АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 24°C
Дніпро: 25°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 22°C
Суми: 23°C
Львів: 20°C
Ужгород: 21°C
Луцьк: 20°C
Рівне: 21°C

Путін прорахувався, Росія світовій економіці більше не потрібна – науковці Єлю

Читать на русском
Путін прорахувався, Росія світовій економіці більше не потрібна – науковці Єлю
Путін прорахувався, Росія світовій економіці більше не потрібна – науковці Єлю

Розв’язана Кремлем війна проти України призвела до того, що Росія втратила важелі впливу на світову економіку, що виражалися насамперед у її енергетичній потужності .

Зокрема, Європа змогла знайти нових постачальників газу – тоді як самій РФ не вдається знайти нові та пропорційні ринки збуту. А введення обмеження цін на російську нафту призвело до того, що ринок став орієнтуватися на покупців, а не продавців. У зв’язку з чим нафтовий вплив РФ також зменшився.

Про це йдеться в матеріалі йєльських вчених для Foreign Policy . Зазначається: таким чином уже зараз виявилося, що Росія світовій економіці більше не потрібна.

"Путинського важеля тиску на природний газ більше не існує, оскільки світові – і, що найважливіше, Європі – більше не потрібен російський газ. ... Путін уже практично не отримує прибутку від продажу газу, оскільки його колишні постачання – 150 млрд кубометрів газу трубопроводом до Європи – було замінено жалюгідними 16 млрд кубометрів у Китай та "кишеньковими" грошима від світових продажів ЗПГ, яких ледве вистачає для покриття витрат. У Путіна немає ринків, які могли б замінити щось близьке до дефіциту", – пояснюють автори матеріалу.

При цьому вони наголошують: нафтові важелі Путіна також втрачають чинність. До чого він сам доклав неабияких зусиль.

Аналітики пояснюють: часи, коли через страх перед тим, що Путін прибере з ринку російську нафту, що призведе до злету цін, минули. Адже після того, як російський президент оголосив про заборону постачання ресурсу до країн, які приєдналися до обмеження цін на нафту РФ, "ціни на нафту фактично впали".

"Світ більше не залежить від путінської нафти. Ринок орієнтується на покупців, а не на продавців, і цього більш ніж достатньо, щоб компенсувати можливе падіння видобутку нафти в Росії. ... Будь-який втрачений обсяг російської нафти можна буде безперешкодно і легко замінити протягом кількох тижнів", – наголошують аналітики.

Крім цього, розповідають вони, Росія зазнає економічної поразки і на інших фронтах. Зокрема:

  • спроба використати їжу як зброю зазнала краху, коли від неї відвернулися навіть номінальні союзники;
  • на ринках деяких металів, де Росія історично домінувала (таких як нікель, паладій і титан), покупці, що побоюються шантажу, прискорили переорієнтацію і активізували державні та приватні інвестиції у найважливіші ланцюжки поставок корисних копалин та гірничодобувні проекти.

Невдалі економічні гамбіти Путіна – це ще один набір його прорахунків, який слід додати до списку, що постійно зростає. та сировинну міць. Війна на полі бою все ще ведеться, але на економічному фронті перемога не за горами", – резюмували автори матеріалу.


Теги: ЕкономікаЭкономикаНапад Росії на Українуагрессия Россииагресія РосіїВойнаКремльПутин

Дата і час 20 січня 2023 г., 14:37     Переглядів Переглядів: 8430
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
6.438736