АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Як Україна навчилася збивати «незбивні» російські ракети «Кинжал»

Читать на русском
Як Україна навчилася збивати «незбивні» російські ракети «Кинжал»
Як Україна навчилася збивати «незбивні» російські ракети «Кинжал»

Українська ППО в ніч на шістнадцяте травня відбила одну з наймасовіших російських повітряних атак. Усі вісімнадцять ракет були збиті, зокрема гіперзвукові “Кинжал” . Раніше у ЗСУ говорили, що можуть робити це за допомогою американського комплексу Patriot.

Інформацію підтвердили у Вашингтоні, а Москва назвала новину фейком, стверджуючи, що збити “Кинжал” неможливо, пише телеканал “Справжній Час” (створений компанією RFE/RL за участю “Голосу Америки”).

Багато років російський президент Володимир Путін розповідає про унікальні характеристики ракет “Кинжал” за будь-якої зручної нагоди: на армійських виставках, під час послання до Федеральних зборів РФ, прямої лінії та випускників військових вузів.

Що відомо з відкритих джерел про гіперзвукову ракету "Ха-47", вона ж "Кинжал"? Вона летить зі швидкістю до чотирнадцяти тисяч кілометрів на годину і запускається літаком. Спочатку ракету піднімає у небо МіГ-31. Це надзвуковий радянський винищувач. Для удару по Києву залітати у повітряний простір України йому не обов’язково.

Після запуску з борту літака ракета здіймається на висоту до двадцяти кілометрів. Ймовірно, вона може ще й маневрувати. Принаймні так заявляють у Росії. Все це створює значні складнощі для систем ППО. Щоб виявити “Кинжал”, оператори мають лічені хвилини, потім вони повинні ще потрапити протиракетою по маневруючій меті, яка буквально обрушується з неба. До четвертого травня вважалося, що відбити удар "Кинджала" неможливо. Але Вашингтон та Київ заявили про протилежне. Дванадцятого травня журналістам показали уламки збитої над Україною ракети "Ха-47".

За даними американського телеканалу CNN, щоб вперше збити "Кинжал", який мав знищити ЗРК Patriot, українські оператори витратили кілька ракет. Скільки конкретно – не уточнюють. Але відомо, що один може коштувати від мільйона доларів за штуку. Безперечно, це дуже дорого. Але значно дешевше вартості самого "Кинджала". Ціна однієї гіперзвукової російської ракети, за даними видання “Економічна правда”, становить від десяти мільйонів доларів.

До ЗСУ російські “Кинджали” ніхто й ніколи не збивав. Як їм це вдається, "Справжньому Часу" розповів Юрій Ігнат, представник командування Повітряних сил ЗСУ.

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат eiqxidqdidqkant
Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат

– Американська система Patriot може пускати ракети різних типів та вартості. Це дозволяє їй відпрацьовувати цілі різних типів.

– Пам’ятаю, коли пару-трійку місяців тому ми з вами розмовляли в ефірі, ви з жалем говорили, що російські “Кинджали” Україна збивати не може. Нині ми бачимо протилежне. Виходить, що ці ракети тепер не загрожують Україні, як раніше?

– Чому не загрожують ? Загрожують ! У нас Patriot недостатньо, щоб покривати достатню кількість об’єктів критичної інфраструктури. Також у нас є великі міста, є стратегічні об’єкти, є війська, зрештою. Потрібно розуміти, що Patriot не тільки проти "Кинджала", а й проти інших балістичних цілей, як "Іскандер-М". І загроза отримання Росією якоїсь балістики від інших дружніх країн ще залишається, тому потрібно нарощувати саме це озброєння, яке може боротися проти балістики.

І на черзі надходження до України SAMP/T. У західній пресі пишуть, що поставлятимуться обіцяні Україні системи SAMP/T, які також можуть відпрацьовувати за балістикою. І таким чином українське ППО нарощуватиметься і переоснащуватиметься західними комплексами, замінюватиме потихеньку все радянське, яке, на жаль, тільки в Росії і виготовляється. Тут навіть не про самі комплекси, що вони старіють фізично та морально, запчастини, а й про боєкомплект ракет, який використовується дуже швидко за таких інтенсивних умов війни.

Військовослужбовець патрулює перед ЗРК «Патріот» під час польських військових навчань із ракетними комплексами в аеропорту Варшави, Польща, 7 лютого 2023 року
Військовослужбовець патрулює перед ЗРК «Патріот» під час польських військових навчань із ракетними комплексами в аеропорту Варшави, Польща, 7 лютого 2023 року

– Якщо для всієї України цих систем ППО не вистачає, то для Києва хоч би їх вистачає?

– Я б не хотів відокремлювати Київ від решти України.

- Це столиця. Столицю таки захищають сильніше завжди.

– Військово-політичне керівництво завжди розуміє, де є основні напрямки атак. Столиця завжди була пріоритетною метою для ворога. І тому ворог зосереджуватиме увагу на стратегічних об’єктах, важливих державних об’єктах, що знаходяться у столиці чи близько до неї. Тому й столиця захищатиметься. І сам символізм ударів по столиці також грає якусь роль для російської пропаганди.

Тому рішення про те, де посилювати якийсь напрямок, приймає наше військове керівництво. Крім цього, не забувайте, й інші регіони також посилені, також працює західна техніка як протиповітряної оборони наших Повітряних сил, так і ППО сухопутних військ. Тому посилення є, але потрібне більше, і ми про це постійно говоримо.

Потрібен літак, про який ми говоримо щодня та про який говорить президент України під час закордонних поїздок. Тема авіаційної коаліції, коаліції винищувачів не сходила з порядку денного міжнародних ЗМІ ( напередодні стало відомо, що Великобританія, Франція та Нідерланди створять коаліцію винищувачів із закупівлі F-16 для України).

Це потрібно зробити для того, щоб об’єднати ключові країни, лідерів Європейського союзу для того, щоб їхнє слово було дуже вагомим у прийнятті цього найважливішого для України рішення – про надання F16. Вони можуть стати частиною протиповітряної оборони, а також завоювати нашу перевагу в повітрі над окупованими територіями і допомогти нашим сухопутним військам розбити ворога під час оборонних чи наступальних дій. А це можна зробити досить ефективно, маючи такий великий спектр озброєнь.

Автори: Ігор Севрюгін, Юрій Баранюк

Джерело: Сьогодення


Теги: ПутінПутинРакетные ударыРакетні удариАтакиНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаПВОИгнат ЮрийГиперзвуковая ракетаРакета КинджалПВО PatriotPatriotЗРК Patriot

Дата і час 22 травня 2023 г., 19:02     Переглядів Переглядів: 2578
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.06581