АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 22°C
Харків: 23°C
Дніпро: 24°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 21°C
Суми: 22°C
Львів: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 14°C

СБУ скасувала судді Верховного суду Кравчуку допуск до державної таємниці

Читать на русскомRead in English
СБУ скасувала судді Верховного суду Кравчуку допуск до державної таємниці
СБУ скасувала судді Верховного суду Кравчуку допуск до державної таємниці

Володимир Кравчук, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду та член Ради суддів України, втратив доступ до державної таємниці. З ініціативи Служби безпеки України його відсторонили від розгляду справ фізичних та юридичних осіб, що підпадають під санкції.

Про це повідомила Судово-юридична газета. Йдеться про справу за позовом ТОВ "Пробайк Плюс", яка перебувала на розгляді з 2021 року. Підприємство просило визнати протиправним та скасувати указ Президента Володимира Зеленського від 21 квітня 2021 року, що передбачав застосування санкцій проти нього на 3 роки.

Обмеження щодо ТОВ ініціювала Служба безпеки України. Слідчі встановили, що компанія була пов’язана з контрабандою товарів до "Л/ДНР" та фінансуванням тероризму, тому вони звернулися з відповідним проханням до РНБО.

У червні 2024 року колегія суддів КАС ВС задовольнила позов ТОВ "Пробайк Плюс" у повному обсязі і визнала наказ президента протиправним. Однак СБУ оскаржила це рішення до Великої Палати Верховного Суду, яка поки що не винесла остаточного рішення у справі.

Суддю Володимира Кравчука, що головував на засіданні, усунули від розгляду "санкційних" справ. 16 вересня 2024 року СБУ скасувала допуск судді Володимира Кравчука до державної таємниці, а згодом голова Верховного Суду Станіслав Кравченко припинив його доступ до інформації зі ступенем секретності.

Кравчук прокоментував ситуацію, вказуючи на ризики: "Колеги можуть сприйняти скасування мого допуску до державної таємниці як явну демонстрацію впливу СБУ на суддів, як застереження для необачних суддів. Якщо не усунути ці ризики, є можливість, що у Верховному Суді утвориться колегія суддів, що підтримують СБУ, яким і буде надано (продовжено) допуск до державної таємниці. Інші судді будуть усунуті від розгляду таких справ".

Видання назвало цю ситуацію небезпечним прецедентом, оскільки проблема також полягає в тому, що СБУ знайшла спосіб, яким можна усунути суддю від розгляду справ. Скасування допуску до державної таємниці не тільки позбавляє суддю можливості розглядати певні категорії справ, але й наділяє його неофіційним статусом "неблагонадійного".


Теги: ООО Пробайк ПлюсДержавна таємницяГостайнаСБУВерховный Суд УкраиныВерховний Суд УкраїниВерховний СудСудьисуддіКравчук Владимир

Дата і час 02 жовтня 2024 г., 16:36     Переглядів Переглядів: 1684
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.073387