wall Street Journal.

Інцидент стався на верфі поблизу міста Ухань у центральному Китаї наприкінці травня – на початку червня, проте про це стало відомо лише зараз. Китайська влада намагалася приховати цей факт, і наразі жодне з відомств не коментує втрату субмарини.

Востаннє підводний човен бачили навесні біля пірса на річці Янцзи, де його готували до виходу в море.

На опублікованих WSJ супутникових знімках компанії Planet Labs, зроблених на початку червня, біля пірса вже не видно субмарини; натомість стоять кілька великих морських кранів, які, очевидно, намагаються підняти її з дна.

Уряд США не має даних про те, чи було на підводному човні ядерне паливо в момент аварії, хоча кілька незалежних експертів припускають таку можливість. Відомо лише, що на місці події китайські фахівці не брали проби води чи навколишнього середовища для перевірки радіаційного фону.

Доля екіпажу невідома. Жодної інформації про жертв немає, проте серед китайських моряків можуть бути загиблі або поранені.

Зазначається також, що затоплення нової атомної субмарини, збудованої на сучасній верфі, уповільнить розширення військово-морського флоту Китаю, включаючи збільшення флоту атомних підводних човнів. На сьогодні Китай вже має найбільший у світі військово-морський флот з понад 370 кораблів та продовжує його нарощувати новими бойовими одиницями.

В оборонному відомстві США вважають, що китайські ВМС намагалися приховати втрату нового та першого в своєму класі атомного ударного підводного човна, оскільки, крім очевидних питань щодо стандартів підготовки екіпажу та якості обладнання, цей інцидент піднімає глибші проблеми внутрішньої відповідальності армії КНР та контролю за оборонною промисловістю, яка довгий час потерпає від корупції.

Сполучені Штати пережили схожу невдачу у 1969 році, коли атомний підводний човен USS Guitarro, пришвартований на верфі в Каліфорнії, затонув через серію помилок будівельників. Для його повернення до бойового складу ВМС знадобилося майже три роки.


Теги: підводні човниПодводная лодкаКНРКитай

Дата і час 27 вересня 2024 г., 08:16     Переглядів Переглядів: 1953
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.502396