АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

«Мобілізаційний бум»

Читать на русскомRead in English
«Мобілізаційний бум»
«Мобілізаційний бум»

«АНТИКОР» поспілкувався з представниками столичної влади, ТЦК, військовозобовʼязаними та юристами щодо виконання нового закону про мобілізацію.

18 травня 2024 року набрав чинність Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який у народі називають «законом про посилення мобілізації». У соціальних мережах до набрання чинності Закону здебільшого панували панічні настрої.

Повістка, яка, ймовірно, була спущена з РФ, вказувала на те, що з 18 травня військовозобовʼязаних будуть ловити на вулицях, а самі чоловіки «зачиняться у домівках». Однак цього не сталося. Як минув перший тиждень із моменту набрання чинності Закону — у нашому репортажі.

Черги у ТЦК

Наприкінці тижня кореспонденти «АНТИКОРу» завітали в один із столичних ТЦК, щоб на власні очі побачити, що там відбувається. На годиннику 11:10, у черзі стоять близько сотні людей. Як нам пояснили люди, які впродовж декількох годин під палючим сонцем стоять біля КП на вʼїзд до ТЦК, черга стала значно меншою: о 8 ранку було понад 200 людей, частина змогла пройти у військкомат, інші ж, зрозумівши, що до ТЦК навряд чи вийде потрапити, розійшлися.

90 % осіб, які хочуть потрапити до ТЦК, мають право на відстрочку або бронювання. Є також ті, хто за станом здоровʼя був виключений з військового обліку, однак тепер хочуть отримати «легальні» документи, оскільки без них не випустять закордон.

У самому ТЦК також черги — більша частина людей прийшла оновлювати дані. У кого прострочені або відсутні військово-облікові документи, тих відправляють на ВЛК. Незважаючи на те, що ТЦК працює без вихідних, проходження військово-лікарської комісії можливе лише по вівторкам і четвергам.

«Цей закон, він суттєво погіршив для нас ситуацію, адже тепер ми щоденно пропускаємо близько 700 людей. 680 з цих 700 мають законні підстави для відстрочки від служби, інші під питанням: у кого проблеми зі здоровʼям, ідуть на додаткові обстеження, які часом можуть тривати до 2 місяців. Тобто, придатними до військової служби у день ми визнаємо до 10 людей, яких можна мобілізувати. Мобілізуємо ще менше, десь до 5 людей у день. Це при тому, що офіційно у нас на обліку стоять понад 200 тисяч громадян, а реально живе щонайменше 300 тисяч. Люди не стають на облік, фактично залишаючись «невидимими». Єдиний шанс щось із ними зробити, це тільки у разі, якщо їх зупинить патруль на вулиці або вручать десь повістку», — розповів «АНТИКОРу» один із офіцерів, який проходить службу у ТЦК після поранення на передовій.

Столичні запити

Як повідомили джерела «АНТИКОРу» у Київській міській державній адміністрації, для столиці суттєво підвищили показники по мобілізації. Якщо раніше у всіх районах Києва завдання було мобілізувати 2500 людей на місяць, то зараз у планах 10 000 осіб.

«Це нереалістичні цифри. По районам, якщо подивитися реальну ситуацію, раніше план виконувався на 50 %. Зараз його підвищили одразу у 4 рази. У кращому випадку вийде мобілізовувати у місяць 2000-3000 людей, однак це поки плани. Наразі у травні такої кількості військових точно не буде, можливо, ситуація зміниться до кінця липня, але не факт», — повідомим нам один із службовців КМДА.

У районних державних адміністраціях столиці також «не у захваті» від того, що на них у тому числі поклали функцію з видачі повісток. Пояснюється це тим, що, по-перше, і так існує дефіцит кадрів, а хтось має виконувати додаткову роботу. По-друге, з декількох тисяч працівників комунальних підприємств, заброньовані лише 10-20 %. Тобто, вони будуть і самі себе мобілізувати. Але куди більша проблема полягає у тому, що у разі призову на військову службу працівників робітничих професій, зокрема, інженерів, електриків, сантехніків тощо, на їхнє місце складно буде знайти кваліфікованих людей.

«Якось будемо виходити з тієї ситуації, яка склалася. Працюємо над цим, але проблеми вже відчуваються. Наприклад, в одному з комунальних підприємств мобілізували всіх військовозобовʼязаних. Там уже нікому працювати, довелося у терміново порядку набирати нових працівників і переводити з інших структур, щоб закрити цю діру. Щодо видачі повісток: будемо створювати «мобільні групи», які разом із представниками поліції будуть здійснювати поквартирний обхід, спілкуватися з людьми, виявляти тих, хто ухиляється від військового обовʼязку, та видавати їм повістки. Далі справа вже за ТЦК і правоохоронцями», — повідомим «АНТИКОРу» на умовах анонімності представник однієї з райдержадміністрацій столиці.

Туманне майбутнє

Влада дала військовозобовʼязаним 2 місяці для оновлення даних. До 16 липня у бажаючих виконати умови, передбачені законодавством, є широкий функціонал для оновлення: це і ТЦК, і ЦНАПи, і додаток «Резерв+». Щоправда, у «Резерв+» часто виникають збої, про що ми писали у своєму ТГ-каналі, а оператори не відповідають на повідомлення про помилки у додатку.

Ключове питання: що буде після 16 липня? Адже всі ті, хто не оновив дані, автоматично стануть «поза законом».

Юристи, з якими поспілкувалася редакція «АНТИКОРу», погоджуються, що масова істерія, викликана набранням чинності закону, є радше проросійським наративом. Основні зміни можуть відбутися саме після 16 липня.

«У нас є достатньо зрозумілі часові рамки: з 18 травня по 16 липня військовозобовʼязані мають оновити свої дані. Тим, хто прийшов «оновлюватися», повістки вручатися не будуть, однак ТЦК може спокійно вже за тиждень-другий надіслати повістку за місцем проживання військовозобовʼязаного. Інша ситуація буде з 18 липня: всіх, хто не оновив військово-облікові дані, зможуть затримувати на вулиці до 3 годин і направляти у ТЦК. Якщо людина немає підстав для відстрочки від військової служби, з великої вірогідністю можна сказати, що її мобілізують. Також на військовозобовʼязаних, які не оновили дані, зможуть накласти штраф від 17 тисяч гривень, і в подальшому примусову виконувати рішення через виконавчу службу», — пояснили у розмові з «АНТИКОРом» юристи. 

Як зазначають експерти, посилення мобілізації — є невідʼємним елементом подальшого ведення бойових дій. На офіційному рівні неодноразово визнавали, що резерви виснажені, і для продовження ефективного ведення бойових дій, Силам оборони потрібна свіжа кров. Однак виникають великі питання до вмотивованості та якості новоприбулих бійців.


Теги: повесткаповісткаКМДАКГГАВВКВЛКвійськово-лікарняна комісія (ВЛК)ЦНАПбронированиеТЦКМобилизацияМобілізація

Автор статті:
Максим Прохоренко
Всі статті автора

Дата і час 25 травня 2024 г., 21:07     Переглядів Переглядів: 146268
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.226455