АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

Посли ЄС не погодили питання про виготовлення боєприпасів для України – Politico

Читать на русском
Посли ЄС не погодили питання про виготовлення боєприпасів для України – Politico
Посли ЄС не погодили питання про виготовлення боєприпасів для України – Politico

У Європейському Союзі ще обговорюють юридичні нюанси, як реалізувати угоду про надання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів. Минуло два тижні після того, як лідери країн ЄС вітали спільний план для такої допомоги українцям протягом цього року, щоб допомогти протистояти вторгненню РФ.

Водночас дискусії призупинили реалізацію першої свого роду домовленості. Про це пише Politico , посилаючись на свої джерела.

Переказуючи слова кількох європейських дипломатів, поінформованих про переговори, видання зазначає: мовляв, посли ЄС на зустрічі 5 квітня "не змогли досягти значного прогресу в одному з ключових питань".

"Яблуком розбрату залишається питання про те, чи ці збройові контракти надаватимуться виключно компаніям з ЄС (і як їх юридично визначити) або вони також будуть відкриті для сторонніх виробників", - йдеться в повідомленні.

За словами згаданих дипломатів, Франція наполягає, щоб гроші залишалися в межах кордонів Євросоюзу. Її підтримали Греція та Кіпр, які, кажуть ті самі джерела Politico, пов’язані з їхнім "бажанням уникнути контрактів із турецькими виробниками".

Зазначається, що виконавчий орган ЄС – Європейська комісія – також має зробити додаткову роботу, щоб скласти карту можливостей компаній, перш ніж можна буде досягти остаточної угоди.

"Оскільки питання зайшло в глухий кут, посли в середу зосередилися на завершенні менш спірної частини угоди: щодо безоплатної передачі Києву великої кількості боєприпасів. Дипломати, які говорили на умовах анонімності, щоб прокоментувати делікатні переговори, сказали, що посли завершили угоду про план пожертв. зустрічі, додавши, що юридичний текст буде офіційно опубліковано наступного тижня", – пише видання.

Крім юридичних нюансів, додали журналісти, у євродипломатів нібито є побоювання, що оборонній промисловості Євросоюзу не вистачає потужностей для швидкого виготовлення такої кількості боєприпасів, яка потрібна Збройним силам України.

Тому ЄС має намір реалізовувати план у три етапи. У рамках першого йдеться про виділення 1 млрд. € на відшкодування країнам, які зможуть швидко надати боєприпаси (і, не виключено, ракети) із власних запасів або перенаправити замовлення іншим.

На другому етапі ЄС виділить ще 1 млрд. € на спільну закупівлю додаткових боєприпасів для України, а також на заміну наданих Європою снарядів.

І на третьому етапі Євросоюз прагне вивчити шляхи підвищення здатності загалом країн Європи виробляти необхідну зброю на довгі роки.


Теги: ВойнаВійнаНапад Росії на УкраїнуВоенная помощьвійськова допомогаЄвросоюзЕвросоюзБоєприпасибоеприпасы

Дата і час 06 квітня 2023 г., 15:03     Переглядів Переглядів: 1998
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.064257