АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 18°C
Харків: 19°C
Дніпро: 20°C
Одеса: 22°C
Чернігів: 18°C
Суми: 17°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 14°C
Рівне: 15°C

Через порушення когнітивних функцій багатьом українцям віком 65+ можуть заборонити керувати автомобілем

Читать на русском
Через порушення когнітивних функцій багатьом українцям віком 65+ можуть заборонити керувати автомобілем
Через порушення когнітивних функцій багатьом українцям віком 65+ можуть заборонити керувати автомобілем

Багатьом українцям, які досягли 65-річного віку, можуть заборонити керування автомобілем. Така заборона може бути зумовлена станом здоров’я літнього водія, який не дає йому можливості сідати за кермо. Водіїв похилого віку планують зобов’язати проходити щорічні тести на когнітивні функції та загальний медичний огляд.

Відповідний законопроєкт №8082 вже перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Ініціатором законопроєкту виступив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У пояснювальній записці до цього документа зазначається, що новий закон має на меті підвищення безпеки на дорогах та приведення українського законодавства у відповідність до європейських норм. Адже в Європі вже існують певні обмеження для літніх водіїв, у яких виявлено проблеми зі здоров’ям.

Це, звичайно, не означатиме заборону на керування автомобілем з певного віку. Абсолютно ні, тут буде застосовано індивідуальний підхід. У законопроєкті пропонується запровадити регулярні перевірки водіїв віком від 65 років на збереження когнітивних функцій. Тобто вони повинні будуть підтверджувати свою здатність до керування автомобілем. Причому вимоги у віці 70 та 75 років будуть посилюватись.

На жаль, у більшості людей із віком відбуваються незворотні зміни в організмі, які впливають на здатність швидко реагувати та концентрувати увагу. Крім того, змінюється й загальний стан здоров’я. Ці зміни можуть стати фатальними для учасників дорожнього руху, як для самого водія і його можливих пасажирів, так і для тих, хто може зустрітися з ним на дорозі.

Якщо водій не зможе пройти потрібні тести, його можуть позбавити права на керування автомобілем. Проте остаточного варіанту цього законопроєкту ще немає, в Раді триває обговорення окремих його деталей. Коли остаточна версія буде готова і схвалена комітетами, законопроєкт винесуть на голосування. 

До речі, експерти з безпеки дорожнього руху підкреслюють, що регулярні медичні огляди мають проходити всі водії без винятку. Але для водіїв похилого віку вони особливо актуальні. 

Європа вже запроваджує відповідні зміни. Там водіїв похилого віку зобов’язали щорічно проходити медико-психологічні тести. Очевидно, що й у нас вже найближчим часом впровадять таке тестування. Чи матимуть право на перездачу ті, хто не складе тест з першої спроби, стане зрозуміло з остаточної редакції законопроєкту.


Теги: Шмыгаль ДенисШмыгальВерховная радаВерховна радаЗаконопроектАвтомобили

Дата і час 23 вересня 2024 г., 11:14     Переглядів Переглядів: 1767
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.335127