АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 20°C
Харків: 21°C
Дніпро: 23°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 20°C
Суми: 20°C
Львів: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 13°C
Рівне: 15°C

ЗМІ розповіли, як РФ обходить санкції для ведення війни проти України

Читать на русском
ЗМІ розповіли, як РФ обходить санкції для ведення війни проти України
ЗМІ розповіли, як РФ обходить санкції для ведення війни проти України

Тисячі європейських компаній та підприємців використовують аналогічні лазівки та бекдори для виходу на російський ринок, залучаючи треті країни або дочірні компанії, і таким чином обходять міжнародні санкції за кілька бюрократичних етапів, тому ці санкції потребують посилення.

Про це інформує видання Kyiv Post. 

"Інформацію про порушення санкцій з боку таких компаній можна без труднощів отримати за допомогою розслідувань з відкритим вихідним кодом. Однак механізми забезпечення дотримання цих правил та покарання тих, хто стратегічно ухиляється від санкцій, є відсутніми. Українські посадовці та лідери країн-союзників вказали на ці недоліки. Вони закликали до надійнішої системи міжнародних санкцій та притягнення порушників до відповідальності", – зазначає видання. 

Зокрема, 12-й пакет санкцій, прийнятий ЄС наприкінці минулого року, продемонстрував недосконалість чинних обмежень, оскільки послабив заборони в деяких секторах замість того, щоб їх зміцнити. Наприклад, імпорт російських сталевих слябів європейськими країнами спочатку планували повністю зупинити до жовтня 2024 року відповідно до 8-го пакету санкцій. Проте 12-й пакет продовжив термін, протягом якого компанії ЄС могли б знайти альтернативних виробників, до 2028 року, з обмеженням імпорту в 8,5 млн тонн, вказує видання. 

"Дійсні обсяги імпорту російських слябів з жовтня 2022 року по вересень 2023 року виявилися на 32,5% меншими встановленої квоти. Однак, попри це, Єврокомісія не розпочала перегляд квоти на другий період. Квоти в нових санкціях фактично перевищили нещодавні рівні імпорту через лобіювання з боку європейських виробників: європейські покупці лобіювали такі дозволені обсяги постачання російських товарів, які дозволили б їм продовжувати працювати в рамках поточних бізнес-моделей на тривалий час", – зазначає Kyiv Post. 

Таке становище негативно впливає на конкурентну ситуацію на європейському ринку: прокатні заводи, які працюють з російськими напівфабрикатами, залишаться в більш вигідному становищі порівняно з інтегрованими виробниками. Інші економісти вказують на проблеми з ухваленням санкційних правил, спричинені лобіюванням у певних потужних галузях. 

"На ринку є потужні гравці, які, в основному, виступають проти цих санкцій. І це підживлює всі дискусії – вони хочуть захистити свою можливість купувати дешеві товари з Росії", – сказала Kyiv Post Юлія Павицька, експерт з санкцій Київської школи економіки.

Нагадаємо, що за підсумками січня-червня 2024 року Європейський Союз імпортував 2,87 млн тонн металургійної сировини російського походження. Витрати на імпорт відповідної продукції становили €1,4 млрд. 


Теги: ВойнаВійнаРоссияРосіяобход санкций

Дата і час 03 жовтня 2024 г., 16:43     Переглядів Переглядів: 1932
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.431155