АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Уряд зобов’язав українців надавати довідку про вартість автомобіля під час його продажу

Читать на русском
Уряд зобов’язав українців надавати довідку про вартість автомобіля під час його продажу
Уряд зобов’язав українців надавати довідку про вартість автомобіля під час його продажу

Уряд удосконалив алгоритм комісійної торгівлі автотранспортом, запровадивши вимогу надання інформації про вартість автомобіля у разі його продажу через комісійний майданчик.

Про це  повідомив заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий.

«Кабінет міністрів прийняв постанову, відповідно до якої удосконалюється процедура комісійної торгівлі автотранспортом, зокрема, щодо обов’язкового подання документа, що підтверджує вартість транспортного засобу, для укладання договору купівлі-продажу», – поінформував він.

За його словами, реалізація цього документу прогнозовано збільшить надходження до державного бюджету та запровадить справедливий підхід до ведення господарської діяльності з продажу автотранспортних засобів.

Драп’ятий зазначив, що наразі продаж від двох легкових автомобілів на рік обкладається податком на прибуток: на 2-й автомобіль 5%, а на 3-й і більше – 18%.

«Продаж першого автомобіля протягом року – без податку. Продаж першого вантажного автомобіля – 5%, а другого та наступних – 18%», – пояснив Драп’ятий.

Він також зазначив, що коли особа продає легковий автомобіль (від двох і більше) або вантажний автомобіль у сервісних центрах МВС, обов’язковою вимогою є надання довідки про середню вартість або експертної оцінки вартості транспортного засобу. Таким чином, податки сплачуються в повному обсязі. Натомість продаж автомобілів торговельними організаціями відбувається на основі вартості «зі слів продавця».

«Як результат ми маємо численні випадки продажу автомобілів бізнес або преміум-класу за значно заниженою вартістю, і, відповідно, значна сума податків не надходить до державного бюджету. Наприклад, якщо особа продає другий у році легковий автомобіль у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його можуть оцінити в 450 тис. грн, а податок 5% становитиме 22,5 тис. грн. Водночас торговельна організація оцінює його не на основі офіційного документа, а «зі слів продавця», наприклад, 15 тис. грн, і сплачує податок 750 грн», – підкреслив Драп’ятий.

При цьому він додав, що вартість автомобіля преміум-класу за 15 тис. грн – це не алегорія, а реальність. «Наприклад, нещодавно був зареєстрований автомобіль Tesla Model 3 2022 року випуску за 10000 грн. Водночас реальна середня ринкова вартість такого автомобіля становить 917 083 грн», – заявив Драп’ятий.

Він зазначив, що середню ринкову вартість транспортного засобу особа може перевірити на сайті Міністерства економіки.

Окремо заступник міністра поінформував, що станом на серпень 2024 року в Україні функціонує 3,5 тисячі суб’єктів, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю автотранспортом. Він зазначив, що за минулий рік через торговельні організації було реалізовано 470 тисяч автомобілів.


Теги: Драпятый БогданМВСМВД УкраиныАвтомобили

Дата і час 02 жовтня 2024 г., 00:33     Переглядів Переглядів: 2290
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
3.781393