АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Як змінився російський літак Су-34 за час війни в Україні

Читать на русском
Як змінився російський літак Су-34 за час війни в Україні
Як змінився російський літак Су-34 за час війни в Україні

Заявлені характеристики Су-34 свідчать про те, що літак має статус одного з найпотужніших фронтових бомбардувальників. Проте за час війни в Україні його репутація була значно "підмочена", як через втрати цих машин, так і через технічні проблеми, які призводили до незапланованого скидання авіабомб.

Фронтовий бомбардувальник Су-34 залишається символом російської військової авіації. Його характеристики швидкості та вантажопідйомності, а також здатність нести широкий спектр озброєнь роблять літак ключовим елементом повітряних операцій РФ проти України. Про зміни, яких зазнав бомбардувальник від початку повномасштабного вторгнення Росії, повідомили 4 жовтня аналітики Army Recognition.

Історія створення

Ідея створення винищувача-бомбардувальника на базі Су-27 виникла в СРСР ще в 1980-х роках. Метою було замінити застарілий Су-24 і створити універсальний бойовий літак, здатний вражати наземні, надводні та повітряні цілі в будь-яких умовах. За основу був взятий двомісний Су-27УБ, що дозволяло включити в екіпаж штурмана – оператора озброєння. Результатом став новий літак з покращеними можливостями, більшим бойовим навантаженням та збільшеною дальністю польоту.

Перший прототип Су-34, названий Т10В-1, піднявся в повітря 1990 року. У серійне виробництво він надійшов лише на початку 2000-х через значні затримки у випробуваннях та доопрацюваннях. Серійне виробництво було налагоджено на Новосибірському авіазаводі, і наразі у РФ виготовлено близько 160 літаків цього типу.

Су-34 став на озброєння ВПС РФ у 2014 році, і з того часу його активно використовують у бойових діях, у тому числі в агресії проти України. Основні завдання літака – повітряна розвідка та ураження наземних і надводних цілей за допомогою як керованого, так і некерованого озброєння.

Літак Т10В-1 qhiquqiqkxitant

Су-34 у війні проти України

Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну Су-34 стали головним засобом для завдання авіаударів по українських військових та цивільних об’єктах. Спочатку російські літаки застосовували переважно авіабомби типу ФАБ-250 та ФАБ-500, що вільно падають. Однак ефективність таких атак була обмежена через українську протиповітряну оборону, що змусило росіян переглянути тактику.

У матеріалі зазначено, що однією з головних особливостей Су-34 у російсько-українській війні стало використання універсальних модулів планування і корекції (УМПК). Ці модулі дозволяють звичайним бомбам, таким як ФАБ-3000, завдавати високоточних ударів, значно збільшуючи їхню дальність і точність. При цьому Су-34 може ефективно використовувати свої можливості з мінімальними ризиками, завдаючи ударів з безпечної відстані – 50-60 км від цілі дії ППО противника.

За таких умов вони стали фактично невразливими для українських винищувачів та більшості засобів ППО. Щоб скинути бомбу з УМПК на максимальну дальність, російський літак має піднятися на висоту до 10-12 тисяч метрів. У 2024 році росіяни щотижня використовують по Україні в середньому 500-800 таких авіабомб різних калібрів.

Матеріал також повідомляє, що унікальна конструкція Су-34 відрізняє його від інших літаків сімейства "Сухой". Його кабіна, що є титановою броньованою капсулою, дозволяє пілоту і штурману сидіти поруч, що покращує комунікацію під час місій. А здатність підійматися на висоту 15 000 метрів з більш ніж двома тоннами вантажу ще раз підтверджує статус Су-34 як "важковаговика" в небі.

Що стосується живучості, то в Су-34 використовується комбінація механічної та електронної систем управління, що забезпечує стійкість літака в бою. Гібридна система управління дозволяє літаку зберігати працездатність навіть після отримання ушкоджень, забезпечуючи безпечне повернення на базу. При цьому інтеграція сучасних радіолокаційних систем та модернізація засобів зв’язку в режимі реального часу дозволяють машині краще координувати дії з іншими силами та швидко реагувати на зміни ситуації на полі бою.

знищений Су-34

Втрати Су-34 і відмова озброєння

Попри заявлені характеристики, ТСК РФ, згідно з даними аналітиків, станом на середину 2024 року втратила щонайменше 26 Су-34 та одного Су-34М у боях. Крім того, кілька літаків було знищено під час українських ударів по аеродромах на території РФ.

Ще одною "неприємністю" для репутації Су-34 стало позаштатне скидання авіабомб, які російські пілоти кидали практично на голови своїх співгромадян. Зокрема, навесні 2023 року бомбардувальник через технічну несправність скинув дві авіабомби з УМПК у густонаселеному районі Бєлгорода.

Таким чином Су-34 – це потужна зброя в руках РФ, здатна завдавати значних втрат українським силам та цивільним об’єктам. Однак активна робота українських ППО, а також удари по базах літаків та їхньому озброєнню, є важливими факторами для послаблення агресора на фронті.


Теги: самолетыРоссийские самолетыЛітакиСу-34РоссияБомбардировщикиРосія

Дата і час 04 жовтня 2024 г., 13:13     Переглядів Переглядів: 1699
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.01007